Teatar na Trešnjevci

TEATAR NA TREŠNJEVCI

Od samoga osnutka Društvenog doma na Trešnjevci 1980. godine dvorana Teatra na Trešnjevci mjesto je okupljanja kazališnih umjetnika. U dvorani su probe i predstave održavala zagrebačka javna kazališta poput Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Zagrebačkoga kazališta mladih, Kazališta Trešnja i Zagrebačkoga kazališta lutaka. Godine 2002.  kazališna djelatnost CeKaTe-a postala Teatar na Trešnjevci  (TNT), zamišljen kao platforma za kazališni izričaj. Prvi voditelj TNT-a bio g. Želimir Ciglar. 

Prva veća predstava TNT-a „Judith French“ premijerno je izvedena 5. listopada 2008., u režiji Vlatke Vorkapić i u produkciji Ars Septime, kao diplomski ispit iz produkcije Lidije Ivande. Predstava je osvojila  pet nagrada (Nagrada hrvatskoga glumišta za najbolju glumicu, Nagrada Fabijan Šovagović Festivala glumca, Nagrada za najbolju glumicu i nagrada za najbolju autorsku glazbu Marulićevih dana).

Rad TNT-a intenzivirao se nakon što je potkraj siječnja 2012. godine dvorana uređena i modernizirana.

Godine 2014. godine s Gradom Zagrebom prvi je put sklopljen ugovor o Tehničkoj i kadrovskoj podršci nezavisnim kazalištima Grada Zagreba.  Od tada do danas Teatar na Trešnjevci  ostvario je suradnje i koprodukcije s kazalištima s nezavisne scene, među kojima su: Dječje kazalište Smješko, Teatar Tirena, UO „Točka na i“, MHK Kiklop, Teatar manje je više, Aplauz Teatar, Teatar 2000, KUFER, Kazalište Montažstroj, Kazalište Moruzgva, Teatar Puna kuća, Kazalište Prijatelj, Scena Adam, Umjetnička organizacija Teatrum.

U sezoni 2016/17. u suradnji s Udrugom za dramski odgoj mladih DOM Teatar na Trešnjevci producirao je vlastitu predstavu za odrasle „Svetica u tami“ u režiji Ivane Peroš (premijera 22. listopada 2016.). U sezoni 2022/23. Teatar na Trešnjevci donosi predstavu za bebe od 6 do 18 mjesecu Noć/Dan u režiji i izvedbi Frane Marije Vulić Vranković (premijera 2. prosinca 2022.), a u sezoni 2023/24. predstavu za todlere 18 mjeseci do 3 godine BonTon (premijera 13. listopada 2023.).

U sezoni 2018./19.  bio je organiziran program Kazališni ponedjeljak u sklopu kojeg je publika ocjenjivala predstave koje su se ponedjeljkom izvodile. Pobjednice Kazališnog ponedjeljka bile su predstava “Tri treća tromjesečja” Gradskoga kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca te “Plesna haljina žutog maslačka” Kazališta prijatelj.

U sezoni 2021/22. predstave se izvode u sklopu Kazališnog petka, a planirana je suradnja s Teatrom Tirena, Teatrom Prima Vista. Teatrom Empiria, Kazalištem prijatelj, GDK Gavella te UPUH-om.

 

ŠKOLA U KAZALIŠTU

 

KAZALIŠNI PETAK I SUBOTA

Dva do tri petka ili subote u mjesecu od 2022. godine Teatr na Trešnjevci donosi predstave za odrasle s početkom u 19:30 ili 20 sati te za djecu u 11 i 18 sati, a s naglaskom na prikazivanje amaterskih predstava dramskih studija i diletantskih kazališnih družina.

 

GOSTOVANJA

Osim predstava nastalih u koprodukcijskoj suradnji, CeKaTe teatar ugošćuje i kazališta iz drugih hrvatskih gradova. Riječ je o manjim predstavama koje građani mogu pogledati po pristupačnim cijenama. Na sceni Teatra na Trešnjevci gostuju kazališta iz Čakovca, Splita, Osijeka, Bjelovara, Vinkovaca i drugih hrvatskih gradova.

 

PENTRAVCI

U sklopu Teatra na Trešnjevci od 1995. godine djeluje amaterska kazališna skupina Diletantsko kazalište Pentravci. Pentravci sa svojim brojnim članovima svake godine prirede novu premijeru komedije Vjekoslava Dominija, s kojom pune dvoranu CeKaTe-a i potom odlaze na gostovanja.

 

DRAMSKI STUDIO TNT-a

Centar za kulturu Trešnjevka svoju kazališnu ponudu dopunio je i pedagoškom dramskom djelatnošću.

Moto Dramskog studija TNT-a je: Kolektivnom igrom snaži se zajedništvo i uči život u zajednici.

Dramski studio TNT-a  djeluje od  2003. godine. U njemu profesionalni dramski umjetnici rade s djecom i odraslima. Temeljna nakana mu je preko dramske umjetnosti odgojiti publiku i buduće stvaraoce te da se učenjem tehnika javnog nastupa, govora i predstavljanja djeca i odrasli pripremaju za svakodnevne životne situacije.

Dramske grupe vodili su: Svetlana Patafta, Matija Kezele, Kruna Tarle,  Vesna Stilinović, Petra Bilić Križan, Marija Kolb, Morana Dolenc,  Dubravko Torjanac, Želimir Ciglar, Ivana Peroš i dr.

U okviru Dramskog studija djelovao je 2012/13. i 2017. godine lutkarski studio za djecu od 6 do 12 godina, a 2015. organizirane su pripreme za akademiju.

Predstave Dramskog studija TNT-a sudjelovale su na manifestacijama poput Noći kazališta te Noći knjige.

Poseban uspjeh Dramski studi TNT-a doživio je 2016. godine s predstavom “Kako je Gregor stekao prijatelje”, pod vodstvom Želimira Ciglara i Ivane Peroš. Uz samu predstavu snimljen je i dokumentarni film.

U sezoni 2018/19. i 2019/20. djelovao je Učiteljski kazališni laboratorij, nastao u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Dramski studio TNT-a nudi Dramske grupe za odrasle i za djecu, zatim tu su radionice dramskog pisma Dramitelj te povremene radionice, poput Musical Theatre Workshop Tihane Strmečki.

 

Dramske grupe u sezoni 2023/24.

Redateljica Ivana Peroš od 2016. g. vodi dramske radionice za odrasle pod nazivom SamaDrama. Grupe “Improvizacije” i “Od teksta do uloge” za odrasle vodi Iva srnec Hamer. Glumica Lucija Dujmović vodi radionice za školsku djecu od 1. razreda OŠ do kraja SS.

Od 2021. g. održavaju se radionice za najraniju dob BeboKaz za djecu od 1. do 5. godine podijeljene u tri dobne skupine: 1-2, 2-3 i 3-5. Radionice vodi trenutna voditeljica TNT-a, redateljica i dramska pedagoginja Frana Marija Vulić Vranković. U sezoni 2023/24. kroz cijelu godinu odvija se radionica za predškolce od 4 do 7 godina, dok se za mlađe održavaju povremene radionice.

 

Međunarodna suradnja

Teatar na Trešnjevci partner je od 1. srpnja 2019. do 1. travnja 2020. na Erasmus+ projektu mobilnosti za mlade (KA105) CAPTAINS – Creativity against Passivity: Theatre Averts Imposing of Nationalism and Separatism kojeg koordinira Udruženje “BAZAART” iz Beograda, a namijenjen je mladim polaznicima dramskih grupa iz Hrvatske (CeKaTe i CK Čakovec – Dada) Bosne i Hercegovine (BNT Zenica i AkustikUm), Crne Gore (Korifej) i Srbije (Bazaart). Ovo partnerstvo nastalo je kao rezultat programa Učiteljski kazališni laboratorij.

 

VIRTUALNI PROGRAM

#kulturaonline

Voditeljica  kazališne djelatnosti, redateljica Frana Marija Vulić Vranković, osmislila je i organizirala od 15. ožujka do 22. svibnja 2020. godine Virtualni program za djecu, koji uključuje radionice, priče, igrokaze i izložbu polaznika radionice.

 #godinačitanja 

Projekt 365 dana hrvatske književnosti održavao se tijekom  2021. godine, Godine čitanja.

 

 

Kontakt:

tnt@cekate.hr

Skip to content