Teatar na Trešnjevci

CEKATE TEATAR

Od samoga osnutka Društvenog doma na Trešnjevci 1980. godine dvorana današnjeg Centra za kulturu Trešnjevka mjesto je okupljanja kazališnih umjetnika. U dvorani su probe i predstave održavala zagrebačka javna kazališta poput Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Zagrebačkoga kazališta mladih, Kazališta Trešnja i Zagrebačkoga kazališta lutaka. Takav oblik aktivnog korištenja dvorane u svrhu nastanka kazališnih predstava doveo je do toga da se 2005. godine, nakon što su predstave javnih zagrebačkih kazališta prestala izvoditi predstave u Centru za kulturu Trešnjevka, organizirao Teatar na Trešnjevci  (TNT) kao platforma za kazališni izričaj, a od 2018. djeluje pod nazivom CEKATE TEATAR.

Dana 5. listopada 2018. premijerno je izvedena predstava „Judith French“ Vlatke Vorkapić u produkciji Ars Septime kao diplomski ispit iz produkcije Lidije Ivande koji je osvojio pet nagrada (Nagrada hrvatskoga glumišta za najbolju glumicu, Nagrada Fabijan Šovagović Festivala glumca, Nagrada za najbolju glumicu i nagrada za najbolju autorsku glazbu Marulićevih dana). Rad Teatra na Trešnjevci intenzivirao se nakon što je potkraj siječnja 2012. godine dvorana uređena i modernizirana, a od 2014. godine s Gradom Zagrebom sklopljen je ugovor o financiranju premijera četiri predstave kazališta s nezavisne scene. Od tada do danas CeKaTe teatar  ostvario je suradnje i koprodukcije s kazalištima s nezavisne scene i to s Dječjim kazalištem Smješko, Teatrom Tirena, Umjetničkom organizacijom „Točka na i“, Malim hrvatskim kazalištem Kiklop, Teatrom manje je više, Aplauz Teatrom, Teatrom 2000, KUFER-om, Kazalištem Montažstroj, Kazalištem Moruzgva, Teatrom Puna kuća, Kazalištem Prijatelj, Scenom Adam, Umjetničkom organizacijom Teatrum i drugima.  U sezoni 2016/17. u suradnji s Udrugom za dramski odgoj mladih DOM Teatar na Trešnjevci producirao je vlastitu predstavu za odrasle „Svetica u tami“ u režiji Ivane Peroš (premijera 22. listopada 2016.). U sezoni 2018./19. Teatar na Trešnjevci nastavlja suradnju s Dječjim kazalištem Smješko, Kazalištem Prijatelj, plesnom umjetničkom organizacijom Marmot, Teatrom Erato, Gradskim kazalištem Požega, B GLAD produkcijom, Kazalištem LaLa Land, Kulturno športskom braniteljskom udrugom i Medley teatrom. U istoj sezoni djelovao je Učiteljski kazališni laboratorij nastao u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te je bio organiziran program Kazališni ponedjeljak u sklopu kojeg je publika ocjenjivala predstave koje su se ponedjeljkom izvodile.

U sezoni 2019/20. CeKaTe teatar surađuje s Kazališem Prijatelj, Kazališnom družinom Tragači, UO Iza zavjese, Teatrom Erato i Teatrom Poco Loco.

 

PARTNERSTVA

CeKaTe teatar nudi produkcijsko partnerstvo umjetničkom organizacijama koje nemaju svoju dvoranu i koje svoje projekte prijavljuju na godišnji natječaj Gradskog ureda za kulturu te ulaze u Program javnih potreba u kulturi grada Zagreba. Više o predstavama nastalim u partnerstvu CeKaTe teatra s umjetničkim organizacijama potražite na poveznici.

 

GOSTOVANJA

Osim predstava nastalih u koprodukcijskoj suradnji, CeKaTe teatar ugošćuje i kazališta iz drugih hrvatskih gradova. Riječ je o manjim predstavama koje građani mogu pogledati po pristupačnim cijenama. Na sceni CeKaTe teatra gostuju kazališta iz Čakovca, Splita, Osijeka, Bjelovara, Vinkovaca i drugih hrvatskih gradova.

 

DRAMSKI ODGOJ

Centar za kulturu Trešnjevka svoju kazališnu ponudu dopunio je i pedagoškom dramskom djelatnošću te. Svi punoljetni građani zainteresirani za glumu mogu sudjelovati u Dramskoj grupi za odrasle, zatim tu su radionice dramskog pisma Dramitelj te povremene radionice, poput Musical Theatre Workshop Tihane Strmečki.

 

MEĐUNARODNA SURADNJA

CeKATe teatar partner je od 1. srpnja 2019. do 1. travnja 2020. na Erasmus+ projektu mobilnosti za mlade (KA105) CAPTAINS – Creativity against Passivity: Theatre Averts Imposing of Nationalism and Separatism kojeg koordinira Udruženje “BAZAART” iz Beograda, a namijenjen je mladim polaznicima dramskih grupa iz Hrvatske (CeKaTe i CK Čakovec – Dada) Bosne i Hercegovine (BNT Zenica i AkustikUm), Crne Gore (Korifej) i Srbije (Bazaart). Ovo partnerstvo nastalo je kao rezultat programa Učiteljski kazališni laboratorij.

 

PENTRAVCI

U sklopu CeKaTe teatra od 1995. godine djeluje amaterska kazališna skupina Diletantsko kazalište Pentravci koji svake godine premijerno izvode jednu novu komediju svoga kućnoga pisca Vjekoslava Dominija.

 

VIRTUALNI PROGRAM ZA DJECU CEKATE TEATRA U DOBA KORONE #kulturaonline

Voditeljica  kazališne djelatnosti Centra za kulturu Trešnjevka, redateljica Frana Marija Vulić Vranković, osmislila je i organizirala od 15. ožujka do 22. svibnja 2020. godine Virtualni program za djecu, koji uključuje radionice, priče, igrokaze i izložbu polaznika radionice.

Skip to content