5. ruj
-
16. lip

Škola u kazalištu u školskoj godini 2022./2023.

Teatar Tirena, Kazalište Prijatelj i Teatar na Trešnjevci u Centru za kulturu Trešnjevka

Letak u PDF-u

 

Izvedbe po dogovoru od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu između 9 i 12 sati.

Cijena ulaznice: 30 kn / 3,98 euro

Cijena s radionicom nakon predstave: 40 kn / 5,31 euro

 

Lokacija izvedbi:

Centar za kulturu Trešnjevka

Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

www.cekate.hr

Kontakt:

tnt@cekate.hr, 0913027418

 

Predstave u ponudi:

 

TEATAR TIRENA

 

NEVIDLJIVO (3+, 1.-4. OŠ)

Tekst: Nina Horvat

Režija: Tihana Strmečki

Igraju: Nina Vidan, Filip Sever

Opis: Predstava se bavi usamljenošću i fenomenom imaginarnih prijatelja pomoću kojih djeca često prorađuju nešto što ih muči. Klasična glazba je u predstavi važan element – inspirativna početna točka koja djecu uvodi u svijet igre i mašte. Neva ima devet godina, ide u treći razred i po treći se put preselila i kreće u novu školu u kojoj se svi već jako dobro poznaju i na odmoru se igraju bez nje… Neva se osjeća sve ne vidljivije i usamljenije, pa izmašta prijatelja. Zajedno s njim pokušava pronaći lijek protiv nevidljivosti. Otvara beskrajne prostore mašte, osnažuje se i postaje hrabrija. Postaje VIDLJIVA.

 

ZAMISLI (3+, 1.-4. OŠ)

Tekst: Nina Horvat

Režija: Nora Krstulović

Igraju: Davor Kovač, Veronika Mach

Opis: Znate li što je zajedničko državi, kotaču, vašoj omiljenoj pjesmi i računalu? Sve ih je netko izmaštao prije no što su nastali! Nove generacije odrastaju uz tehnologiju, okružene su i zagušene ogromnom količinom sadržaja i zato maštaju sve manje… Rijetko im je dosadno. A dosada je nužna da bi se maštalo. Predstava “Zamisli” bavi se maštom i kreativnošću, istražuje mehanizme maštanja, pokazuje djeci razne načine na koje mogu maštati i ohrabruje ih da misle svojom glavom, da se usude biti drugačiji.

 

DRUGAČIJI (5.-8. OŠ i 1.-3. SS)

Tekst: Nina Horvat

Režija: Marijana Matoković

Igraju: Lidija Kraljić, Matej Đurđević

Opis: Ema i Noa dvoje su naizgled običnih tinejdžera. No, oboje se razlikuju od svojih vršnjaka. Ne osjećaju se dobro zbog svojih različitosti i sve što žele je biti dio ekipe, biti poput ostalih, uklopiti se. Idu zajedno u razred u kojem se jednog običnog dana dogodio incident… “Drugačiji” je predstava za tinejdžere koja se bavi pitanjem kako je to biti drugačiji. U tinejdžerskoj dobi tražimo svoje pravo “Ja”. Ta je potraga u velikoj mjeri uvjetovana mišljenjem okoline koja je često okrutna.

 

ŽENSKO / MUŠKO (radni naslov) (5.-8. OŠ i 1.-3. SS)

Tekst: Nina Horvat

Režija: Nora Krstulović

Igraju: Petra Težak i Vid Ćosić

Opis: Zašto je roza uvijek za djevojčice, a plava za dječake? Bojama je dosadila rodna ideologija. Na društvenim mrežama svojim pratiteljima obznanjuju da se počinju baviti aktivizmom: pokreću kampanju za borbu protiv rodnih stereotipa. Kako je uopće došlo do toga da su boje postale rodne odrednice? Roza i Plava odlučuju tome stati na kraj… “Žensko/muško” je predstava za tinejdžere koja se bavi rodnim ulogama i rodnom ravnopravnošću i problematizira štetne stereotipe koji se vežu uz muški i ženski rod.

 

KAZALIŠTE PRIJATELJ

 

BASNE ZA NAS DANAS (3+, 1.-4. OŠ)

Tekst: Hrvoje Zalar

Režija: Hrvoje Zalar

Igraju: Anja Đurinović, Hrvoje Zalar

Opis: Basne svojom maštovitošću, a opet jezgrovitošću dobar su temelj za raznolike interpretacije. U našoj predstavi „Basne za nas danas“ dramatizacijom su duboko ukorijenjene u naš prostor i vrijeme. Tako dječjoj publici likovi životinja postaju prepoznatljive osobe iz svakodnevnog života, a basna na duhovit i prihvatljiv način izvršava svoju zabavnu ali i odgojnu funkciju. U našoj predstavi obradili smo pet basni najpoznatijih svjetskih basnopisaca, Ezopa i La Fontainea.

 

PLESNA HALJINA ŽUTOG MASLAČKA (3+, 1.-4. OŠ)

Tekst: Sunčana Škrinjarić

Režija: Hrvoje Zalar

Igraju: Anja Đurinović / Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar

Opis: Predstava nastala po klasiku hrvatske dječje književnosti, poetskoj bajci u kojoj cvijeće i životinje imaju izrazite antropomorfne crte, plešu, zabavljaju se na ljudski način, ali ih muče i slični problemi: maslačak se ustručava ići na ples u bijednoj odjeći, a stari, osamljeni i nesretni pauk želi prije smrti napraviti barem jedno istinski plemenito djelo i isplesti novu odjeću siromašnom i neuglednom maslačku. Predstava upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno.

 

IGRA SE NASTAVLJA (3+, 1.-5. OŠ)

Tekst: Hrvoje Zalar

Režija: Hrvoje Zalar

Igraju: Anja Đurinović, Hrvoje Zalar

Opis: Predstava pokušati pokazati i dokazati da u ovo vrijeme, kada se poezija sve manje i čita i piše Vitezovo djelo još uvijek može djeci biti zanimljivo i privlačno kao i svaka druga dječja igra. Poezija ne pripada prošlosti i u vrijeme računalnih igrica još uvijek se može uspješno boriti za dječju naklonost. Koliko je pak ona važna u odgoju i obrazovanju djeteta i nije potrebno posebno objašnjavati. Poezija je igra, U predstavi se ističe važnost same IGRE za razvoj i odrastanje djeteta, afirmira se vesela igra u kojoj dijete uz najobičnije stvari može biti štogod zaželi.

 

HRVATSKE VILE I VJEŠTICE (1.-6. OŠ)

Tekst: Hrvoje Zalar

Režija: Hrvoje Zalar

Igraju: Anja Đurinović Vini Jurčić i Hrvoje Zalar

Opis: Djeca će u ovoj predstavi na zabavan i duhovit način saznati neke činjenice o njihovom izgledu, karakteru, i sklonostima. Premda su vještice i vile na prvi pogled i u većini priča izgledom i karakterom posve suprotstavljene, u ovoj predstavi ćemo saznati da i jedne i druge mogu pomagati ali i naškoditi ljudima. Zato je pametno biti u dobrim odnosima s njima. Moramo poštovati i čuvati priče o njima jer ih je sve manje, a svijet bez vila i vještica bio bi jako dosadno i ružno mjesto.

 

TEATAR NA TREŠNJEVCI

 

Predstava za bebe. NOĆ/DAN (6. do 18. mjeseci)

Tekst, režija, izvodi: Frana Marija Vulić Vranković

Kostimi: Anamarija Filipović Srhoj

Opis: Kroz predstavu iz ciklusa “BeboKaz” u trajanju 30 minuta (s dodatnih 10 minuta za igru) bebe upoznaju konceptom dana (od jutra preko dana do večeri i noći kroz prikaz okretanja zemlje oko sunca i oko svoje osi. Koristeći vizualno atraktivna sredstva (svjetlo, boja) te glazbu (ritam, pjesma, ples) program bi govorio bebama na njima razumljiv neverbalan način potičući njihovu međusobnu komunikaciju.

Premijera: 2. prosinca 2022. u 10 sati

Cijena ulaznice: 20 kn / 2.65 eura

Škola u kazalištu 2022/23.
Skip to content