Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

ENGLISH VERSION


⇓⇓⇓ PLEASE SCROLL DOWN FOR ENGLISH ⇓⇓⇓

 

MEĐUNARODNO EDUKATIVNO PARTNERSTVO “KAZALIŠNI PITCHING ZA ZAPOŠLJIVOST”

Zajedno sa šest partnera iz Europe, Centar za kulturu Trešnjevka od 1. studenog 2018. godine pokreće novi projekt financiran iz Erasmus+ programa za edukaciju, trening, mlade i sport Europske Komisije, posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU.

U javnosti poznat pod skraćenim nazivom, “The Pitch”, ovaj projekt je međunarodno partnerstvo u neformalnom obrazovanju odraslih (punog naziva “Kazališni pitching za zapošljivost”).

Skraćeni naziv projekta je baziran na slavnoj prezentacijskoj metodi tzv. “pitching-a”, odnosno, metodi kratke prezentacije koja se obično koristi u biznisu i koja služi za brzinsku prezentaciju osobe, projekta ili organizacije. Sama metoda ograničava “pitch” (nabacivanje ideje) na vrlo kratko vrijeme (3 minute ili manje), što pomaže prezenterima da nauče kako sebe, svoj projekt ili organizaciju prezentirati na fokusiran, zanimljiv i aktivan način. Pri tome su kazališne, dramske i glumačke vještine prezentacije često od presudne važnosti. Osobe koje ne posjeduju te vještine teže se prezentiraju potencijalnim poslodavcima, a kada tome dodamo i negativne predrasude koje na tržištu rada doživljavaju osobe iz marginaliziranih skupina – za neke te manjkavosti postaju nepremostiv jaz koji ih demotiviraju ih od sudjelovanja na tržištu rada.

S marginaliziranim skupinama u mislima, partneri su odlučili povezati prezentaciju metodu pitching-a s edukativnim kazalištem, ne bi li:

 • educirali te osobe i povećali njihove meke vještine (često presudne na tržištu rada, primjerice, kod razgovora za posao),
 • međusobno se educirali (edukatori podučavaju edukatore), uključujući  EU ključne kompetencije,
 • te ponudili novi obrazovno-kulturni sadržaj kojim će obogatiti kompetencije neformalnog obrazovanja u partnerskim organizacijama, te i istražiti mogućnosti većeg uključenja metode pitchinga i edukativnog teatra u (ne)formalno obrazovanje i obrazovanje za tržište rada u Europi.

Prema tome, ovo partnerstvo je posvećeno društvenoj i tržišnoj inkluziji osoba iz marginaliziranih skupina (npr. osobe s invaliditetom, nezaposlene osobe, stigmatizirane osobe, etničke i/ili religijske manjine); razmjeni stručnih znanja, metoda i vještina edukatora koji se bave s marginaliziranim skupinama putem metoda neformalnog učenja; te povećanja vidljivosti problema marginaliziranih skupina kao i povećanja prisutnosti pitching kazališne metode u europskom neformalnom obrazovanju.

THE PITCH (2)

Logo partnerstva

Sedam raznovrsnih i komplementarnih partnera – koji se svi bave neformalnim obrazovanjem, ali na svoj specifičan način (od sveučilišta do kuće za izradu kruha) – planiraju te ciljeve ostvariti kroz organizaciju sedam međunarodnih aktivnosti neformalnog obrazovanja, odnosno, kazališnih pitching radionica na kojima će sudjelovati 84 osoba, uključujući osobe iz marginaliziranih skupina (osobe s invaliditetom, mladi nezaposleni, pripadnici nacionalnih manjina i sl.).

Svaka radionica će biti strukturirana prema kazališnom pitchingu, ali će na njima svaki partner uključiti svoje lokalno, specifičnu metodu kojom će obogatiti znanja i vještine edukatora iz drugih partnerskih organizacija.

Sudionici će nakon edukativne kazališne radionice pitchinga prezentirati svoje ideje (projekte) i sebe na završnim “Pitching forumima) koji će biti otvoreni za javnost.

Ti će Kazališni pitching Forumi postati teatar ideja u kojem će sudionici iznositi ideje za projekte od koristi za lokalnu zajednicu i povezivanje s Europskom unijom.

Također, ti će Pitching Forumi biti snimani i preneseni uživo na The Pitch YouTube kanalu i socijalnim mrežama partnera, a sve s ciljem popularizacije metode kazališnog pitchinga.

Uz popularizacijske video prijenose, partnerske organizacije će zapisati svoja iskustva i prenijeti svoja znanja u ePriručniku – kojim će svi drugi zainteresirani moći rekreirati proces kazališnog pitchinga i primijeniti ovu korisnu metodu u svome radu.

 

Dodatne službene informacije o projektu možete pronaći na službenoj stranici Erasmus+ programa -> ovdje.

 

KAKO SE INFORMIRATI O PROJEKTU?

Na raspolaganju vam je više načina:

 • na ovoj stranici ćemo redovito objavljivati novosti našim aktivnostima i rezultatima.
 • prijavite se na naš newsletter za pravovremenu i direktnu informaciju
 • Pratite nas i na društvenim mrežama:
  • Facebook: @cekate.hr
  • Instagram: @cekate.hr
  • Twitter: @cekate_zg

Hashtag: #cekate #thepitcherasmus #theatrepitching #theatreofideas

Za sva pitanja o projektu, molimo da se obratite voditelju projekta na ihromatko@cekate.hr.


OSOBNA ISKAZNICA PARTNERSTVA


ŠIFRA PROJEKTA: 2018-1-HR01-KA204-047439

TRAJANJE:  1.11.2018 – 31.10.2020

KOORDINATOR: Centar za kulturu Trešnjevka (Zagreb, Hrvatska)

KOORDINATOR PARTNERSTVA: dr.sc. Ivan Hromatko

PARTNERI: 

CILJEVI

Sukladno programu Erasmus+, ovo partnerstvo ima tri glavna cilja:

 • HORIZONTALNI: Socijalna uključenost
 • OBRAZOVANJE ODRASLIH: Produljenje i razvoj edukatorskih vještina
 • OBRAZOVANJE ODRASLIH: Povećanje potražnje i uključenje kroz efektivni doseg, vodstvo i motivacijske strategije

AKTIVNOSTI

 • 7 međunarodnih edukativih kazališnih radionica neformalnog obrazovanja za odrasle (po jedna kod svakog partnera)
 • 7 Pitching Foruma za javnost i medijska kampanja
 • 3 Međunarodna projekta sastanka voditelja projekta

OČEKIVANI REZULTATI

 • 84 međunarodnih sudionika certificirano za korištenje pitchinga u neformalnom obrazovanju
 • 14 uključenih, educiranih i osnaženih pripadnika marginaliziranih skupina, motiviranih za sudjelovanje na tržištu rada
 • značajan razvoj mekih prezentacijskih vještina i osnovnih vještina (EU Ključne kompetencije) sudionika: komunikacija na stranom jeziku, učiti kako učiti, kulturna svijest, društvene i građanske kompetencije
 • povećanje vidljivosti i inkluzije marginaliziranih skupina u javnosti, kroz 7 javnih Pitching Foruma i medijsku kampanju svih partnera
 • povećanje popularnosti metode kazališnog pitchinga među organizacijama neformalnog obrazovanja u zemljama partnera, kroz 7 javnih Pitching foruma i medijsku kampanju svih partnera

SLUŽBENA ERASMUS+ STRANICA PROJEKTA: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-1-HR01-KA204-047439 


 

KRONOLOŠKI PREGLED PROJEKTA


2-3. prosinac 2018. TPM1 Početni sastanak projekt menadžera, održan u Zagrebu, Hrvatska


Donosimo dašak atmosfere s prvog sastanka međunarodnog partnerstva “Kazališni pitching za zapošljivost” koji je održan 3-4.12.2018. u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe). CeKaTe koordinira ovo partnerstvo financirano iz EU fonda Erasmus+.

Partnerstvo će trajati od studenog 2018. do kraja listopada 2020. godine, tijekom kojeg vremena će 7 partnerskih organizacija iz Hrvatske (CEKATE), Slovenije (PRIZMA), Bugarske (I3C), Grčke (ARATOS i OCEAN), Poljske (MULTIKULUTRA) i Turske (AKDENIZ UNIVERSITY) raditi na razmjeni i razvoju vještina edukatora i razvoju kazališnog pitchinga kao metode neformalnog učenja, te na osnaženju i inkluziji marginaliziranih skupina na tržište rada.

Tijekom projekta će se, među ostalim, održati 7 radionica kazališnog pitchinga koji će završiti natjecanjima u pitchingu EU ideja (Pitching Forum) koje ćemo prenositi uživo!

Stoga Vas pozivamo da nas pratite na

Sudionici sastanka (ujedno i voditelji projekta)

The Pitch: Participant Profiles


10-16. ožujak 2019. LTT C1 Prva radionica kazališnog pitchinga za zapošljivost, održana u Krakowu, Poljska (“People Like Us”)


U sklopu Erasmus+ partnerstva “Theatre Pitching for Employment”, sudionici iz sedam partnerskih organizacija iz Europe uče kako povezati lokalnu metodu rada s marginliziranim osobama s dramskim vještinama i prezentacijskom metodom “pitchinga”, a sve kako bi razvili prezentacijske vještine i ponudili svoju ideju – svojevrsno rješenje za nisku zapošljivost marginaliziranih skupina u lokalnoj zajednici.

Na kraju svake radionice, sudionici prezentiraju javnosti ideje koje su razvili tijekom radionice. Ovaj puta, ideje su nastale povezivanjem kolaborativnog pisanja poezije, edukativnog teatra i pitchinga.

Prakticirajući kolaborativno pisanje poezije, petnaest sudionika (12 međunarodnih i 3 lokalna, iz marginaliziranih skupina i osoblje domaćinske organizacije) prezentiraju rezultate njihovog rada.

Pogledajte njihove ideje ovaj četvrtak 14.3.2019 u 16.30h (CET) na poveznici niže:

LTT C1 KRAKOW (DOMAĆIN: MULTIKULTURA)

PITCHING FORUM PRIJENOS UŽIVO:
https://youtu.be/vu_OCO-Z4aM

LTT C1 KRAKOW (HOST: MULTIKULTURA)

PITCHING FORUM LIVESTREAM:
https://youtu.be/vu_OCO-Z4aM 

 


5. – 11. svibanj 2019. LTT C3 Druga radionica kazališnog pitchinga za zapošljivost, održana u Antaliji, Turska (“All Different All Equal”)


Druga radionica Erasmus+ partnerstva “Theatre Pitching for Employment”, organizirana od strane domaćina – Sveučilišta Akdeniz – donosi nam nove projekte ideje za problem stope nezaposlenosti mladih u Antaliji i Turskoj. Petnaest sudionika (12 međunarodnih gostiju iz sedam partnerskih organizacija iz Europe, uz tri lokalna sudionika) je učilo kako povezati prezentacijsku metodu pitchinga i edukativni teatar Augustoa Boala ne bi li unaprijedili svoje prezentacijske vještine i razvili projektne ideje koje će na završnom pitching forumu prezentirati javnosti uživo putem video prijenosa.

Pogledajte njihove ideje ovaj četvrtak 9.5. 2019 u 12.30h CET (14.30h Antalija vrijeme) na poveznici niže:

LTT C2 ANTALYA (DOMAĆIN: AKDENIZ UNIVERSITY)

PITCHING FORUM PRIJENOS UŽIVO:

https://youtu.be/nioagXbdFdY 

 


16. svibanj 2019 /10-11h/ Dan otvorenih vrata EU projekata 16.5.2019 /10-11h/ Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1/ Ulaz besplatan


Korištenjem svake prilike za diseminaciju naših rezultata, CeKaTe je prezentirao ovaj projekt na manifestaciji koju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sudjelovanjem u ovoj manifestaciji uključili smo se, kao jedini od prvih u Hrvatskoj, u širu kampanju Europske komisije – Europa u mojoj regiji (engl. Europe in My Region) – čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

U sklopu prezentacije CeKaTe je prezentirao sve projekte koje tijekom 2019. godine provodi Odjel za EU projekte Centra za kulturu, a koji su financirani iz fondova EU – Erasmus+ (Yes We Are in – YWAI, Guide Us Into Arts Two! – GUIA2, Theatre Pitching for Employment – THE PITCH), programa Švicarsko-Hrvatske suradnje (Kvartovske veze nisu bezveze), te programa Kreativna Europa (Audience Blending by Arts – ABbA Europe).

Popis svih organizacija u Hrvatskoj koja su otvorila vrata svojih EU projekata 2019. godine nalazi se ovdje


9. – 13. rujan 2019. LTT C2 Treća radionica kazališnog pitchinga za zapošljivost, održana u Mariboru, Slovenija (“Otkrijte svoj zašto”)


Treća radionica Erasmus+ partnerstva “Theatre Pitching for Employment”, organizirana od strane domaćina – fundacije PRIZMA Akdeniz – donosi nam nove projekte ideje za problem stope nezaposlenosti mladih u Mariboru i Sloveniji. Četrnaest sudionika (10 međunarodnih gostiju iz šest partnerskih organizacija iz Europe, uz četiri lokalna sudionika) je učilo kako povezati prezentacijsku metodu pitchinga i edukativni teatar, ne bi li unaprijedili svoje prezentacijske vještine i razvili projektne ideje koje će na završnom pitching forumu prezentirati javnosti uživo putem video prijenosa.

Pogledajte njihove ideje ovaj četvrtak 12.9. 2019 u 15.00h CET na poveznici niže:

LTT C3 MARIBOR (DOMAĆIN: FUNDACIJA “PRIZMA”)

PITCHING FORUM PRIJENOS UŽIVO:


10-12 Listopad 2019. godine Prezentacija projekta javnosti tijekom Erasmus+ Days 2019


Centar za kulturu Trešnjevka sudjelovao je u programu Erasmus+ Days, te je prezentirao sve svoje programe financirane iz fonda Erasmus+.

Tu smo široj javnosti omogućili da se upozna s detaljima projekta, vidi rezultate projekta (npr. Pitching Forum), te sudjeluje u našim budućim aktivnostima.

Više o Erasmus+ Days te našem događaju pogledajte na: https://www.erasmusdays.eu/


2. – 6. prosinac 2019. LTT C5 Četvrta radionica kazališnog pitchinga za zapošljivost, održana u Solunu, Grčkoj (“Pali svjetla. Priprema – Pozor – Pitch”)


Četvrta radionica Erasmus+ partnerstva “Theatre Pitching for Employment”, organizirana od strane domaćina – udruge ARATOS (specijalista za kazalište i film) – donosi nam nove projekte ideje za problem stope nezaposlenosti u turističkom i poslovnom centru Grčke, Solunu. Sudionici iz Grčke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Turske, učilo je kako unaprijediti svoje prezentacijske vještine, biti “snažan” i hrabro (glumački) prezentirati svoje projekte o problemu nezaposlenosti u Solunu, Grčkoj.  Na kraju programa, sudionici su prezentirali (pitchali) svoje projekte javnosti putem “Pitching Foruma”, tj. video prijenosa uživo:

 

Pogledajte njihove projektne ideje koje su prezentirali u petak 6.12. 2019 u 13.30h  na poveznici niže:

LTT C5 SOLUN (DOMAĆIN: ARATOS udruga)

PITCHING FORUM PRIJENOS UŽIVO:

 


6. – 7. prosinac 2019. Međunarodni projektni sastanak – Međuizvještaj projekta, održan u Solunu, Grčkoj

U podršku LTT C5 radionici i Pitching Forumu, voditelji projekta su se susreli na polovici trajanja projekta, na međunarodnom sastanku projekta (TPM). Sastanak je organizirao ARATOS u Solunu, Grčkoj, a voditelj sastanka je bio koordinator partnerstva, Ivan Hromatko. Partneri su iskoristili sastanak ne bi li ocijenili projekt do sad, te planirali buduće aktivnosti. Sve partnerske organizacije su zaključile da se projekt odvija prema planu, usprkos force majeure problema (poput izlaska Multikulture iz projekta uslijed objektivnih razloga).

 


REZULTATI PROJEKTA

 


Niže možete pratiti rezultate projekta koje ćemo ažurirati i objavljivati kako se projekt bude razvijao.

 

FOTO I VIDEO MATERIJALI S AKTIVNOSTI PARTNERSTVA

The Pitch: Promo materials and logos

Objave u društvenim medijima o lokalnim radionicama održanim u Zagrebu, pod vodstvom koordinatora CeKaTe-a


LTT C1 KRAKOW (DOMAĆIN: MULTIKULTURA)

PITCHING FORUM PRIJENOS UŽIVO:
https://youtu.be/vu_OCO-Z4aM

 

THE PITCH eManual for Theatre Pitching for Employment: LTT C1 Krakow People like us (click to open/download)


LTT C3 ANTALYA (HOST: AKDENIZ UNIVERSITY)

PITCHING FORUM LIVESTREAM:
https://youtu.be/nioagXbdFdY 

LTT C2 MARIBOR (HOST: PRIZMA)

PITCHING FORUM LIVESTREAM

 

LTT C5 SOLUN (DOMAĆIN: ARATOS udruga)

PITCHING FORUM PRIJENOS UŽIVO:

eVIDEO (EDUKATIVNI VIDEO) S RADIONICE U SOLUNU, GRČKOJ


e-PRIRUČNICI (e-MANUALS)

Kliknite kako bi ušli u direktorij s e-Priručnicima br. 1 do br. 7


 

Skip to content