Odjel za EU projekte Centra za kulturu Trešnjevka ostvario je partnersku suradnju s udrugom Zeleni klik!, te osnovnim školama OŠ Prečko i OŠ Nikola Tesla, u skladu sa Strateškim planom CeKaTe-a (2017-2021), s ciljem zajedničkog prijavljivanja na međunarodne natječaje i realizacije projekata od koristi za našu lokalnu zajednicu.

Na osnovu te suradnje, zajedno smo u 2018. godini prijavili projekt na natječaj “Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije” (tekst poziva dostupan je ovdje).

Prijava je rezultirala odobrenjem i sufinanciranjem projekta “Kvartovske veze (nisu bezveze)”  od strane Švicarsko-hrvatskog programe suradnje, te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Projekt je započeo 1. ožujka 2019., a tijekom dvogodišnje provedbe osnažiti ćemo udrugu Zeleni klik! i razviti njihove metode rada educirajući ih o korištenju dramsko-akcijskog modela u istraživanju ekoloških i drugih problema u lokalnoj zajednici (i definiranju održivih rješenja tih problema). Edukaciju će voditi voditelj EU projekata CeKaTe-a i sociolog, dr.sc. Ivan Hromatko.

Osim što ćemo ovim projektom osnažiti kapacitete OCD (organizacija civilnog društva) u našem kvartu, ovime smo ostvarili uspjeh u još jednom od raspoloživih međunarodnih fondova. Cjelokupna rang lista prihvaćenih projekata, na stranicama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske  je dostupna ovdje.

Riječima članova udruge Zeleni klik!, nositelja projekta, “projekt je sveobuhvatno zamišljen:

“…u dvije osnovne škole gradske četvrti Prečko, OŠ Nikole Tesle i OŠ Prečko, pokrenut će se školski volonterski klubovi, koje će osnažiti edukacija o održivom razvoju, volonterstvu i kvalitetnim načinima komuniciranja i donošenja odluka (debata).

Projektom će se povezati obrazovne institucije, udruge, kulturne ustanove i lokalna samouprava te građani putem akcija potaknutih detektiranim problemima u zajednici na polju održivog razvoja.
Provest će se dvije edukacije za Zeleni klik (dramsko-akcijski model istraživanja, voditelj Ivan Hromatko i debatni model odlučivanja, voditeljica Ela Jurko) koje će se potom implementirati u rad sa školskim volonterima. Takav kreativni i inovativni pristup problemima bit će predstavljen široj zajednici i kroz multimedijalni javni nastup. Učenici će ga pripremiti kao rezultat tromjesečnog proučavanja glazbe i zvuka na recikliranim instrumentima koje će sami izraditi tijekom edukacije koju će voditi glazbena umjetnica Martina Šver (edukacija Glazbene (g)radionice).
Proces stvaranja volonterskih klubova i njihove aktivnosti dokumentirat će se putem priručnika za aktivizam koji će se promovirati u Knjižnici grada Zagreba djelatnicima i stručnim suradnicima odgojno-obrazovnih ustanova.”

Osim toga, partnerske organizacije će osnažiti svoje prezentacijske mogućnosti time što će se nabaviti oprema (pametne ploče, odnosno, pametni ekrani na kojima je moguće prezentirati interaktivne sadržaje), a ujedno će se osnažiti udruga Zeleni klik! i potaknuti na pozitivan rad i doprinos lokalnoj zajednici.

 

Niže možete pronaći kronologiju aktivnosti projekta koje ćemo ažurirati kako se projekt razvija.

 

Za više informacija o projektu

pratite nas i projekt na društvenim mrežama Centra za kulturu Trešnjevka:

  • Facebook: @cekate.hr
  • Instagram: @cekate.hr
  • Twitter: @cekate_zg (@cekatezg)

Hashtag: #kvartovskevezenisubezveze #cekate

ili posjetite web stranicu nositeljice projekta, udruge Zeleni klik! – ovdje.

 

Slobodno se javite voditelju projekta za CeKaTe

dr.sc. Ivan Hromatko

ihromatko@cekate.hr

 

KRONOLOGIJA PROJEKTA


Ovdje možete pratiti kronološki razvoj projekta, kratki opis aktivnosti i korisne poveznice.


8.3.2019. /13-14h/ Uvodni sastanak partnera projekta


Partnerske organizacije održale su uvodni sastanak u Domu kulture Prečko te dogovorili detalje provedbe kao i prezentirali aktivnosti projekta.


9.5.2019. Postavljanje pametnog ekrana u Centru za kulturu Trešnjevka


Pametni ekran instaliran u Centru za kulturu Trešnjevka u sklopu projekta Kvartovske veze (nisu bezveze)

Pametni ekran postavljen u CeKaTe-u u sklopu projekta Kvartovske veze (nisu bezveze).

Idealan je za provedbu edukativnih programa, te je biti usluzi građanima, vanjskim suradnicima i udrugama koje surađuju s CeKaTe-om.


15-25.5.2019 /16-19h/ “Dramsko-akcijski model istraživanja za osnaženje uloge OCD i podizanje kvalitete suživota u lokalnoj zajednici”  – radionica za članove OCD i OŠ na području Prečkog


Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu projekta osigurava edukaciju kojom će se osnažiti OCD u lokalnoj zajednici i omogućiti im dodatni “alat” u radu na problemima u zajednici – pogotovo onih očuvanja okoliša, permakulture i zbrinjavanja otpada.

Sudionici radionice pripremaju javni nastup

U prostorijama Doma kulture Prečko, voditelj odjela za EU projekte Centra za kulturu Trešnjevka, dr.sc. Ivan Hromatko, održati će radionicu i prenijeti znanje o provedbi dramsko-akcijskog istraživanja zainteresiranim polaznicima iz OCD i osnovnih škola na području Trešnjevke-Jug i gradske četvrti Prečko. Sudionici će naučiti više o ovom modelu istraživanja koje će moći koristiti za detektiranje, planiranje i provedbu pozitivnih akcija u loklanoj zajednici – na uključiv i održiv način.

Boomchika-A ples kao obred prijelaza ove dramsko-akcijske radionice

Dramsko-akcijski (D-A) model istraživanja utemeljen je na bricolage-u interdisciplinarnih teorija i praksi koje zajedno omogućuju istraživanje bilo kojeg društvenog problema – što je od izuzetne važnosti, posebice pri istraživanju marginaliziranih skupina i/ili tema, odnosno, uvođenju novih tema u lokalnu zajednicu (poput permakulture). Radi se o istraživačkom modelu koji povezuje sociološku teoriju s komplementarnim teorijama iz srodnih društvenih znanosti, te iz primjenjuje u području koje istražuje. Odnosno, radi se o modelu koji ne staje na opisu problema i objavi znanstvenog (ili stručnog) rada već potiče civilno-aktivističko djelovanje i uključenost svih aktera istraženog problema (u ovom slučaju na temu permakulture, ekologije i zbrinjavanja otpada).

Svaka dramsko-akcijsko istraživanje završava javnim nastupom – kojim se podiže svijest o istraživanom problemu i osigurava snažna grupna kohezija mrežu polaznicima (izvođačima u završnom nastupu) pa će i ovaj puta nastup osmisliti i izvesti sudionici radionice tijekom radionice dramsko-akcijskog istraživanja.

Javni nastup će se održati 25. svibnja 2019. u sklopu programa “Dan susjeda” Mjesnog odbora Prečko – kojim ćemo umjesto “čekanja” publike u kazališnoj dvorani CeKaTe-a aktivno izaći pred publiku i donijeti joj nastup ove skupine koja cilja podići svijest o održivom razvoju i volonterstvu u lokalnoj zajednici.

Po završetku edukacije, svi sudionici će dobiti certifikat i moći će početi raditi na edukaciji drugih, odnosno istraživanju, ekoloških i socijalnih problema u lokalnoj zajednici.

 


16.5.2019 /10-11h/ Dan otvorenih vrata EU projekata 16.5.2019 /10-11h/ Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1/ Ulaz besplatan


Korištenjem svake prilike za diseminaciju naših rezultata, CeKaTe je prezentirao ovaj projekt na manifestaciji koju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sudjelovanjem u ovoj manifestaciji uključili smo se, kao jedini od prvih u Hrvatskoj, u širu kampanju Europske komisije – Europa u mojoj regiji (engl. Europe in My Region) – čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

U sklopu prezentacije CeKaTe je prezentirao sve projekte koje tijekom 2019. godine provodi Odjel za EU projekte Centra za kulturu, a koji su financirani iz fondova EU – Erasmus+ (Yes We Are in – YWAI, Guide Us Into Arts Two! – GUIA2, Theatre Pitching for Employment – THE PITCH), programa Švicarsko-Hrvatske suradnje (Kvartovske veze nisu bezveze), te programa Kreativna Europa (Audience Blending by Arts – ABbA Europe).

Popis svih organizacija u Hrvatskoj koja su otvorila vrata svojih EU projekata 2019. godine nalazi se ovdje


25.5.2019 /12-13h / Javni nastup i promocija programa


Sudionice sudionica edukacije za dramsko-akcijsko istraživanje izvele su više kraćih nastupa prema principu “nevidljivog teatra” Augusta Boala na “Danu susjeda – Danu Mjesnog Odbora Prečko”. Nastupom su ukazali na potrebu razvoja ekološke svijesti i promišljanja održivog razvoja u lokalnoj zajednici, prezentirali proejkt “Kvartovske veze (nisu bezveze”), te pozvali djecu na sudjelovanje u volonterskih klubovima u osnovim školama na području Prečkog koji će se otvoriti u idućoj fazi provedbe projekta.

 

Dramsko-akcijsko istraživanje – priprema elemenata javnog nastupa

 

Osim nastupa, sudionice su vodile lokalni štand na kojem su sugrađani dobili korisne informacije, a mogli su i obogatiti svoj dom ili vrt sa presadnicama – kao zeleni poticaj na ekološku svijest i što više zelenila i prirode u našem gradu.

Sudionice dramsko-akcijskog istraživanja prije javnog nastupa na Danu susjeda

U izvrsnoj atmosferi i uz brojne sugrađane, sudionice su prezentirale svoje znanje i bile aktivne u lokalnoj zajednici (što je preudvjet svakog dramskog-akcijskog istraživanja), te su po završetku programa dobile certifikat o uspješno dovršenoj edukaciji.

Cijelu atmosferu s radionice i nastupa možete pogledati na našoj Facebook stranici ovdje -> album 

Popis svih organizacija u Hrvatskoj koja su otvorila vrata svojih EU projekata 2019. godine nalazi se ovdje


28.2.2021 / Završni sastanak i objava priručnika “Kako učiniti pozitivnu promjenu u zajednici – Postani aktivist!”


Unatoč kompliciranoj provedbi tijekom pandemije COVID-19 koja je (sada sa sigurnošću možemo reći) promijenila cijeli svijet, partneri su uspješno priveli projekt kraju i realizirali planirane ciljeve – prvenstveno zahvaljujući vodstvu udruge Zeleni klik!, kvalitetnim partnerima, te podršci Švicarsko-hrvatskog programe suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na kraju projekta objavljen je priručnik “Kako učiniti pozitivnu promjenu u zajednici – Postani aktivist!” – koju vas pozivamo da ju pročitate klikom -> ovdje.

Svakako želimo naglasiti kako CeKaTe smatra ovaj program primjerom dobre prakse i partnerske suradnje na dobrobit naše lokalne zajednice.

Na kraju, pogledajte niže video s malim volonteirma koji opisuju svoja iskustva, a više o tome možete pročitati i na webstranici projekata (kod nositelja projekta – udruge Zeleni klik!):

https://zeleniklik.hr/kvartovske-veze-nisu-bezveze-oprostajni-video-za-nove-volonterske-pocetke/

 

Posljednje iz kategorije: Program u zajednici

Skip to content