logosbeneficaireserasmusright_hr

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 

Početkom rujna 2018. godine, CeKaTe, Trešnjevka i Zagreb bogatiji su za novo strateško partnerstvo za obrazovanje odraslih, naslova Guide Us Into Arts Two – u kojem CeKaTe sudjeluje kao partner.

Ukratko, radi se o partnerstvu za razmjenu iskustvenoga znanja i metoda u radu s osobama s invaliditetom pomoću umjetničkih alata. Odnosno, GUIA2 je partnerstvo raznovrsnih organizacija iz Europe koje rade s osobama s intelektualnim poteškoćama putem umjetničkih, kulturnih i obrazovnih programa koje će obogatiti socijalni, kulturni i umjetnički život na Trešnjevci: pružajući novo znanje i međunarodno iskustvo volonterima i profesionalcima koji rade s ovom populacijom, kao i samim osobama s intelektualnim poteškoćama, te sudjelujući na trima međunarodnim festivalima posvećenima nastupima pripadnika ove često marginalizirane skupine.

Samim time, osim što ćemo djelovati edukativno unutar partnerstva – pozitivno ćemo djelovati na umanjenje predrasuda prema ovoj skupini, te povećanju njihove društvene i umjetničke inkluzije u društvo – i to u sedam zemalja Europe.

Ovo novo partnerstvo, Povedite nas u umjetnost 2 (engl. Guide Us Into Arts Two) nastavak je dugogodišnje uspješne suradnje partnerskih organizacija koje organiziraju i podržavaju inkluzivne kulturno-edukativne programe za osobe s intelektualnim oštećenjima u čak devet država Europe (Sjevernoj Irskoj, Rumunjskoj, Turskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Poljskoj).

Te su organizacije osmisli program financiran iz Grundtviga, dijela programa Europske unije za cjeloživotno obrazovanje koji fokusiran na razvoj neformalnog obrazovanja odraslih, te su zatim i provele od 2011. do 2013. godine. U tom su periodu organizirane međunarodne radionice kod svakog od partnera, te tri međunarodna festivala inkluzivne umjetnosti kojima su partneri i njihovi korisnici prezentirali svoje vještine i znanja, te učinili pozitivan korak ka destigmatizaciji umjetnosti koju stvaraju osobe s intelektualnim oštećenjima.

Prvi GUIA projekt imao je svoju zadnju javnu aktivnost u svibnju 2013. godine, i to upravo u CeKaTe-u, kada smo ugostili sve partnerske organizacije i prezentirali njihov rad na međunarodnom festivalu indikativnog naziva “Ovo nije kraj” (engl. This is not the End) o kojem više informacija možete pročitati ovdje. Pošto je CeKaTe organizirao i uvodni sastanak projekta u studenom 2011. godine (program je dostupan ovdje), može se kazati da je CeKaTe zaokružio cjelokupan program ovog međunarodnog partnerstva i potaknuo sve partnere na daljnju suradnju.

Već naziv završne aktivnosti GUIA partnerstva najavio je da će partneri nastaviti raditi zajedno i planirati novi projekt kojim će dijeliti znanja i metode, omogućiti osobama s intelektualnim oštećenjima da iskuse svjetla pozornice i prezentiraju svoj rad, te popularizirati i destigmatizirati inkluzivnu umjetnost u općoj populaciji. Nakon višegodišnjih napora i upornosti svih partnera uspješno je prijavljen novi projekt financiran iz programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus+.

To partnerstvo se sada nastavlja novim aktivnostima za edukatore i OSI, a ovdje možete pratiti sve novosti u događanja vezana uz partnerstvo i partnerske organizacije.

Logotip partnerstva

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 • Facebook: @cekate.hr
 • Instagram: @cekate.hr
 • Twitter: @cekate_zg

Hashtag: #guia2project

Za sva pitanja o projektu i mogućnostima sudjelovanja, molimo da nam se obratite voditelju EU projekata:

dr.sc. Ivan Hromatko

ihromatko@cekate.hr 


OSOBNA ISKAZNICA PROJEKTA


NAZIV: Guide Us Into Arts Two (Povedite nas u umjetnost 2)

ŠIFRA PROJEKTA: 2018-1-TR01-KA204-058262

TRAJANJE: 1. rujan 2018 – 31. kolovoz 2020.

KOORDINATOR: Sveučilište Akdeniz (Antalija, Turska)

PARTNERI:

AKTIVNOSTI

 • 7 edukativnih radionica za volontere i profesionalce, te osobe s intelektulnim poteškoćama
 • 3 međunarodna festivala koja se nadovezuju na edukativne radionice
 • 3 sastanka voditelja projekta

OČEKIVANI REZULTATI

 • 100 sudionika educirano na međunarodnim radionicama (EU Ključne kompetencije: učenje engleskog jezika, učiti kako učiti, društvene i građanske kompetencije, kulturna svijest i ekspresija // Učenje ICT vještina: promocija na društvenim mrežama, medijska komunikacija i sl. // Učenje kako raditi s raznim invaliditetima putem umjetnosti)
  • od toga, minimalno 18 sudionika s intelektualnim poteškoćama
  • od toga, minimalno 18 asistenata educirano na međunarodnim radionicama
 • završna izložba fotografija (CeKaTe)
 • Digitalne priče – edukativni video sa radionica
 • Webstranica s edukativnim materijalima
  • uključuje mogućnost da drugi podijele svoja iskustva i svoje materijale za rad s OSI
 • ePriručnik (online i u tisku) s metodama, iskustvima sudionika, rezultatima evaluacije i stručnim preporukama od strane edukatora
 • Fotografski dokument o projektu i partnerskim organizacijama

UKUPAN BUDŽET: 142.195,00 EUR

SLUŽBENA ERASMUS+ STRANICA PROJEKTA: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-1-TR01-KA204-058262


 

Niže se nalazi kronološki pregled aktivnosti projekta, te rezultati nastali radom svih partnera.

 


KRONOLOGIJA PROJEKTA


29-30.1.2019. TPM1 Kick-off: Uvodni međunarodni sastanak voditelja projekta (domaćin: Akdeniz University)

Antalija, Turska


Na sastanku su sudjelovali voditelji projekta iz svih partnerskih organizacija, te su dogovorili detalje suradnje i podjelu zadataka sukladno ugovorenoj prijavnici.

Svi partneri su iskusni u radu s osobama s invaliditetom, a veći dio njih je sudjelovao i u prvom Guide Us Into Arts projektu, te su ovime nastavili suradnju i unaprijedili svoje kapacitete rada s osobama s invaliditetom.

Fotografije sa sastanka možete pogledati na poveznici niže (klikom na poveznicu otvara se Facebook stranica CeKaTe-a i album)


08-12.4.2019. LTT c1 “Introduction to participatory video – from audience to creators” (domaćin: Cotopaxi)

Varšava, Poljska


Sudionici iz svih partnerskih organizacija izuzev onih iz Belgije (GC De Zeyp) sudjelovali su na radionici i stekli vrijedna znanja o stvaranju participativnog videa. Radi se o metoi u kojoj svi koji sudjeluju mijenjaju uloge i ravnorpavno utjeu na stvaralački proces (od ideje do video produkta), te je stoga prikladno za rad s marginaliziranim skupinama, tj. – u ovom slučaju – radu s osobama s intelektualnim oštećenjem.

Fotografije sa sastanka možete pogledati na poveznici niže (klikom na poveznicu otvara se Facebook stranica CeKaTe-a i album)


16.5.2019 /10-11h/ Dan otvorenih vrata EU projekata 16.5.2019 /10-11h/ Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1/ Ulaz besplatan


Korištenjem svake prilike za diseminaciju naših rezultata, CeKaTe je prezentirao ovaj projekt na manifestaciji koju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sudjelovanjem u ovoj manifestaciji uključili smo se, kao jedini od prvih u Hrvatskoj, u širu kampanju Europske komisije – Europa u mojoj regiji (engl. Europe in My Region) – čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

U sklopu prezentacije CeKaTe je prezentirao sve projekte koje tijekom 2019. godine provodi Odjel za EU projekte Centra za kulturu, a koji su financirani iz fondova EU – Erasmus+ (Yes We Are in – YWAI, Guide Us Into Arts Two! – GUIA2, Theatre Pitching for Employment – THE PITCH), programa Švicarsko-Hrvatske suradnje (Kvartovske veze nisu bezveze), te programa Kreativna Europa (Audience Blending by Arts – ABbA Europe).

Popis svih organizacija u Hrvatskoj koja su otvorila vrata svojih EU projekata 2019. godine nalazi se ovdje


24-28.6.2019. LTT c2 “Inclusion and Participation by means of Art” (domaćin: Blauschimmel Atelier)

Oldenburg, Njemačka

Izvrsna radionica domaćina udruge Blauschimmel Atelier održana je u predivnom gradu Oldenburgu nedaleko Bremena u Njemačkoj. Sudionici su stekli praktična znanja o radu s osobama s intelektualnim oštećenjem na inkluzivan i kreativan način, putem umjetnosti – drame, maski, glazbe, te likovne umjetnosti. Voditelji svake od radionica bili su izvrsni i naučili su sudionike brojna znanja, a svi zajedno smo imali priliku i raditi s njihovim korisnicima – osobama s invaliditetom i ostalim zainteresiranim građanima. Cijeli proces je snimljen kamerom, a video će biti dostupan na službenim stranicama CeKaTe-a (YouTube kanal). Ovo iskustvo osnažilo je partnerstvo i sudionike, te nam je omogućilo nova znanja koja ćemo pokušati implementirati u našoj lokalnoj zajednici (radionice, edukacije, prezentacije…)

Fotografije sa sastanka možete pogledati na poveznici niže (klikom na poveznicu otvara se Facebook stranica CeKaTe-a i album)

Video s radionice u Oldenburgu

 


 31.7-28.6.2019 LTT C3 “Menteatral festival” (domaćin: Teatralie)

Prag i Neratov, Češka Republika


Treći edukativni program projekta bio je ujedno i prvi na kojem su sudionici učili o organizaciji umjetničkog festivala za osobe s invaliditetom – i to direktno, sudjelovanjem na festivalu.

Radi se o Menteatral festivalu koji se održava u blizini Neratova, s kojeg su sudionici iz svih partnerskih organizacija – uključujući i osobe s invaliditetom – stekli direktna i izuzetno vrijedna iskustva i znanja. Festival Menteatral održava se od 2011. godine, a više informacija o ovom festivalu možetr pronaći na stranici: http://menteatral.cz).

Sastanak je započeo edukativnim radionicama u Pragu, na divnom centralnom trgu, te je nastavljen u blizini Neratova – izuzetnom primjeru snage EU financiranja i organizacije lokalne zajednice (sami su se organizirali i ostvarili obnovu crkve, razvoj zadruge, izrade poljoprivrednih proizovda, umjetnički festival za OSI, ljetni program za OSI itd.). Svakako festival na koji se valja ugledati.

Nadamo se ova iskustva prenijeti i u Centra za kulturu Trešnjevka i organizirati festival umjetnosti osoba s invaliditetom kako bi iskoristili stečena znanja, te pomogli promociju umjetnosti OSI u lokalnoj zajednici na Trešnjevci, u Zagrebu, pa i šire.

Djelić atmosfere s radionice možete pronaći na ovim fotografijama:

 


 3.-9.9.2019 LTT C3 Belfast “Bounce festival” (domaćin: Arts & Disability Forum (University of Atypical)

Belfast, Sjeverna Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo


Četvrta radionica održana je u Belfastu, s naglaskom na učenje o organizaciji umjetničkog festivala za osobe s invaliditetom. Domaćin ADF ima godina iskustva u organizaciji jednog takvog festivala koji je poznat u Belfastu i šire – tzv. Bounce festival. Više o samom festivalu možete pronaći na stranici: https://universityofatypical.org/bounce/.  Osim brojnih i izuzetno kvalitetnih nastupa umjetnika i umjetnica, osoba s invaliditetom ili bez njih, iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva, sudionici su naučili nove dramske tehnike u radu s osobama s invaliditetom, kao i druge kreativne i/ili socijalno aktivne i terapreutske tehnike rada poput izrade predmeta od filca ili umjetničkog programa crtanja ruku za osobe s Alzhaimerovom bolešću. Možemo zaključiti kako je Bounce festival ne samo uzor drugima koji žele realizirati ovakve festivale, nego i pouzdan partner i mentor.

Djelić atmosfere s radionica i zadivljujućih javnih nastupa možete pronaći ovdje, autorice Antonije Jolić (mlada volonterka i fotografkinja koja je sudjelovala na radionici):

 


16.10.2019. Drugi sastanak voditelja projekta (domaćin: GC De Zeyp)

Brussels, Belgija


Drugi sastanak voditelja projekta održan je u Brusselu kako bi ocijenili dosadašnji rad i planirali buduće aktivnosti. Sudjelovali su voditelji svih partnerskih organizacija (izuzev ADF koji nisu mogli sudjelovati iz objektivnih razloga), te su zaključili da se provedba odvija prema planu, te da su partneri spremni iznijedriti sve potencijalne manje promjene. Sastanak su vodili koordinatorica projekta dr.sc. Rabia Vezne, koja predstavlja Sveučilište AKdeniz, te domaćin iz Belgije i ravnatelj GC De Zeyp, Ivo Peeters.

 

Ovdje su fotografije sa sastanka:

 


10. – 14.3.2020. LTT C5 (domaćin: GC De Zeyp)

Brussels, Belgija


Peta radionica i festivalski program održani su u Brusselu, Belgiji. Sudjelovali su predstavnici svih partnerskih organizacija, uključujući osobe s invaliditetom – unatoč sve jasnijoj prijetnji da će kriza oko korona virusa postati globalna. Radionica je na kraju bila skraćena zbog naredbi civilne zaštite, ali unatoč tome – domaćin je održao izvrsnu edukativnu radionicu s koje smo svi zajedno naučili mnogo o korištenju umjetnosti u radu s osobama s invaliditetom, te o organizaciji prezentacije i nastupa umjetničkog sadržaja kreiranog od osoba s invaliditetom i/ili mještovitih skupina. Osim “domaćinskog” radioničkog programa o korištenju dramskih, glumačkih i plesnih tehnika u radu s osobama s invaliditetom, sudionici su uživali u predstavi “, te su posjetili mladu plesnu skupinu osoba s invaliditetom u Ghentu (Belgija). Fotografije s radionice i popratnih programa možete pronaći ovdje, autorice Antonije Jolić (mlada volonterka i fotografkinja koja je sudjelovala na radionici): https://photos.app.goo.gl/dVcaT1MmzH6YSBcg7

 

WEB STRANICA PARTNERSTVA

Koordinator (Akdeniz Sveučilište) pokrenuli su i dizajnirali web stranicu projekta na kojoj svi zainteresirani mogu pronaći osnovne informacije o svim partnerskim organizacijama, foto albume s edukativnih radionica, te brojne druge materijale. Službena web stranica nalazi se ovdje: https://www.guia2.org/.


GUIA2 DIGITALNE PRIČE


Digitalne priče (kratki video uratci) napravljeni tijekom radionica GUIA2 partnerstva su dostupne niže, ako i na glavnoj stranici projekta ovdje: https://www.guia2.org/digital-stories 

Tu na jednom mjestu možete osjetiti atmosferu i edukativni doprinos svakog partnera u partnerstvu, sve pod vodstvom Sveučilišta Akdeniz iz Antalije u Turskoj.
Ostali rezultati su u izradi…


 

Skip to content