logosbeneficaireserasmusright_hr   

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 

Početkom rujna 2018. godine, CeKaTe, Trešnjevka i Zagreb bogatiji su za novo strateško partnerstvo za obrazovanje odraslih, naslova Guide Us Into Arts Two – u kojem CeKaTe sudjeluje kao partner.

Ukratko, radi se o partnerstvu za razmjenu iskustvenoga znanja i metoda u radu s osobama s invaliditetom pomoću umjetničkih alata. Odnosno, GUIA2 je partnerstvo raznovrsnih organizacija iz Europe koje rade s osobama s intelektualnim poteškoćama putem umjetničkih, kulturnih i obrazovnih programa koje će obogatiti socijalni, kulturni i umjetnički život na Trešnjevci: pružajući novo znanje i međunarodno iskustvo volonterima i profesionalcima koji rade s ovom populacijom, kao i samim osobama s intelektualnim poteškoćama, te sudjelujući na trima međunarodnim festivalima posvećenima nastupima pripadnika ove često marginalizirane skupine.

Samim time, osim što ćemo djelovati edukativno unutar partnerstva – pozitivno ćemo djelovati na umanjenje predrasuda prema ovoj skupini, te povećanju njihove društvene i umjetničke inkluzije u društvo – i to u sedam zemalja Europe.

Ovo novo partnerstvo, Povedite nas u umjetnost 2 (engl. Guide Us Into Arts Two) nastavak je dugogodišnje uspješne suradnje partnerskih organizacija koje organiziraju i podržavaju inkluzivne kulturno-edukativne programe za osobe s intelektualnim oštećenjima u čak devet država Europe (Sjevernoj Irskoj, Rumunjskoj, Turskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Poljskoj).

Te su organizacije osmisli program financiran iz Grundtviga, dijela programa Europske unije za cjeloživotno obrazovanje koji fokusiran na razvoj neformalnog obrazovanja odraslih, te su zatim i provele od 2011. do 2013. godine. U tom su periodu organizirane međunarodne radionice kod svakog od partnera, te tri međunarodna festivala inkluzivne umjetnosti kojima su partneri i njihovi korisnici prezentirali svoje vještine i znanja, te učinili pozitivan korak ka destigmatizaciji umjetnosti koju stvaraju osobe s intelektualnim oštećenjima.

Prvi GUIA projekt imao je svoju zadnju javnu aktivnost u svibnju 2013. godine, i to upravo u CeKaTe-u, kada smo ugostili sve partnerske organizacije i prezentirali njihov rad na međunarodnom festivalu indikativnog naziva “Ovo nije kraj” (engl. This is not the End) o kojem više informacija možete pročitati ovdje. Pošto je CeKaTe organizirao i uvodni sastanak projekta u studenom 2011. godine (program je dostupan ovdje), može se kazati da je CeKaTe zaokružio cjelokupan program ovog međunarodnog partnerstva i potaknuo sve partnere na daljnju suradnju. 

Već naziv završne aktivnosti GUIA partnerstva najavio je da će partneri nastaviti raditi zajedno i planirati novi projekt kojim će dijeliti znanja i metode, omogućiti osobama s intelektualnim oštećenjima da iskuse svjetla pozornice i prezentiraju svoj rad, te popularizirati i destigmatizirati inkluzivnu umjetnost u općoj populaciji. Nakon višegodišnjih napora i upornosti svih partnera uspješno je prijavljen novi projekt financiran iz programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus+.

To partnerstvo se sada nastavlja novim aktivnostima za edukatore i OSI, a ovdje možete pratiti sve novosti u događanja vezana uz partnerstvo i partnerske organizacije.

Logotip partnerstva

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 • Facebook: @cekate.hr
 • Instagram: @cekate.hr
 • Twitter: @cekate_zg

Hashtag: #guia2project

Za sva pitanja o projektu i mogućnostima sudjelovanja, molimo da nam se obratite voditelju EU projekata:

dr.sc. Ivan Hromatko

ihromatko@cekate.hr 


OSOBNA ISKAZNICA PROJEKTA


NAZIV: Guide Us Into Arts Two (Povedite nas u umjetnost 2)

ŠIFRA PROJEKTA: 2018-1-TR01-KA204-058262

TRAJANJE: 1. rujan 2018 – 31. kolovoz 2020.

KOORDINATOR: Sveučilište Akdeniz (Antalija, Turska)

PARTNERI:

 

AKTIVNOSTI: 

 • 7 edukativnih radionica za volontere i profesionalce, te osobe s intelektulnim poteškoćama
 • 3 međunarodna festivala koja se nadovezuju na edukativne radionice
 • 3 sastanka voditelja projekta

OČEKIVANI REZULTATI

 • 100 sudionika educirano na međunarodnim radionicama (EU Ključne kompetencije: učenje engleskog jezika, učiti kako učiti, društvene i građanske kompetencije, kulturna svijest i ekspresija // Učenje ICT vještina: promocija na društvenim mrežama, medijska komunikacija i sl. // Učenje kako raditi s raznim invaliditetima putem umjetnosti)
  • od toga, minimalno 18 sudionika s intelektualnim poteškoćama
  • od toga, minimalno 18 asistenata educirano na međunarodnim radionicama
 • završna izložba fotografija (CeKaTe)
 • Digitalne priče – edukativni video sa radionica
 • Webstranica s edukativnim materijalima
  • uključuje mogućnost da drugi podijele svoja iskustva i svoje materijale za rad s OSI
 • ePriručnik (online i u tisku) s metodama, iskustvima sudionika, rezultatima evaluacije i stručnim preporukama od strane edukatora
 • Fotografski dokument o projektu i partnerskim organizacijama

UKUPAN BUDŽET: 142.195,00 EUR


 

Niže se nalazi kronološki pregled aktivnosti projekta, te rezultati nastali radom svih partnera.

 


KRONOLOGIJA PROJEKTA


29-30.1.2019. TPM1 Kick-off: Uvodni međunarodni sastanak voditelja projekta (domaćin: Akdeniz University)

Antalija, Turska

Na sastanku su sudjelovali voditelji projekta iz svih partnerskih organizacija, te su dogovorili detalje suradnje i podjelu zadataka sukladno ugovorenoj prijavnici.

Svi partneri su iskusni u radu s osobama s invaliditetom, a veći dio njih je sudjelovao i u prvom Guide Us Into Arts projektu, te su ovime nastavili suradnju i unaprijedili svoje kapacitete rada s osobama s invaliditetom.

Fotografije sa sastanka možete pogledati na poveznici niže (klikom na poveznicu otvara se Facebook stranica CeKaTe-a i album)


08-12.4.2019. LTT c1 “Introduction to participatory video – from audience to creators” (domaćin: Cotopaxi)

Varšava, Poljska


Sudionici iz svih partnerskih organizacija izuzev onih iz Belgije (GC De Zeyp) sudjelovali su na radionici i stekli vrijedna znanja o stvaranju participativnog videa. Radi se o metoi u kojoj svi koji sudjeluju mijenjaju uloge i ravnorpavno utjeu na stvaralački proces (od ideje do video produkta), te je stoga prikladno za rad s marginaliziranim skupinama, tj. – u ovom slučaju – radu s osobama s intelektualnim oštećenjem. 

Fotografije sa sastanka možete pogledati na poveznici niže (klikom na poveznicu otvara se Facebook stranica CeKaTe-a i album)


16.5.2019 /10-11h/ Dan otvorenih vrata EU projekata 16.5.2019 /10-11h/ Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1/ Ulaz besplatan


Korištenjem svake prilike za diseminaciju naših rezultata, CeKaTe je prezentirao ovaj projekt na manifestaciji koju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sudjelovanjem u ovoj manifestaciji uključili smo se, kao jedini od prvih u Hrvatskoj, u širu kampanju Europske komisije – Europa u mojoj regiji (engl. Europe in My Region) – čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

U sklopu prezentacije CeKaTe je prezentirao sve projekte koje tijekom 2019. godine provodi Odjel za EU projekte Centra za kulturu, a koji su financirani iz fondova EU – Erasmus+ (Yes We Are in – YWAI, Guide Us Into Arts Two! – GUIA2, Theatre Pitching for Employment – THE PITCH), programa Švicarsko-Hrvatske suradnje (Kvartovske veze nisu bezveze), te programa Kreativna Europa (Audience Blending by Arts – ABbA Europe).

Popis svih organizacija u Hrvatskoj koja su otvorila vrata svojih EU projekata 2019. godine nalazi se ovdje


24-28.6.2019. LTT c2 “Inclusion and Participation by means of Art” (domaćin: Blauschimmel Atelier)

Oldenburg, Njemačka

Izvrsna radionica domaćina udruge Blauschimmel Atelier održana je u predivnom gradu Oldenburgu nedaleko Bremena u Njemačkoj. Sudionici su stekli praktična znanja o radu s osobama s intelektualnim oštećenjem na inkluzivan i kreativan način, putem umjetnosti – drame, maski, glazbe, te likovne umjetnosti. Voditelji svake od radionica bili su izvrsni i naučili su sudionike brojna znanja, a svi zajedno smo imali priliku i raditi s njihovim korisnicima – osobama s invaliditetom i ostalim zainteresiranim građanima. Cijeli proces je snimljen kamerom, a video će biti dostupan na službenim stranicama CeKaTe-a (YouTube kanal). Ovo iskustvo osnažilo je partnerstvo i sudionike, te nam je omogućilo nova znanja koja ćemo pokušati implementirati u našoj lokalnoj zajednici (radionice, edukacije, prezentacije…)

Fotografije sa sastanka možete pogledati na poveznici niže (klikom na poveznicu otvara se Facebook stranica CeKaTe-a i album)


Ostali rezultati su u izradi…


 

Posljednje iz kategorije: Program u zajednici