logosbeneficaireserasmusright_hr

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Od kraja 2018. godine, Centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) je partner u još jednom Erasmus+ međunarodnom strateškom partnerstvu predvođenom od strane koordinatora iz Belgije i financiranom od strane Erasmus+ fonda u Belgiji (EPOS vzw).

Aktivnosti strateškog partnerstva ciljaju razviti suradnju za inovaciju i razmjenu dobrih praksi među organizacijama koje rade u području neformalnog obrazovanja odraslih, a pri tome su posvećene socijalnoj i umjetničko-kulturnoj inkluziji osoba s intelektualnim poteškoćama, te razvoju otvorene edukacije i inovativnih praksi u digitalno doba.

Logo partnerstva

 

 

Koordinator partnerstva je Gemeenschapscentrum De Zeyp (GC De Zeyp), centar za kulturu iz četvri Ganshoren u Brusselsu s kojim Centar za kulturu Trešnjevka od 2011. godine uspješno provodi europske projekte financirane iz fondova za obrazovanje odraslih (Grundtvig, Erasmus+) te fonda Kreativna Europa za kulturu.

Tijekom 30 mjeseci projekta, svi partneri će raditi na koprodukciji međunarodne predstave koju će izvesti 25 osoba s intelektualnim poteškoćama iz 5 partnerskih zemalja, razvoju digitalne pismenosti osoba s intelektualnim poteškoćama (kao i digitalne pismenosti osoblja partnerskih organizacija), te na inkluziji osoba s intelektualnim poteškoćama u izvedbene umjetnosti.

Na ovoj stranici možete pratiti sve novosti vezane u projektne aktivnosti i njegove rezultate.

Pozivamo Vas i da nas pratite na našim društvenim mrežama:

  • Facebook: @cekate.hr
  • Instagram: @cekate.hr
  • Twitter: @cekate_zg

Za sva pitanja o projektu i mogućnostima sudjelovanja, molimo da nam se obratite voditelju EU projekata, dr.sc. Ivan Hromatko na ihromatko@cekate.hr 

 


OSOBNA KARTA PROJEKTA YES WE ARE IN


ŠIFRA PROJEKTA: 2018-1-BE02-KA204-046862
KOORDINATOR: GEMEENSCHAPSCENTRUM DE ZEYP (Brussels, Belgija)

TRAJANJE: 1.10.2018. – 31.3.2021.

PARTNERI:

SLUŽBENA ERASMUS+ STRANICA PROJEKTA: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-1-BE02-KA204-046862


KRONOLOŠKI PREGLED PROJEKTA


Niže se nalazi pregled svih aktivnosti projekta koji ćemo nadopunjavati kako se projekt razvije (2018-2021).

 


20. – 24. 11.2018. Uvodni sastanak voditelja projekta i umjetničkih direktora (Wolverhampton, Velika Britanija)


Prve aktivnosti projekta posvećene su voditeljima projekta i umjetničkim direktorima, a održati će se u Wolvehamptonu (velika Britanija) od 20. do 24. prosinca 2018. godine.

Na sastanku voditelja projekta, sve partnerske organizacije će dogovoriti detalje same provedbe projektnih aktivnosti, te detaljnije definirati obveze i prava svakog od partnera.

Održati će se i sastanak umjetničkih direktora koji će dogovoriti detalje međunarodne izvedbe koju zajednički osmišljavaju s izvođačima – osobama s intelektualnim poteškoćama.

Yes We Are In

Kick-off sastanak na Sveučilištu u Wolverhamptonu (Velika Britanija)

Sastanak se održava u Arena Teatru Sveučilišta u Wolverhamptonu, a sudjeluju sve partnerske organizacije. Uz definiranje detalja projekta, predstavnici partnerskih organizacija (voditelji projekta i umjetnički direktori) uče kako omogućiti svojim organizacijama i osobama s intelektualnim oštećenjima (koji će u sklopu projekta postati umjetnici-izvođači) da snime svoj nastup i promoviraju ga uživo na internetu.


14-20.1.2019. Prvi grupni sastanak međunarodnih ambasadora i umjetničkih direktora 


Prvo od tri planiranih okupljanja međunarodnih ambasadora (glumaca s intelektualnim poteškoćama) i njihovih voditelja (umjetničkih direktora), te asistenata, održano je u DeHanu nedaleko Bruxellesa. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih partnerskih organizacija, s naglaskom na rad 5 skupina po 5 međunarodnih ambasadora-glumaca iz Belgije, Finske, Velike Britanije, Sjeverne Irske (Velike Britanije) i Hrvatske. Pod vodstvom 5 umjetničkih direktora, tih je 25 kreativaca zajednički stvaralo budući performans koji će se uživo prenositi na svim raspoloživim kanalima partnerstva.

IMG-20190117-WA0006

Uz kompleksno dramsko uvježbavanje ove vesele i raznolike skupine, sudionici su dobili priliku vježbati poznavanje engleskog jezika i svojih digitalnih vještina te – podjednako važno – zabaviti se i upoznati prijatelje iz Finske, Velike Britanije, Sjeverne Irske i Belgije.


16.5.2019 /10-11h/ Dan otvorenih vrata EU projekata 16.5.2019 /10-11h/ Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1/ Ulaz besplatan


Korištenjem svake prilike za diseminaciju naših rezultata, CeKaTe je prezentirao ovaj projekt na manifestaciji koju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sudjelovanjem u ovoj manifestaciji uključili smo se, kao jedini od prvih u Hrvatskoj, u širu kampanju Europske komisije – Europa u mojoj regiji (engl. Europe in My Region) – čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

U sklopu prezentacije CeKaTe je prezentirao sve projekte koje tijekom 2019. godine provodi Odjel za EU projekte Centra za kulturu, a koji su financirani iz fondova EU – Erasmus+ (Yes We Are in – YWAI, Guide Us Into Arts Two! – GUIA2, Theatre Pitching for Employment – THE PITCH), programa Švicarsko-Hrvatske suradnje (Kvartovske veze nisu bezveze), te programa Kreativna Europa (Audience Blending by Arts – ABbA Europe).

Popis svih organizacija u Hrvatskoj koja su otvorila vrata svojih EU projekata 2019. godine nalazi se ovdje.


10. – 16.6.2019. Sastanak voditelja projekta i umjetničkih direktora u Belfastu, Sjeverna Irska


Predstavnici CeKaTe-a pridružili su se partnerima iz Finske (Tampere), Belgije (Bruxelles), Sjeverne Irske (Belfast), i Velike Britanija (Wolverhampton) i na radionici o video-prijenosu uživo.

Ovo znanje je neophodno kako bi svi partneri mogli organizirati ne samo zajedničke probe osoba s invaliditetom (međunarodnih i lokalnih ambasadora koji tijekom projekta rade na pripremi njihovog završnog nastupa) već i kako bi svi partneri imali osoblje koje može organizirati video prijenos uživo – jednom kada projekt dođe u završnu fazu. U toj fazi sve će partnerske organizacije i njohovi ambasadori imati priliku prezentirati svoj rad i uklopiti svoj rad u rad drugih skupina (25 međunarodnih ambasadora iz 5 zemalja Europe) – kako bi prezentirali svoje osobne vještine i kreativnost, ali i ukazali što široj javnosti na problem diskriminacije i marginalizacije osoba s intelektualnim i/ili mentalnim poteškoćama.


COVID-19

Pandemija korone je negativno utjecala na provedbu ovog projekta, kao i na cjelokupan ljudski život na planeti.


REZULTATI


Video:

YES WE ARE IN Međunarodni inkluzivni prijenos uživo

IO1-Meeting Bruxelles

Pet dana intenzivnog treninga s pet kazališnih skupina. Svi sudionici, pet veleposlanika po kazališnoj skupini su osobe s invaliditetom, pune entuzijazma da nastupe, pokažu svoje kazališne i plesne vještine… Ovaj dokumentarac donosi pregled radionica, intervjua s umjetničkim direktorima i glumcima te razmišljanjima o dugoročnim ciljevima YES WE ARE IN projekta. Dokumentarac pokazuje raznolikost sudionika. Kako su neki od njih bez kazališnog iskustva, puno su naučili od onih koji su aktivni nekoliko godina. Četiri od pet skupina nikada prije nisu bile uključene u europske projekte. Za njih i za grad iz kojeg dolaze, ovaj projekt imao je značajan utjecaj; ponosni su što su dio Europskog Erasmus+ projekta. Pet dana suradnje pokazalo je raznolikost skupina, te izazove pred umjetničkim direktorima i sudionicima koji trebaju postati su-kreatori završnog prijenosa kazališne predstave koja se treba emitirati uživo na kraju projekta.


Video:

YES WE ARE IN! Međunarodna inkluzivna pustolovina uživo
IO2-Meeting Zagreb

U ovom dokumentarcu o drugom intenzivnom treningu pet kazališta u projektu vidljiv je napredak koji je nastao uslijed redovnih online sastanaka nakon prvog fizičkog sastanka godinu dana prije. Veleposlanici su imali prilike sprijateljili se i njihova je interakcija na radionicama bila puno intenzivnija. Ovaj susret je omogućio da obuka ode puno dublja nego tijekom prvog sastanka. Društveni događaji bili su otvoreniji, svi uključeni su uživali u zajedničkom trenutku, glazbi, karaokama, plesu. Umjetnički direktori su se konačno mogli ponovno fizički sastati kako bi razmijenili svoje ideje za završni nastup. Također, stručnjaci iz Mediaravena su mogli eksperimentirati s emitiranjem iz više prostorija Centra za kulturu Trešnjevka, ne bi li bolje shvatili problematiku simultanog prijenosa uživo 5 kazališnih skupina.


Video:

YES WE ARE IN! Serija “A friend called Loneliness YNY”
IO 3 20082021 1 1

FRIEND CALLED LONELINESS -VISUAL ALBUM je video serija od 8 dijelova. To je poetska, vizualna i slušna zbirku u kojoj su različiti akteri biti sami i u kojoj se javlja osjećaj usamljenosti. Kako možeš biti sam? Koliko možeš biti usamljen? Je li život urušavanje? Koliko je važno prijateljstvo? Predstavu je u razvilo Kazalište Wärjäämö, grupa umjetnika s invaliditetom iz Tamperea, Finske – predvođena redateljem Jarmom Skönom. Ova multidisciplinarna umjetnička skupina radi na tjednoj bazi već 15 godina u Centru za aktivnosti grada Tamperea Wärjäämö u suradnji s Ahjola centrom za obrazovanje odraslih. VIZUALNI ALBUM PRIJATELJA zvanog LONELINESS – također je dio albuma “Yes We Are In” Erasmus+ projekta, u koji je ova skupina uključena od 2018. godine kao partner s ACCAC Global (Finska). Ostali partneri u projektu su iz Belgije (Community Center De Zeyp), Hrvatska (Centar za kulturu Trešnjevka), te Ujedinjenog Kraljevstva (Sveučilište iz Wolverhampton, Kids iN Control i Sveučilište Atypical iz Sjeverne Irske)


Video:

YES,WE ARE IN! Dokumentarni film “Snaga veze” (The Power of Connection)
IO4

YES WE ARE IN! “Snaga veze” završni je dokumentarac o Erasmus+ projektu u kojem je pet kazališnih skupina, sastavljene od osoba s
invaliditetom, poduzelo digitalno i umjetničko putovanje od 2018. do 2021. godine. Konačni cilj je bio realizirati pet uživo emitiranih izvedbi uz online sudjelovanje četiri partnera, simultano, svaki iz svojeg europskog grada. No, zbog COVID-19 pandemije, ovaj cilj nije bilo moguće ostvariti. Ovaj dokumentarac donosi našu priču o projektu kroz intervjue i snimke s naših međunarodnih susreta. Ukratko, kada Thomas, jedan od glumaca-ambasadora, kaže da se više ne boji započeti svoju budućnost kao umjetnik umjesto svog sadašnjeg fizičkog posla –  to izražava ono što su mnogi sudionici doživlljeli: rast samopouzdanja i otvaranje novih mogućnosti – zato jer su sudjelovali u europskom Erasmus+ projektu!


YES WE ARE IN! Priručnik

Priručnik YES WE ARE IN donosi znanja i vještine koje su partneri razmijenili i razvili tijekom ovog projekta, kao i korisne upute drugima kako organizirati njihove nastupe i programe online (u lokalnom ili međunarodnom kontekstu). Besplatni primjerak možete preuzeti ovdje -> YES WE ARE IN! Priručnik

Skip to content