Sufinanciraju Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava HDS ZAMP.

IZBORNIK

AKTUALNO – NASLOVNA   SUDIONICI   PROGRAM   REZULTATI   ARHIVA


AKTUALNO


OTVORENE SU PRIJAVE ZA 5. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije (osoba s invaliditetom), od 18.7.2023  do 1.10.2023. godine (otvoreno)


Pozivamo sve udruge, pojedince-umjetnike, amatere i profesionalce da nam se pridruže 11. i 12. studenog 2023., u Centru za kulturu Trtešnjevka, na 5. UPSET ART festivalu umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom. Do sada smo imali brojne radionice, koncerte, predstave, performanse, karaoke zabave, video prezentacije, izložbe, sajmove i brojne druge aktivnosti – te vas pozivamo da se uključite i pridružite našem inkluzivnom programu. Za to ćemo vam osigurati svu raspoloživu (tehničku, prostornu, ljudsku i drugu) podršku u prezentaciji vaše umjetnosti i rada javnosti, a za vaš program ćemo i osigurati svima podjednaku i transparentnu financijsku potporu. Radi se o potpori koja će vam pomoći da nastavite s kulturno-umjetničkim radom i nastavite producirati divne programe koji će javnosti odašiljati poruku inkluzije. Kao primarno inkluzivan program, svake godine primamo sve prijavljene nastupe, izložbe, prezentacije, koncerte, performanse, kao i sve digitalne materijale – bez obzira da li su te umjetničke radove stvorili pojedinci ili grupe, osobe s invaliditetom ili oni “bez” invaliditeta. Drugim riječima – kod nas su svi dobrodošli te ćemo zajedno s vama organizirati program našeg UPSET ART festivala kojeg prati slavni moto marginaliziranih skupina “Ništa o nama, bez nas”.
Poziv je otvoren od 18.7.2023. do 1.10.2023. godine, a prijaviti se možete ispunjavanjem službene  >>> PRIJAVNICE <<<.
Prošlih godina smo ugostili više desetaka koncerata (gluhih i čujućih osoba), performansa i predstava, radionica, prezentacija, izložbi, karaoke i brojnih drugih zabavnih i kreativnih programa. Obraćamo se i stručnoj publici za koju organiziramo okrugli stol i publikaciju korisne brošure savjeta o unaprjeđenju scene inkluzivne umjetnosti.
Prijavite se i vi, mi ćemo vam osigurati svu raspoloživu tehničku, prostornu i ljudsku pomoć i organizirati vaš program!
Apsolutno svi zainteresirani (bez obzira da li su osobe s ili bez invaliditeta, profesionalci ili početnici, pojedinci, skupine ili udruge) su pozvani prijaviti svoj program putem službene
 
>>> PRIJAVNICE <<<.
 
Svi programi/izvođači pri tome dobiju i financijsku podršku – jer UPSET ART festival vjeruje da ćemo inkluzivnu umjetnost razviti time što ćemo ju prakticirati (nema selekcije) i financijski poduprijeti (svaki umjetnik_ca ili autor_ca treba biti nagrađen za svoj rad i sudjelovanje u našem programu koji zajednički kreiramo).
Sve dodatne informacije možete dobiti kod voditelja festivala na ihromatko@cekate.hr.
PRIJAVNICA: https://forms.gle/iu5yxWNYnsPnZbD88 
VIŠE INFORMACIJA:
Web: https://cekate.hr/program/5-upset-art-fest/  (uključuje arhivu svih nastupa i programa prethodnih četiri UPSET ART festivala)
Facebook: https://www.facebook.com/upsetartfest/


5. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom


Peti UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom održati će se od 1. do 14.11.2023. godine u Centru za kulturu Trešnjevka.

Izložbe će se održati od 1. do 14.11.2023. godine, dok će izvedbeni dio programa biti održan 11. i 12.11.2023. godine.

Nakon prva dva uspješna izdanja financirana od Gradskog ureda za kulturu, ovaj program je prepoznat i od Ministarstva kulture.
Ne manje važno, festival su prepoznali umjetnici (osobe s invaliditetom, ali i svi ostali koji žele imati platformu za javni nastup ili prezentaciju svoje umjetnosti) i organizacije koje rade s osobama s invaliditetom te nas ove godine očekuje bogat program koji će po prvi puta uključiti i stručni okrugli stol i publikaciju o ulozi i mogućnostima popularizacije umjetnosti osoba s invaliditetom.
Pa će se tako ovogodišnji program sastojati od:

 • javnih nastupa
 • edukativnih radionica i prezentacija
 • prezentacija
 • izložbi
 • stručnog okruglog stola

Unatoč općoj situaciji ekonomske i energetske krize, rata u Ukrajini, (kao i nedavne pandemije COVID-19), UPSET ART festival i dalje cilja:

 1. prezentirati umjetnost, sposobnosti i vještine osoba s invaliditetom (izvedbene, likovne, primijenjene i druge umjetnosti)
 2. motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za osobe s invaliditetom da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
 3. poticati mješovite umjetničke projekte koji će uključivati (ili brisati razlike između) umjetnika “s invaliditetom” i umjetnika “bez” invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
 4. omogućiti lokalne i međunarodne edukacije (radionice i prezentacije) osoblju koje rade s osobama s invaliditetom, kao i samim osobama s invaliditetom
 5. povezati lokalne s međunarodnim organizacijama i umjetnicima
 6. postići da se kreativnost i umjetnost osoba s invaliditetom prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

Kao srednjoročan cilj festivala (cilj 5.), koji planiramo ostvariti u 4. izdanju festivala, su nastupi međunarodnih umjetnika i organizacija (bez obzira na njihov invaliditet).
Dugoročni cilj UPSET ART festivala (cilj 6.) je postati prvi festival osoba s invaliditetom za osobe s invaliditetom (vođen i organiziran od strane osoba s invaliditetom koji će najbolje znati zastupati njihove interese), a zatim biti prepoznat kao UPSET ART festival (bez dodatka “umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom”), odnosno, biti prepoznat kao samo jedan od umjetničkih festivala (bez fokusa na “medicinski karton” izvođača).
Zahvaljujući ovogodišnjoj podršci od strane GUK i MK, vjerujemo da ćemo ove godine napraviti prvi korak ka snažnijem ostvarenju dugoročnog cilja (cilj 6.), preko publikacije stručnog okruglog stola koja će pokušati potaknuti raspravu u širem društvu o ulozi umjetnosti osoba s invaliditetom, odnosno, o načinima populariziranja te umjetnosti i razvoja njezine publike.
Time ćemo ne samo pokušati podići svijest šire javnosti o umjetnosti osoba s invaliditetom nego i uključiti osobe s invaliditetom u su-kreaciju programa festivala i u njegovom stručnom elementu. Odnosno, ove godine ćemo organizirati stručni okrugli stol na kojem će sudjelovati predstavnici osoba s invaliditetom, organizacija koje rade s tom populacijom, te umjetnika).
Time nastavljamo praksu prošlih UPSET ART festivala (2019., 2020. godine) kada su program kreirali organizacije i umjetnici-pojedinci zainteresirani za nastup/prezentaciju njihovih kreativnih, kulturnih, edukativnih ili umjetničkih programa. Drugim riječima, program i ove godine nastaje u suradnji s udrugama, umjetnicima, te svima drugima zainteresiranima za prijavu, što je u skladu s temeljnim motom svih manifestacija koje se bave s ili koje su pokrenule marginalizirane skupine (pa i osobe s invaliditetom) – koje glasi – Ništa o nama bez nas.
Svi zainteresirani izvođači i sudionici mogu se prijaviti putem jednostavne online  >>> PRIJAVNICE <<<.

PRATITE NAS NA

Više informacija o sudionicima, programu, rezultatima, kao i arhivi svih UPSET ART festivala od 2019. godine, možete pronaći na poveznicama na vrhu ove stranice. 

 


 

Skip to content