Sufinanciraju Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava HDS ZAMP.

IZBORNIK

AKTUALNO – NASLOVNA   SUDIONICI   PROGRAM   REZULTATI   ARHIVA


AKTUALNO


PROGRAM JE OBJAVLJEN! (24.10.2023)

PRIJAVE ZA VOLONTIRANJE SU OTVORENE!


Program 5. UPSET ART festivala umjetnosti i inkluzije je objavljen!

Cjelokupan program je besplatan!

Moći ćete uživati u čak 43 programa likovnog, izvedbenog, edukativnog i stručnog sadržaja, koji će za Vas izložiti umjetnici s i bez invaliditeta iz čak 8 županija Hrvatske.

Po prvi puta imamo i međunarodno gostovanje profesionalnog kazališta gluhih “Rajduga”, koji nam dolazi iz ratom ugroženog Kijeva u Ukrajini.

 

PROGRAM možete ga preuzeti klikom ->ovdje. 

Detalje o programu i sudionicima festivala možete pronaći na poveznicama na vrhu ove stranice.

 

Također, otvorene su prijave za volontiranje – što je bitan dio našeg festivala.

Poticanje volonterstva i rad uz pomoć volontera je nešto što prakticiramo od našeg prvog izdanja.

Prijaviti se možete na stranici Volonterskog centra zagreb klikom ->ovdje ili emailom na ihromatko@cekate.hr.

Email treba sadržavati informacije: ime i prezime, datum rođenja, kontakt broj mobitela, te preferencije termina volontiranja (subota i nedjelja 11. i 12.11.2023)

 

Pratite nas na Facebook stranici, pomognite promociju inluzivne umjetnosti!

https://www.facebook.com/upsetartfest/

 

Vidimo se na festivalu!


5. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom


Peti UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom održati će se od 6. do 14.11.2023. godine u Centru za kulturu Trešnjevka.

Izložbe će se održati od 6. do 14.11.2023. godine, dok će izvedbeni dio programa biti održan 11. i 12.11.2023. godine.

Nakon prva dva uspješna izdanja financirana od Gradskog ureda za kulturu, ovaj program je prepoznat i od Ministarstva kulture.
Ne manje važno, festival su prepoznali umjetnici (osobe s invaliditetom, ali i svi ostali koji žele imati platformu za javni nastup ili prezentaciju svoje umjetnosti) i organizacije koje rade s osobama s invaliditetom te nas ove godine očekuje bogat program koji će po prvi puta uključiti i stručni okrugli stol i publikaciju o ulozi i mogućnostima popularizacije umjetnosti osoba s invaliditetom.
Pa će se tako ovogodišnji program sastojati od:

 • javnih nastupa
 • edukativnih radionica i prezentacija
 • prezentacija
 • izložbi
 • stručnog okruglog stola

Unatoč općoj situaciji ekonomske i energetske krize, rata u Ukrajini, (kao i nedavne pandemije COVID-19), UPSET ART festival i dalje cilja:

 1. prezentirati umjetnost, sposobnosti i vještine osoba s invaliditetom (izvedbene, likovne, primijenjene i druge umjetnosti)
 2. motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za osobe s invaliditetom da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
 3. poticati mješovite umjetničke projekte koji će uključivati (ili brisati razlike između) umjetnika “s invaliditetom” i umjetnika “bez” invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
 4. omogućiti lokalne i međunarodne edukacije (radionice i prezentacije) osoblju koje rade s osobama s invaliditetom, kao i samim osobama s invaliditetom
 5. povezati lokalne s međunarodnim organizacijama i umjetnicima
 6. postići da se kreativnost i umjetnost osoba s invaliditetom prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

Kao srednjoročan cilj festivala (cilj 5.), koji planiramo ostvariti u 4. izdanju festivala, su nastupi međunarodnih umjetnika i organizacija (bez obzira na njihov invaliditet).
Dugoročni cilj UPSET ART festivala (cilj 6.) je postati prvi festival osoba s invaliditetom za osobe s invaliditetom (vođen i organiziran od strane osoba s invaliditetom koji će najbolje znati zastupati njihove interese), a zatim biti prepoznat kao UPSET ART festival (bez dodatka “umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom”), odnosno, biti prepoznat kao samo jedan od umjetničkih festivala (bez fokusa na “medicinski karton” izvođača).
Zahvaljujući ovogodišnjoj podršci od strane GUK i MK, vjerujemo da ćemo ove godine napraviti prvi korak ka snažnijem ostvarenju dugoročnog cilja (cilj 6.), preko publikacije stručnog okruglog stola koja će pokušati potaknuti raspravu u širem društvu o ulozi umjetnosti osoba s invaliditetom, odnosno, o načinima populariziranja te umjetnosti i razvoja njezine publike.
Time ćemo ne samo pokušati podići svijest šire javnosti o umjetnosti osoba s invaliditetom nego i uključiti osobe s invaliditetom u su-kreaciju programa festivala i u njegovom stručnom elementu. Odnosno, ove godine ćemo organizirati stručni okrugli stol na kojem će sudjelovati predstavnici osoba s invaliditetom, organizacija koje rade s tom populacijom, te umjetnika).
Time nastavljamo praksu prošlih UPSET ART festivala (2019., 2020. godine) kada su program kreirali organizacije i umjetnici-pojedinci zainteresirani za nastup/prezentaciju njihovih kreativnih, kulturnih, edukativnih ili umjetničkih programa. Drugim riječima, program i ove godine nastaje u suradnji s udrugama, umjetnicima, te svima drugima zainteresiranima za prijavu, što je u skladu s temeljnim motom svih manifestacija koje se bave s ili koje su pokrenule marginalizirane skupine (pa i osobe s invaliditetom) – koje glasi – Ništa o nama bez nas.
Svi zainteresirani izvođači i sudionici mogu se prijaviti putem jednostavne online  >>> PRIJAVNICE <<<.

PRATITE NAS NA

Više informacija o sudionicima, programu, rezultatima, kao i arhivi svih UPSET ART festivala od 2019. godine, možete pronaći na poveznicama na vrhu ove stranice. 

 


 

5. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom
Skip to content