Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


2. UPSET ART – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

21.11.2020. godine


NAJAVA FESTIVALA

Drugo izdanje UPSET Art festivala održati će se u subotu, 21. studenog 2020. godine – čime težimo početi tradiciju održavanja ovog festivala u kalendarskoj blizini prosinca i posebnog doba koje on predstavlja.

*** Program, kao i broj publike, ovisi o epidemiloškoj situaciji te molimo sve zainteresirane da prate novosti ovdje i Facebook stranici festivala: https://www.facebook.com/upsetartfest 

Festival je moguć zahvaljujući Gradu Zagrebu i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba koji su prepoznali važnost ovog novog festivala i podržali ga drugu godinu zaredom.

Uz vjeru da će ga nastaviti podržavati i u narednim godinama, UPSET Art festival cilja:

 • prezentirati sposobnosti i vještine OSI
 • motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za OSI da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
 • poticati uključenje OSI u nastupe i kreativne programe osoba bez invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
 • povezati lokalne organizacije s međunarodnim organizacijama
 • omogućiti međunarodne edukacije i nastupe/prezentacije osoblju koje rade s OSI, kao i samim osobama s invaliditetom
 • postići da se kreativnost OSI prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

Kao i prve godine održavanja (2019.), program UPSET ART festivala nastaje putem dobrovoljnih prijava organizacija i pojedinaca zainteresiranih za prezentaciju njihovih programa. Drugim riječima, program nastaje u suradnji s udrugama, pojedincima i svima drugima zainteresiranima za prijavu, što je u skladu s temeljnim motom svih manifestacija koje se bave s ili koje su pokrenule marginalizirane skupine (pa i osobe s invaliditetom) – koje glasi – Ništa o nama bez nas.

Prema tome, izvođači sami kreiraju program, sudjelovanje je za sve pojedince i organizacije potpuno besplatno, a Centar za kulturu Trešnjevka osigurava tehničku podršku (u okvirima mogućeg).

Kako bi omogućili svima zainteresiranima da na jednom mjestu dobiju aktualne informacije o svim UPSET ART Festivalima, niže na ovoj stranici nalazi se ARHIVA u kojoj možete pronaći sve informacije vezane uz ranije festivale, izvođače i programe.

 

PRATITE NAS NA FACEBOOK STRANICI FESITIVALA: https://www.facebook.com/upsetartfest

 

Financira Grad Zagreb Gradski ured za kulturu (GUK)


POGLEDAJTE NASTUPE I SNIMKE RADIONICA S 2. UPSET ART FESTIVALA:

 

 


PRIJENOS UŽIVO iz dvorane CeKaTe

(LINK ĆE BITI AKTIVAN 21.11.2020. u 17h)


PROGRAM 2. UPSET ART FESTIVALA


*** Program, kao i broj publike, ovisi o epidemiloškoj situaciji te molimo sve zainteresirane da prate novosti ovdje i Facebook stranici festivala: https://www.facebook.com/upsetartfest 

21.11.2020. SUBOTA // Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 // Ulaz je besplatan

 • 15h-17h KREATIVNE RADIONICE (Naučimo i zabavimo se!) 
  • Trobroj vještina: prirodna pasta za zube, piling za lice i tijelo, te dezificijens: Svjetlana Bobinac (udruga OSIT)
  • Čoko-kokos balzami za usne: Vedrana Kopčok (udruga OSIT)
  • Anđeli za relaksaciju duše (predbožićna radionica izrada ukrasa): Biserka Kopčok (udruga OSIT)
  • Zima je: Izrada hranilica za ptice i hotela za kukce: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor (udruga Zeleni klik!)
  • Star festival: Tisuću želja za bolje sutra: Ivana Gucek
  • Prezentacija Erasmus+ projekata CeKaTe-a posvećenih inkluziji (GUIA2, YWAI, THE PITCH, EDUCATHE+ EXPANDER)
 • 17-18h VIRTUALNO I UŽIVO IZ DVORANE CEKATE:

 

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP)


SUDIONICI 2. UPSET ART FESTIVALA


Zahvale:

Uz veliku zahvalu svim izvođačima – ove godine se posebno zahvaljujemo EnTre – Deaf Band udruzi Ozana  koji su bili prisiljeni odustati zbog epidemiološkog rizika za njihove članove, korisnike i štićenike. Od srca hvala svima – i vidimo se na 3. UPSET ART Festivalu!

Također se zahvaljujemo volonterima i volonterkama koji nam pomažu u provedbi programa – volontere Volonterskog centra Zagreb, kao i volontere koji nisu članovi VCZ-a.

Volonterski centar Zagreb - Homepage

Dok čekamo da zima prođe, ovdje možete vidjeti video spot Entre – Deaf band (možete ih pratiti na njihovom YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCD4cF0QGWOup1LPSOqIrurw):

 


DETALJNIJE O PROGRAMU


RADIONICA: ČOKO-KOKOS BALZAMI ZA USNE. NAUČITE IZRADITI BALZAM ZA USNE IDEALAN ZA NADOLAZEĆE HLADNE ZIMSKE DANE

Na ovoj radionici moći ćete vidjeti i naučiti kako samostalno izraditi balzam za usne od prirodnih i lako dostupnih sastojaka od kojih vjerojatno većinu imate u vlastitoj kuhinji i kako prilagoditi recept sebi i svojim željama.

VODITELJICA : Vedrana Kopčok, magistar molekularne biologije. Entuzijast aromaterapija i aromakozmetike i izradom prirodne kozmetike bavim se više od 5 godina. Znanje i iskustvo sam stekla sudjelovanjem na mnogim radionicama i tečajevima prirodne kozmetike, ali i mnogim satima provedenim u usavrsavanju vlastitih proizvoda i receptura.

TROBROJ VJEŠTINA: NAUČITE IZRADITI PRIRODNU PASTU ZA ZUBE, PILING ZA LICE I TIJELO S MEDOM, TE DEZIFICIJENS ZA RUKE

Na radionici moći ćete vidjeti i naučiti kako SAMOSTALNO, brzo i lako izraditi pastu za zube od prirodnih sastojaka koji nisu štetni po zdravlje. Osim toga, naučiti ćete izraditi piling (engl. peeling) za kožu koji stimulira regeneraciju kože sa sastojcima iz vlastite kuhinje. Na kraju, naučiti ćete izraditi dezinficijens za ruke od prirodnih sastojaka, brzo i lako.

VODITELJICA: Svjetlana Bobinac; je entuzijast, likovni i radni instruktor, a aromaterapijom, aromakozmetikom i izradom prirodne kozmetike se bavi više od 8 godina. Znanje i iskustvo stekla je sudjelovanjem na mnogim radionicama i tečajevima prirodne kozmetike. Osim toga, slikarica je i kiparica s 15+ godina iskustva rada s osobama s invaliditetom, posebice kroz kreativne i umjetničke djelatnosti. U svom djelovanju njeguje cjeloživotno učenje i inkluzivno djelovanje koje uključuje odgoj, obrazovanje i umjetnost

RADIONICA: IZRADA HRANILICE ZA PTICE I HOTELA ZA KUKCE

UPSET ART festival podržava i promovira permakulturu, a u tome surađujemo s udrugom Zeleni klik! Naučite izraditi od hranilicu za ptice i hotel za kukce – a sve to od recikliranih materijala. Dolazi zima, pomognimo ptičicama i kukcima da se smjeste i ugriju! 🙂

VODITELJICE: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor (udruga Zeleni klik!) ; su poznate ekologinje koje godinama aktivno djeluju u području permakulture, ekologije, reciklaže. Iskusne su u edukaciji svih dobnih skupina, kao i osoba s invaliditetom, o reciklaži, uzgoju biljaka, ekologiji i još mnogo, mnogo toga.

RADIONICA: ANĐELI ZA RELAKSCIJU DUŠE (PREDBOŽIĆNA RADIONICA)

Radionica izrade Anđela tehnikom žice i perlica, opušta i stvara osjećaj ugode jer gotovi proizvod svojom pojavom donosi mir i osjećaj zadovoljstva.

VODITELJICA: Biserka Kopčok, diplomirani politolog sa završenim tečajem izrade tradicijskog nakita samoborski kraluš
KRATKI OPIS PROGRAMA :

RADIONICA: TISUĆU ŽELJA ZA BOLJE SUTRA

Želje, snovi i nada – gotovo svi ljudi širom svijeta dijele ovu univerzalnu ideju koju svi mi moramo ispuniti. Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! U Japanu, odakle je krenula želja se festival Tanabata tradicionalno slavi od 755g. Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu i pomognemo osobama sa invaliditetom da na zabavan i kreativan način potaknu i druge na stvaranje novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo.

VODITELJICA: Ivana Gucek; Montessori odgajatelj sa 10 godina iskustva u radu sa inkluzivnim skupinama. Radila sam na edukacijskim programima za inkluziju izbjeglica, djecom odraslom u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te osobama sa tjelesnim i intelektualnim oštećenjem. Tečaj Astronomije u Zvjezdarnici Zagreb me potaknuo na približavanje i širenje kulture o zvijezdama putem kreativnih radionica.

NASTUP: KONCERT AKUSTIČNE GITARE 

Festival zatvaramo izvrsnim koncertom akustične gitare Damira Vogrinec – Vogre. Radi se o vrhunski gitarist i umjetniku koji je tijekom karijere surađivao je s brojim vrhunskim glazbenicima. Uz autorske izvedbe, Vogra će izvesti akustične obrade svjetskih hitova poput “Isn’t She Lovely” Steviea Wondera, The Show Must Go On” grupe Queen i brojne druge…

Pratite ga na njegovom YouTube kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCiK1npXOx6J9nuG8DdMHiBA) i Facebook-u (https://www.facebook.com/vogra1)

NASTUP: DEAF BAND DLAN I VIOLINISTICE IZ EUROPSKOG ART CENTRA JASTREBARSKO

PROJEKT VIOLINMUSIC4ALL

Deaf Bend DLAN  je nastao na inicijativu članova Udruge “Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura gluhih-DLAN” (više o njima: https://www.dlan.hr/); u sklopu projekta “Pravo na umjetnost”; Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Sve pjesme izvode na znakovnom jeziku. Deaf Band DLAN, kojeg producira i pokreće Udruga „Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN“, podržavaju POU Zagreb, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture te Zaklada Kultura Nova. Također surađuju s umjetničkom organizacijom Art Centar Jastrebarsko u sklopu programa „Violinmusic4all“.

Ovdje pogledajte nastup Deaf Band DLAN u polufinalu Supertalent Hrvatska 2017, kada su sve očarali izvrsnom izvedbom:

GLAZBENICI/E:

Ivana Relata – vokal na znakovnom jeziku
Dino Kvrgić – bass gitara
Angel Naumovski – bubnjevi

Violinistice iz projekta „Violinmusic4all“:
Ivana Feljan – violina
Đurđica Šakić – violina

Marija Lemary Vuletić – violina

Renata Novoselec i Mimi Marjanović Gonski – učitelji i aranžmani

 

VIOLINMUSIC4ALL

Postebno ističemo violinistice iz Europskog art centra Jastrebarsko koje su stvorile projekt jedinstven u svijetu – Volinmusic4all (više o projektu: https://www.violinmusic4all.com/). Violinmusic4all je projekt koji počiva na značajnoj inovaciji i predstavlja metodologiju učenja sviranja violine posvećene gluhima te obuhvaća širi spektar djece i odraslih s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Projekt je osmislila hrvatska violinistica Renata Novoselec, koja je u više od deset godina rada i pet godina provođenja metode postigla domaće i međunarodne uspjehe. U Hrvatskoj je projekt stekao veliku pozornost medija, privukao interes institucija te stručne i široke javnosti. U svijetu postoji 466 milijuna gluhih i nagluhih osoba, a metoda Renate Novoselec i projekt ,,Violinmusic4all“ znače novi pravac u kulturi gluhih i nagluhih osoba, kao što je to i novi pravac u kulturi glazbe općenito, jer gluhe osobe do sada nisu mogle svirati violinu.

 

Pratite ih na njihovom YouTube kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCccsLd_S1PFlRFLXE4Hg8dg) ili Facebook stranici (https://www.facebook.com/violinmusic4all)

Zajedno, Deaf Band DLAN i Violinmusic4all će na 2. UPSET ART festivalu izvesti:

1. Oda radosti, Violinmusic4all i Deaf band DLAN
2. Over the Rainbow, Violinmusic4all i Deaf band DLAN

3. Con te partiro, izvodi Đurđica Šakić

4. My heart will go on, izvodi Ivana Feljan
5. The man who sold the world, Deaf Band DLAN
6. Carmina burana, Deaf Band DLAN
7. We will rock you, Deaf Band DLAN

PREZENTACIJA ERASMUS+ PROJEKATA CEKATE-A POSVEĆENIH INKLUZIJI

Već više od 10 godina, Centar za kulturu Trešnjevka osmišljava i realizira lokalne i međunarodne projekte posvećene inkluziji svih marginaliziranih skupina, ali prventstveni inkluziji osoba s invaliditetom (OSI). Pri tome CeKaTe naglašava i koristi prednosti neformalnog obrazovanja, kreativnih vještina, te umjetnosti kojima ukazujemo na suštinsku jednakost osoba s invaliditetom i ostatka društva – bila ta jednakost općedruštvena ili umjetnička.

Posjetitelji će se moći upoznati s Erasmus+ projektima CeKaTe-a koji su trenutno u provedbi, a koji su posvećeni inkluziji marginaliziranih skupina (posebice OSI)

   • GUIA2: Guide Us Into Arts Two  (više o projektu pročitajte ovdje)
   • YWAI: Yes, We Are In (više o projektu pročitajte ovdje)
   • THE PITCH: Theatre Pitching for Employment (više o projektu pročitajte ovdje)
   • EDUCATHE+ EXPANDER: Educational Theatre for Raising Employability and Inclusion of People with Disability – Expander (više o projektu pročitajte ovdje)

CeKaTe u partnerstvima GUIA2 i YWAI sudjeluje kao partner, a u THE PITCH i EDUCATHE+ EXPANDER kao nositelj partnerstva, a metode rada i sami programi su osmišljeni od strane voditelja projekta dr.sc. Ivana Hromatka. Sva četiri partnerstva su zamišljena kao razmjena dobrih praksi, u koje uključujemo volontere i zaposlenike CeKaTe-a, kako bi oni prvo stekli korisna znanja i zatim implementirali ta znanja u lokalnoj zajednici – u obliku novih i inovativnih programa ili pokretanjem novih inicijativa na lokalnoj i međunarodnoj razini.

VIRTUALNA IZLOŽBA DIGITALNE FOTOGRAFIJE UIR ZAGREBA

Udruga invalida rada Zagreba sudjeluje na festivalu s virtualnom izložbom fotografija polaznika radionice digitalne fotografije. Izložba će biti prikazana tijekom festivala u predvorju CeKaTe-a, a možete ju pogledati i ovdje:

Što još radi Udruga invalida rada Zagreb tijekom krize koronavirusa pogledajte ovdje:

Hvala UIR Zagreba i savjetnici Aniti Kaiser što su nam ustupili ove materijale pa će (makar) virtualno sudjelovati na 2. UPSET ART festivalu.

VIRTUALNI DUETI INKLUZVNOG KOLEKTIVA I PLESNE SKUPINE “MAGIJA”

Umjetnost plesne skupine Magija već je poznata.

Prava je šteta da ove godine ne mogu izvesti svoja dva dueta – zbog korone…

No, zahvaljujući Magiji i Gordani Svetopetrić (koji su nam ustupili video snimke njihovih nastupa), publika će duete moći vidjeti kao video projekcije u dvorani CeKaTe, te u prijenosu uživo na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCiK1npXOx6J9nuG8DdMHiBA

odnosno, ovdje na poveznici:

 

MOJA DRUGA

Plesna grupa Magija/ Gordana Svetopetrić (Rijeka)

Autorica i koreografkinja: Gordana Svetopetrić

Sukreatorice i izvođačice: Martina Rukavina i Karla Lazović

Moja druga kratka je prezentacija dueta u nastajanju kojim se propituje i na poseban način reflektira unutarnja dvojnost. Osjećati u sebi više paralelnih svjetova ili različitih pulsacija, nešto je što je imanentno kreativnom biću. Plesačice kreiraju ples kroz fokus neprestanih situacija u kojima im je ponuđeno birati između vlastitih uvjerenja i stereotipa koje nude društvena pravila. Stješnjene između slobode i nužnosti, razmetanjem snaga sumnji i sigurnosti, motor je koji pokreće njihov susret.

Gordana Svetopetrić (Rijeka) – plesna umjetnica, koreografkinja i pedagoginja. Diplomirala je koreografski studij na  School for New Dance Development/ Theater School of Amsterdam, Nizozemska. Redovna je nastavnica suvremenog plesa u Školi suvremenog plesa Ane Maletić / Zagreb. Djeluje na nezavisnoj plesnoj i improvizacijskoj sceni i potpisuje brojne koreografske radove. Jedna je od pokretača inkluzivne scene u Rijeci / Hrvatskoj, začetnik je inkluzivnog plesnog kolektiva Magija. Inicijator je i umjetnički voditelj Festivala Inkluzivne Scene u Rijeci / Hrvatskoj. 

 

ŠTO ŽELIMO?
Autor i koreograf: Tamara Bračun (Rijeka)
Ples i kreacija : Zvonimir Kvesić i Tamara Bračun
Glazba: Enya – Aniron ( I Desire)

Što želimo? – je rezultat koreografskog istraživanja kojim propitujemo našu svijest odnosa. Komuniciramo kroz tišinu i kreiramo vlastitu stvarnost. Nevidljive niti koje nas povezuju čine tanku liniju između ljubavi i znatiželje. Emocionalna povezanost između dvoje bića. Prikazana je suptilno, nježno i grubo. Plešući otkrivamo što partner želi i kako se osjeća. Tamara Bračun dugogodišnja je članica plesne grupa Magija u kojoj aktivno djeluje kao plesačica. Pored rada u Magiji ostvaruje izvedbene suradnje sa koreografima i plesačima nezavisne plesne scene u Hrvatskoj. Posljednju godinu posvećuje radu i vođenju radionica plesne meditacije.


PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE


Dobrodošli na festival – dragi izvođači, partneri i posjetitelji!

Prijave za sudjelovanje su otvorene do 1. listopada 2020. godine, a prijaviti se možete putem ove prijavnice:

PRIJAVNICA ZA PROGRAM -> (KLIKNITE ZA ULAZAK U PRIJAVNICU)

Za sva pitanja u vezi festivala i prijavnice, molimo obratite se voditelju programa na:

Ivan Hromatko (ihromatko@cekate.hr)ARHIVA FESTIVALA


1. UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

29. – 30.11.2019.


UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom manifestacija je Centra za kulturu Trešnjevka financirana od Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Već samim svojim nazivom UPSET Art Festival (engl. UPSET = uznemiriti, uzburkati) ukazuje na to da kratkoročno cilja unijeti “novo” u kulturni i umjetnički sadržaj na Trešnjevci te ponuditi publici i izvođačima priliku da iskusne nešto novo, možda i nešto što će uznemiriti njihove predrasude o osobama s invaliditetom i ukazati široj zajednici na njihove realne sposobnosti (koje redovito nadilaze one koje očekujemo prema našim predrasudama).

Dugoročno, UPSET ART cilja postati platforma za realizaciju i promociju umjetnosti osoba s invaliditetom (OSI) – kako lokalne, tako i međunarodne – te djelovati inkluzivno u lokalnoj zajednici tako što će:

– prezentirati sposobnosti i vještine OSI
– motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za OSI da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
– poticati uključenje OSI u nastupe i kreativne programe osoba bez invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
– povezati lokalne organizacije s međunarodnim organizacijama
– omogućiti međunarodne edukacije i nastupe/prezentacije osoblju koje rade s OSI, kao i samim osobama s invaliditetom
– postići da se kreativnost OSI prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

U nastojanju da kreativnost OSI izjednačimo s kreativnim (umjetničkim) izričajima svih ostalih, programe koje pojedinci s invaliditetom ili organizacije koje rade s tom skupinom mogu prijaviti podijelili smo sukladno Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama Republike Hrvatske (detaljnije na poveznici ovdje). Tim smo umjetnostima pridodali i zanatske vještine (pod Primijenjene umjetnosti) jer se mnoge osobe s invaliditetom kreativno izražavaju izrađujući predmete i proizvode, odnosno, uvježbavajući zanate i vještine.

 

Financira Grad Zagreb Gradski ured za kulturu (GUK)

 

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP)


Festival program popunjava putem dobrovoljnih prijavama organizacija i pojedinaca zainteresiranih za prezentaciju njihovih programa. Sudjelovanje za sve pojedince i organizacije je potpuno besplatno, a Centar za kulturu Trešnjevka osigurava tehničku podršku (u okvirima mogućeg). Prijave su otvorene do 1. listopada 2019. godine, a prijaviti se mogu pomoću prijavnice:

PRIJAVNICA ZA PROGRAM -> (KLIKNITE ZA ULAZAK U PRIJAVNICU)

(za pitanja se javite voditelju programa, Ivanu Hromatko: ihromatko@cekate.hr)


Projekt je inspiriran iskustvima s međunarodnih partnerstava u kojima je Centar za kulturu Trešnjevka partner, “Yes We Are In” (YWAI), financiranog iz programa Erasmus+ (više o projektu -> ovdje – YWAI); te “Audience blending by Arts” (ABbA), sufinanciranog iz programa Kreativna Europa (više o projektu -> ovdje -> ABbA) Na osnovu tih partnerstava i pozitivnih iskustava u razvoju mještovite publike gluhih i čujućih koji mogu simultano uživati u bilingvalnim inkluzivnim predstavama (“Čuvari snova”, u režiji i izvedbi udruge DLAN i Angela Naumovskog), pokrenuli smo prvi međunarodni Festival kazališta Znak i zvuk posvećen umjetnosti gluhih, inkluziji i bilingvalnom umjetničkom stvaralaštvu (više o festivalu -> ovdje). Samim time, UPSET Art Festival je nastavak nastojanja u CeKaTe-u da, sukladno našem Strateškom planu 2017-2021, razvijamo inkluzivne programe financirane iz fondova EU – na korist naše lokalne zajednice i osoba s invaliditetom te da izgradimo stabilnu platformu na kojoj ćemo svi zajedno moći provoditi inkluzivne programe i obogatiti kulturnu, kreativnu i umjetničku scenu na Trešnjevci.

 

Dobrodošli na festival dragi izvođači, partneri i posjetitelji!

Posebno se zahvaljujemo volonterima i volonterkama koji nam pomažu u provedbi programa – volontere Volonterskog centra Zagreb (www.vcz.hr/) kao i one koji nisu članovi VCZ-a.

Fotografija od / Photo by: Matheus Bertelli (BRAZIL – https://www.pexels.com/@bertellifotografia)

 UPSET ART FEST 2019 PROGRAM – ULAZ SLOBODAN

(kliknite za preuzimanje)

POKROVITELJ FESTIVALA


 

SUDIONICI 1. UPSET ART FESTIVALA

Kao što navode sami članovi udruge, “Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba osnovana je davne 1958. godine. Članovi Udruge većinom su osobe s intelektualnim oštećenjima, njihovi roditelji/skrbnici, kao i rođaci, prijatelji, stručnjaci i druge osobe koje sudjeluju ili žele sudjelovati za dobrobit osoba s intelektualnim oštećenjima.” […] “Udrugu su osnovali stručnjaci (defektolozi, psiholozi, liječnici, socijalni radnici) i do osamdesetih godina prošlog stoljeća su bili njezini članovi u većini i glavni nositelji njezine aktivnosti.”

Uz Udrugu OSIT, “još 1985. godine, u sklopu Udruge, osnovan je klub “Vjeverica” kao “prvi izvaninstitucionalni oblik skrbi za odrasle osobe s intelektualnim oštećenjima s ciljem njihova okupljanja te organiziranog i osmišljenog provođenja slobodnog vremena.[…] Danas se aktivnosti Kluba obogaćuju novim sadržajima temeljenima na najsuvremenijim spoznajama iz područja edukacijsko-rehabilitacijskih aktivnosti. Aktivnosti članova Kluba Vjeverica možete pogledati ovdje: http://www.udruga-mro-zagreb.hr/galerija_slika/

Predstavnici Udruge i Kluba izvesti će scenski nastup, te će prezentirati svoje kreativne ručne radove, informirati vas o njihovim ostalim programima i aktivnostima.

O NJIHOVOM NASTUPU “Portugalska polka” (PET 29.11.2019 17h)

Članovi kluba Vjeverica i udruge OSIT otvoriti će festival nastupom pod vodstvom autora, učitelja plesa i koreografa Tihomira Kološića, te asistenta Tareq Al – Mufleh.

Autor i koregraf: Tihomira Kološića

RADIONICA “Aromaterapija” (30.11.2019. 11-13h)

Oduvijek ste željeli saznati više o aromaterapiji te steći konkretne vještine i znanja aromaterapije kako bi se i sami mogli u njoj okušati. Dođite na radionicu i isprobajte!

Vodi: Svjetlana Bobinac

 

PREZENTACIJA NA ŠTANDU (PET 29.11.2019 15-20h // SUB 30.11.2019. 10-19h)

Članovi kluba Vjeverica marljivo su radili na kreativnim radovima koje će vam prezentirati na štandu, a produkte i umjetničke predmete moći ćete i kupiti za simboličnu cijenu – čime ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima.

Pridružite nam se jer ćete vidjeti kreativnost korisnika, a kupnjom njihovih produkata ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima.

 

Udruga Ozana je osnovana “1991.godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.” […] “Trenutačno se skrbi o desetero djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o tridesetero mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra “OZANA”, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pedagoški rad u oba programa temelji se na načelima waldorfske pedagogije, prilagođavajući se specifičnim potrebama korisnika uvjetovanih njihovom dobi te vrstom i stupnjem teškoća u razvoju. U okruženju životne radosti i optimizma, kroz pažljivo vođene i osmišljene aktivnosti, svakom ponaosob pružena je mogućnost da se razvija i raste do svog maksimalnog potencijala.”

Neke od aktivnosti Udruge Ozana možete pogledati ovdje: http://www.udruga-ozana.hr/galerija-radova/

Predstavnici udruge izvesti će scenski nastup, te će prezentirati svoje kreativne ručne radove, informirati vas o njihovim ostalim programima i aktivnostima (posebice o njihovom međunarodno uspješnom projektu “Leptiri” koji provode pod sloganom “Sanjam, letim, živim.” (više o projektu možete pročitati ovdje: http://www.udruga-ozana.hr/sanjam-letim-zivim/).

O NJIHOVOM NASTUPU “Ples plesačica do radosti” (SUB 30.11.2019. 17h)

Korisnici Centra OZANA pod vodstvom Branke Brčić-Crnković plešu irski ples već  14 godina. Dosad su nastupali na niz manifestacija u Zagrebu, Hrvatskoj i u inozemstvu. Naime, gostovali su u Belgiji i posredstvom televizije njihov rad i nastup je prikazan na kineskoj televiziji kao primjer alternativnog oblika rehabilitacije osoba s intelektualnim teškoćama. Uz uživanje u plesu marljivo savladavaju svake godine sve složenije koreografije. Specifičnost našeg plesa je u tome što svi korisnici koji žele plesati pohađaju  plesnu radionicu i nastupaju bez obzira na stupanj sačuvanih funkcionalnosti. Oni koji imaju manje motoričke i druge smetnje, pomažu onima koji imaju veće teškoće. Najvažnija je želja, motiviranost i radost. Ove godine uz irski ples naučili su i nekoliko koreografija domaćeg folklora. U tome im je volonterski  pomogao gospodin Antun Leinveber, član „Lada“.

PREZENTACIJA NA ŠTANDU projekta “Sanjam, letim, živim” (SUB 30.11.2019 10-19h)

Korisnici udruge “OZANA”, osobe s invaliditetom ne žele biti samo primatelji pomoći, oni žele pomoć pružati i zato  projektom “Sanjam, letim, živim” potvrđuju smisao ljudskog postojanja na Zemlji-biti usmjeren na drugog, pomagati drugome, radeći za drugog ostvarivati se i pomagati tako i sebi. Ovim projektom ukazujemo na to da bez obzira na to kakav je naš životni put uvijek možemo letjeti i ŽIVJETI, jer snovi se ostvaruju ako u njih dovoljno snažno vjerujete, a vaši vam prijatelji pomognu vjerovati. Iskukičali smo, ispleli i isfilcali leptire narančaste boje, ili s naranačastim detaljima, jer upravo je narančasta boja koja se smatra bojom optimizma i životne energije (potrebne za let) ujedno i zaštitna boja Multiple skleroze. Prodajom leptira (4500 po 10 kn – koliko je registriranih osoba oboljelih od multiple skleroze) prikupit će se sredstva za  kupnju sprava za pasivno vježbanje za Društvo multiple skleroze Grada Zagreba i za asistivnu tehnologiju za poticanje komunikacije i razvoja govora kod malih  korisnika “OZANE”-djece s teškoćama u razvoju.

Pridružite se ovom humanitarnom projektu i kupnjom leptira pomognite nam svima da poletimo!

Web stranica: www.udruga-ozana.hr

FaceBook: http://www.facebook.com/pages/Udruga-Ozana/21511884850526

 • Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka // Plesna grupa Magija (više o udruzi: https://www.cdp-ri.hr/)

Udruga brine o svim segmentima života svojih članova s primarnim ciljem unapređenja života osoba i djece s cerebralnom paralizom. Udruga djeluje na području Rijeke te pružaju brojne programe svojim članovima (pa i cijeloj lokalnoj zajednici), poput, Festivala inkluzivnih scena, Star Whells”, muzičke radionice “Spot kvarneru” i brojne druge radionice. U sklopu udruge, i u skladu s njihovom misijom, djeluje “Plesna grupa Magija” koja će nastupiti na UPSET Art festivalu.

O NJIHOVIM NASTUPIMA “Bez voznog reda” i “Refleksije (SUB 30.11.2019. 19h)

“Bez (voznog) reda” i “Refleksije” dvije su polusatne inkluzivne plesne predstave nastale u umjetničkoj kolaboraciji članova plesne grupe Magija, plesača nezavisne suvremene plesne scene, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica sa koreografkinjama i plesnim umjetnicama Gordanom Svetopetrić i Sanjom Josipović, te vizualnom umjetnicom Mašom Drndić. Obje izvedbe konceptualno promišljeno progovaraju kroz suvremeni i izvedbeni pokret, dok je izvedba Refleksije pored plesa i pokreta popraćena video projekcijom. Po kvaliteti rada stvaraju nedjeljivu cjelinu jer istovremeno provode različitost i jedinstvo, i potiču nove načine promišljanja o plesu.

Inkluzija se temelji na filozofiji prihvaćanja i stvaranja uvjeta u kojima se svaki umjetnik vrednuje jednako. Promicanjem inkluzivnih vrijednosti kroz ove dvije izvedbe, premješta se fokus sa posebnih potreba i oblikuje se okruženje po mjeri svake osobe sklone umjetničkom izričaju.

“Plesna skupina Magija i suradnici” – suvremena plesna predstava “DOUBLE BILL: „Bez voznog reda“/ „Refleksije” (autor: Gordana Svetopetrić; izvođači sukreatori:Anja Bebić, Tamara Bračun, Isabella Hujić, Sanja Josipović, Sanja Polić, Marta Rak/ Eleonora Vrdoljak, Marina Stanger, Martina Rukavina), suvremena plesna predstava “Refleksije” (autor: Sanja Josipović, video umjetnik i autor: Maša Drndić, izvođači i sukreatori:Tamara Bračun, Anika Cetina, Jasnica Desnica i Kristina Kovačić/ Adrijana Dukić). Detaljnije o plesnoj predstavi, te autoricama pročitajte ovdje: Bez voznog reda / Refleksije”

 

Projekt i reprizne izvedbe plesne grupe “Magija” financirao je Grad Rijeka.

 

Bez voznog reda – plesna grupa “Magija” (nastup financira Grad Rijeka)

 

Refleksije – plesna grupa “Magija” (nastup financira Grad Rijeka)

PREZENTACIJA NA ŠTANDU (30.11.2019. 13-19h)

Osim što će publici prezentirati dva nastupa, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka i plesna grupa “Magija” imati će i štand na kojem će prezentirati rad svoje udruge, te ćete se moći upoznati s projektima udruge koje provode u Rijeci i drugim gradovima. Primjere tih projekata pogledajte na poveznicama niže: kraći dokumentarni film, te 4. festival Inkluzivne scene Rijeka koju koji oni organiziraju.

Zeleni klik! je udruga registrirana 2013. godine, a proizašla iz građanske inicijative EkoEkipa Prečko, koju su građani naselja Prečko u Zagrebu na zapuštenom gradskom zemljištu formirali zajednički društveni vrt. U vrtu je okupljeno 80-ak članova, upravljanje je horizontalno, a vrt je dizajniran po načelima permakulture i prakticira se organsko vrtlarenje, čuvanje sjemena i razmjena vještina i znanja. Od početka djeluju pozitivno u lokalnoj zajednici i povećavaju ekološku svijest među raznim dobnim skupinama, a kao jedan od najsvjetlijih primjera njihovog djelovanja izdvajamo projekt “Kvartovske veze (nisu bezveze)” (više o projektu: https://zeleniklik.hr/krenuo-projekt-kvartovske-veze-nisu-bezveze/)

Zeleni klik! će održati popratni program UPSET Art festivala – edukativne radionice na temu permakulture, očuvanja prirode i ekološke svijesti – za sudionike/ice, posjetitelje i sve druge zainteresirane (bilo koje dobi) – svi su dobrodošli.

RADIONICA: “Ukrasi od recikliranog papira” (29.11.2019. 18-19h) 

Koristimo u svom životu puno papira. Životni vijek jedno papira može biti duži, ako ga ponovno upotrijebimo. Možemo pisati s druge strane, možemo izrađivati nešto od već korištenog papira, a možemo ga jednostavno baciti u kontejner za stari papir. Na ovoj radionici ćemo upoznati jedan od načina kako možemo ponovno upotrijebiti papir. Od ručno rađenog papira od starog papira ćemo raditi ukrase i čestitke.

Vode: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor)

 

RADIONICA: “Od majice do torbe – recikliranje starih majica u torbe” (30.11.2019. 13-14h)

Korištenje plastičnih vrećica je povezano s onečišćenjem okoliša. Kako bi smanjili korištenje plastike, a i reciklirali stare stvari koje više ne koristimo, na ovoj radionici ćemo napraviti torbu od stare majice kratkih rukava. Svojim svjesnim odabirom svaki dan možemo doprinijeti boljem i zdravijem okolišu.
Napomena: donesite svoju staru majicu na radionicu!

Vode: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor)

Udruga je socijalna, nestranačka i neprofitabilna s humanitarnim ciljevima te okuplja invalide rada u jedinstvenu organizaciju na području grada Zagreba i Zagrebačke županije. Članstvo u Udruzi je dragovoljno., a udruga organiziara brojne programe (klupske aktivnosti, pravno savjetovalište, ljetovanja, mobilni tim, rekreativno-zdravstveni program), kao i publikacije te manifestacije.

O NJIHOVOM NASTUPU “Prigorski splet” (29.11.2019. 17h)

U sklopu udruge djeluje i foklorna skupina koji će izvesti dio svojega repertoara na otvorenju UPSET Art Festivala.

Čak 15 izvođača prikazati će bogatstvo folklorne glazbe i njihove vještine.

 • Neformalna plesna skupina Kratki sPOI

Skupina mladih plesačica koje u svojim koreografijama koriste poi (vatra, LED efekti) izvesti će u sklopu festivala nastup, te će održati radionicu plesa uz poi.

O NJIHOVOM NASTUPU “LED poi nastup” (29.11.2019. 17h)

Članice skupine Kratki sPoi izvesti će plesni nastup s poi, prvotno tradicionalni ples Maora na Novom Zelandu.

Najpoznatiji poi ples je onaj s vatrom (plesačice plešu s vatrom na krajevima užeta), a ovaj put ćete vidjeti nastup POI s LED lampama, što je vizualno izuzetno atraktivno.

 

RADIONICA “Naučimo plesati uz poi”

Odmah po završetku nastupa, članice skupine Kratki sPoi održati će radionicu za publiku. Moći ćete naučiti osnove plesa s “poi”, osnovne korake i rad s poi koji se koristi u vježbama za nastup.

 

Damir Vogrniec – Vogra je vrhunski gitarist i umjetnik koji je tijekom karijere surađivao je s brojim vrhunskim glazbenicima, a njegov rad možete pratiti na njegovom YouTube kanalu

Damir Vogrinec Vogra YouTube kanal -> https://www.youtube.com/channel/UCiK1npXOx6J9nuG8DdMHiBA

O NJEGOVOM NASTUPU

Damir Vogrinec Vogra će svirati gitaru i održati solo koncert od 45 minuta.

 • Forum teatar radionica i prezentacija inkluzivnih EU projekata Centra za kulturu Trešnjevka

Prezentaciju i kraću radionicu voditi će Jasenka Fürst koja je sudjelovala na međunarodnoj edukaciji u Zakopane (Poljska), tijekom Erasmus+ KA1 projekta u kojem je Centar za kulturu Trešnjevka partner.

Tijekom prezentacije i radionice, sudionici će se moći upoznati s osnovama Forum teatra, iskustvu volotnera na Erasmus+ radionicama, te mogućnostima za sudjelovanje u inkluzivnim programima Centra za kulturu Trešnjevka (EU projekti  – fokusirani na osobe s invalididtetom i druge marginalizirane skupine)

Vodi: Jasenka Fürst, prof. u mirovini

 • Neformalna skupina Titijevci

Polaznici dramsko-akcijske radionice nastavljaju istraživanja o mobbingu na radnom mjestu (nakon radionica 2016. i 2017. godine), a svako istraživanje završava javnim nastupom i diskusijom s publikom.

mladih plesačica koje u svojim koreografijama koriste poi (vatra, LED efekti) izvesti će u sklopu festivala nastup, te će održati radionicu plesa uz poi.

O NJIHOVOM NASTUPU “Etiketa!” (30.11.2019. 17h)

Etiketiranje je jedna od glavnih negativnih akcija koje povezujemo s mobbingom na radnom mjestu. Izvođači će prezentirati razne negativne akcije koje utjelovljuju postojeći problem mobbinga, a zatim pozitivne akcije kojima nadilazimo mobbing i činimo radno mjesto, pa i društvo boljim. Na kraju nastupa, izvođači će pozvati publiku na kratku diskusiju o ovom sve većem društvenom problemu.

 

RADIONICA “Naučimo plesati uz poi”

Odmah po završetku nastupa, članice skupine Kratki sPoi održati će radionicu za publiku. Moći ćete naučiti osnove plesa s “poi”, osnovne korake i rad s poi koji se koristi u vježbama za nastup.

 • Volonteri

U provedbi programa pomažu nam volonteri, a neki od njih su već duže uključeni u programe Centra za kulturu Trešnjevka. Također, neki od njih su članovi Volonterskog centra Zagreb (https://www.vcz.hr/). Volonteri nam pomažu u radu s osobama s invaliditetom, a pomažu i samim udrugama koje izlažu na festivalu. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo na svoj pomoći, te napominjemo da naši volonteri dobivaju priliku sudjelovati na međunarodnim edukacijama u kojima je CeKaTe partner ili koordinator, a koji se financiraju iz EU fonda Erasmus+.

 


Pratite nas na društvenim mrežama

 • Facebook: @cekate.hr
 • Instagram: @cekate.hr
 • Twitter: @cekate_zg

#upsetartfest #cekate

Za sva pitanja nam se obratite na:

Ivan Hromatko
ihromatko@cekate.hr

voditelj programa u lokalnoj zajednici

Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


PROMOTIVNI MATERIJALI

2. UPSET ART FEST (COVID-19) 2020 Plakat

1. UPSET ART FEST 2019_Plakat

1. UPSET ART FESTIVAL 2019_PROGRAM

UPSET ART Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom
Skip to content