Sufinanciraju Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava HDS ZAMP.

5. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom


IZBORNIK

AKTUALNO – NASLOVNA   SUDIONICI   PROGRAM   REZULTATI   ARHIVA


SUDIONICI 5. UPSET ART FESTIVALA


Mario Kovač
Zovem se Mario Kovač. Rođen sam u Splitu 1979. godine, ali cijeli život živim u Kaštelima. Po struci sam prehrambeni tehničar. Osoba sam sa 100 %-tnim invaliditetom. Crohnova bolest mi je dijagnosticirana 1994. godine, a celijakija prije 5-6 godina. Tri puta sam operiran ( stomak ) i imam ileostomu. 2014. sam zbog duple slike hitno hospitaliziran. CT je pokazao da imam krvareći kavernom u PONS-u ( duboko u mozgu ). Kako mi je život bio u opasnosti ( ne po prvi put u životu ) Profesor Paladino ( u KBC Zagreb ) ga je kirurški odstranio. Posljedice su paralizirana i pomalo atrofirana desna strana lica. Desno oko mi je nedavno kirurški odstranjeno. Ravnoteža mi je malo narušena. Također već godinama patim od vrtoglavice zbog koje ne mogu čitati, gledati TV, a kad pišem na laptopu činim to na svoju štetu jer je poslije vrtoglavica mnogo snažnija. Uslijed svega navedenog, jako rano sam obolio od depresije i PTSP- a. Ali pisati moram. To je jedno od rijetkih zadovoljstava koje mi je preostalo. Pišem poeziju i kratke priče. Također crtam od svoje treće godine ( prvo što sam u životu zavolio bili su stripovi ) i pomalo slikam. Prije nekoliko godina pobijedio sam jednom pjesmom na literarnom natječaju u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, a par godina kasnije na likovnom natječaju, također u organizaciji GKK. Vrlo kratko vrijeme ( dok sam bio manje bolestan ) radio sam kao novinar za “Slobodnu Dalmaciju”.


 Nataša Jurišić, kor.ples., prof. mentor; nastavnica suvremenog plesa u Školi suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba

U plesu sam od svoje 4 godine. Završetkom osnovnog i srednjeg umjetničkog obrazovanja, Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba upisujem Kineziološki fakultet no nakon treće godine studija odlučujem se za studij u Austriji na Salzburškoj Eksperimentalnoj Akademiji Za Ples SEAD koju sam diplomirala 2002. godine. U Školi suvremenog plesa Ane Maletić počinjem raditi od 2003. godine u kojoj predajem 7 nastavnih predmeta. Od 2004. godine počinjem sjecati iskustvo u radu sa djecom i mladima sa poteškoćama. Profesionalna sam plesačica sa improvizacijskim vještinama i diplomirana koreografkinja. U više od 25 godina stjecanja iskustva u pedagoškom i umjetničkom radu sa svim dobnim skupinama moja područja su funkcionalna tjelesna tehnika, Suvremene plesne tehnike, somatska/tjelesna praksa, scenski pokret, odgojni/kreativni ples, terapija pokretom i plesom i Suvremena izvedbena umjetnost.

 

 


Asja Bernetić & Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije

Asja Bernetić – amaterska fotografkinja iz grada Korčule, članica je Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije. Asja stvara fotografije takve da svi koji s njom rade i koji ju poznaju smatraju da to svijet treba vidjeti. Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije osnovano je 6. svibnja 2004. godine kao dobrotvorna, neprofitna, nevladina udruga s ciljem unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze. Okuplja svoje članove na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije. Svrha i područje djelovanja Društva je socijalizacija i unapređenje kvalitete života oboljelih od MS-a. Okupljamo 130 članova , 12 zaposlenih i 18 volontera. 130 hrabrih članova koji zajedno sa svojim obiteljima, liječnicima i sa svojom Udrugom vode bitku protiv ove teške bolesti. Udruga je posebno mjesto za članove, jer u našoj Udruzi nema bolesnih, samo onih koji su malo manje zdravi, jer su u Udruzi svi jednaki i kako je jedna naša članica lijepo rekla ;”svi mi hodamo u istim cipelama”. Najviše smo ponosni na kvalitetne odnose unutar Udruge, koje pokušavamo izgraditi na način da se i članovi i zaposleni i volonteri osjećaju kao jedna velika obitelj. Više o radu društva možete pročitati na njihovoj web stranici klikom ->ovdje i na Facebook-u klikom ->ovdje.


Mia Maraković je rođena 23. 09. 1990. u Zagrebu. Završava srednju Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine, a 2011. upisuje preddiplomski sveučilišni studij Likovna kultura na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kojeg završava 2014. godine te stječe zvanje Sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) edukacije likovne kulture. Zvanje Magistra edukacije likovne kulture stječe 2018. godina. Sudjelovala je na likovnim kolonijama na Visu, Rovinju , Zaprešiću , Gusakovcu, Oroslavlju, Plemenitašu ( Gorski Kotar). Do sada je imala šest samostalne izložbe u Osijeku (GALERIJA OKO) , u Zagrebu (ACADEMIA MODERNA) , u Zagrebu (GALERIJA PIKTO) , u Zagrebu (LAUBA), u Zagrebu (GALERIJA VN), u Karlovcu (GALERIJA ZILIK) te izlaže na četrdesetak skupnih izložbi u Zagrebu, Makedoniji, Srbiji, Vijetnamu, Italiji, Đurđevcu, Samoboru, Varaždinu i Zaprešiću…  Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Zagreb. Više informacija o Miji možete saznati klikom ->ovdje.

 

 


 Ivana Slavica-Dobranić

Rođena u Karlovcu. Odrasta u Karlovcu gdje završava osnovnu i muzičku školu te gimnaziju. Studira tekstilnu tehnologiju, te potom završava i magisterij zaštite na radu u Zagrebu. Zaposlena u državnoj službi. Likovnim radom započinje još u osnovnoj školi i gimnaziji. Do sada je izlagala na više skupnih izložbi, te dvije samostalne u Hrvatskoj. Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe i u svojoj mašti. Voli crtati i slikati portrete i to osobito zanimljivih i posebnih osoba  koje je inspiriraju i motiviraju. Zanima se i za ilustracije s kojima se kroz stvaranje, crtanje i slikanje igra i vrača u djetinjstvo. Zbog zdravstvenih problema koje ima od mladih dana nije mogla ostvariti želju profesionalnog bavljenja umjetnošću, ali je zadovoljna sa svojim poslom u državnoj firmi kao viši savjetnik i svaki slobodni trenutak posvećuje umjetnosti, likovnom stvaranju i glumi. U slobodno vrijeme bavi se kazalištem, glumom i lutkarstvom. Obožava glazbu, književnost, filmove, izložbe slika i svog psa Charlija. Pratite Ivanu na: TikTok-u @ivana__art15 i Facebooku klikom ->ovdje.


Patricija Pešut Bosanac
Freelance 3D modeler/kiparica likova za 3D printanje i video igre. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Veneciji (Italija), multimedijalni smjer kiparstva (anatomija, fotografija, film, informatika, teorija percepcije i psihologija forme, estetika). Izlagala je umjetničke fotografije ljudskog lica u Rijeci, Zagrebu, Ateni (Grčka) i Veneciji (Italija). Profesionalni profili voditeljice radionice: Instagram (@patricija.pb/) // Parteon // Sketchfab
 

Vedrana Kopčok

Magistra molekularne biologije. Entuzijast aromaterapija i aromakozmetike i izradom prirodne kozmetike bavim se više od 5 godina. Znanje i iskustvo sam stekla sudjelovanjem na mnogim radionicama i tečajevima prirodne kozmetike, ali i mnogim satima provedenim u usavrsavanju vlastitih proizvoda i receptura.

 

 

 


Biserka Kopčok

Diplomirani politolog sa završenim tečajem izrade tradicijskog nakita samoborski kraluš.

 

 

 

 


Ivana Gucek

Montessori odgajatelj sa 10 godina iskustva u radu sa inkluzivnim skupinama. Radila sam na edukacijskim programima za inkluziju izbjeglica, djecom odraslom u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te osobama sa tjelesnim i intelektualnim oštećenjem. Tečaj Astronomije u Zvjezdarnici Zagreb me potaknuo na približavanje i širenje kulture o zvijezdama putem kreativnih radionica. 

 

 

 


Damir Vogrinec – Vogra

Vrhunski gitarist i umjetnik i lokalni “dečko z Gajnica”, poznat i kao “gajnički gitaristički virtuoz”, svira vlastite skladbe i obrade brojnih umjetnika. Tijekom karijere je surađivao je s brojim vrhunskim glazbenicima, a na UPSET ART festivalu sudjeluje od njegovog početka! Vogrin rad možete pratiti na njegovom YouTube kanalu. Vogru možete pratiti na Facebook-u klikom ->ovdje ili ga poslušajte na njegovom YouTube kanalu klikom ->ovdje.

 

 

 

Jednu od novijih skladbi možete poslušati ovdje:

 


Udruga DLAN

Udruga “Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura gluhih – DLAN” osnovana je 18.10.2001. godine na inicijativu gluhih pojedinaca s osnovnim ciljem promoviranja kulture Gluhih te kazališne i audio-vizualne umjetnosti na području Republike Hrvatske i inozemstva, približavanja umjetničkih i kulturnih događaja zajednici Gluhih i nagluhih te prihvaćanja Gluhih kao manjinske kulturalne grupe unutar civilnog društva. Udruga “DLAN” aktivna je u razvijanju kreativnosti i samopoštovanja Gluhih, te dostupnosti umjetničkih i kulturnih događanja zajednici Gluhih i nagluhih. Djeluju na adresi: Udruga Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN, Ulica Korčulanska 10, 10000 Zagreb. Možete ih pronaći na Facebook-u klikom ->ovdje. i web stranici udruge: https://www.dlan.hr/. Od početka su povezani s UPSET ART festivalom na kojem su izveli brojne izvrne nastupe. Također, godinama uspješno surađuju s Centrom za kulturu Trešnjevka i zajedno ostvarujemo projekte od interesa za zajednicu gluhih i nagluhih, te za inkluziju. Na ovogodišnjem festivalu sudjeluju izvrsnom predstavom Tužni klaun i koncertom Deaf band DLAN.


Deaf band DLAN

Nadovezujući se na rad udruge DLAN, Deaf band DLAN je glazbena skupina gluhih glazbenika koja već godinama djeluje u Zagrebu. Od početka sudjeluju i na UPSET ART festivalu, a imali su brojne uspjehe – uključujući nastup u emisiji Supertalent Show koji možete pogledati klikom ->ovdje. 

Deaf Bend DLAN je nastao na inicijativu Gluhih članova Udruge “Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN” u sklopu projekta Pravo na umjetnost u produkciji Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Program je započeo provedbom međunarodne udaraljkaške radionice za osobe oštećena sluha i proširio se na poduke bubnjeva, gitare i bass gitare, a 2015.g. oformio se Deaf Band Dlan. Surađujemo sa Europskim art centrom Jastrebarsko. Možete ih pratiti na Facebook-u klikom ->ovdje

 

Glazbenici: Tihana Dugonjić  – synthesizer, Robert Vincek – bass gitara, Lemary Vuletić – vokal, Ivana Relata – znakovni jezik, Dražen Maleković – električna gitara, Angel Naumovski – bubnjevi

Poslušajte jednu od njihovih obrada ovdje: 6 clanova 

 


EnTre (deafblind band)

EnTre je izvrstan bend iz Velike Gorice koji svira vlastite zabavne i poučne stvari! Možete ih pronaći na Facebook-u klikom ->ovdje, te pratiti sve njihove pjesme i novosti na njihovom YouTube kanalu klikom ->ovdje.

Glazbenice: Marijana Ibriks – djemba, vokalista i znakovni jezik

 

 

Jednu od njihovih autorskih pjesama poslušajte ovdje: 

 


Dražen Maleković se još od najranije dobi počeo baviti s glazbom te je još kao dijete prvo svirao svirao bubnjeve, a nešto kasnije gitaru i bas gitaru. Učio je od profesionalnih glazbenika, a posebno ističe da je i njegov otac imao bend “Stari Trami”, uz koji je počeo svirati u mladosti u Zaprešiću. Nakon što se već dugo vremena bavio glazbom, Dražen je prvi došao u bend Deaf Band Dlan koji se počeo oformljavati, a zatim su i nastupili u emisiji Supertalent. Dražen sada ima tri benda u kojima aktivno svira: Deaf Band Dlan, Deaf Arrt band, te Mailman & Slowfinger. Prvi je nastavnik za inkluzivnu poduku osoba s invaliditetom koji su nagluhi, gluhi i čujući, a podučavao je bubnjeve, djemba bubanj, gitaru i bas gitaru u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Ima svoj privatni studio u kojoj bendovi održavaju probe i kreiraju svoju glazbu. 

 


Mailman & Slowfinger

Noviji glazbeni sastav – mješoviti duo čujućeg i gluhog glazbenika koji će Vas oduševiti svojom žestokim i sirovim obradama poznatih rock pjesama!

Glazbenici: Siniša – električna gitara, Dražen Maleković – bas gitara & drum pedala

 
 
 

Poslušajte njihov nastup u klubu Boogaloo:

 


Deaf ARRT band 

Deaf ARRT band poznato je “lice” na zagrebačkoj sceni gluhih i mješovitih bendova.  Osim izvrsne glazbe, autori su kreativnih video spotova koji ukazuju na njihovu zabavnu crtu. Sudjelovali su na više UPSET ART festivala, a možete ih pratiti na njihovom YouTube kanalu klikom ->ovdje. Glazbenici: Dražen Maleković – električna gitara i Robert Vincek – bas gitara.

 

 

 

Poslušajte jednu od njihovih autorskih skladbi:

 


Anja Pšag – Pšag Art

Anja je umjetnica koja kreira putem vezenja na platnu i brojnim drugim srodnim tehnikama. Anja sudjeluje na festivalu već godinama, a njezine prekrasne radove smo već koristili kao predloške za plakate i knjižice festivala. Uprkos invaliditetu, Anja i mama Anka, kreiraju svakodnevno i obogaćuju svoje živote i živote drugih darovima ručnoga rada. Svoj ručni rad prezentira na Instragamu i Etsy platformi. Možete ju pronaći na: Instagram @Psag.art // Etsy Shop Psag Art

 

 


Lucija Agić

Lucija Agić rođena je 1997. u Slavonskom Brodu, gdje završava Srednju školu Matije Antuna Reljkovića, smjer veterinarski tehničar, gdje sudjeluje u projektu ECOSWOT, potprograma Comenius, te sudjeluje na dvije razmjene učenika (Italija, Turska). Tijekom svojeg osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja sudjeluje u grupnim izlaganjima likovnih uradaka u gradskim galerijama i konvencijama. Prve ilustracije objavljene su joj u listu učenika Srednje škole Matije Antuna Reljkovića Zrno, broj 17. Svoje obrazovanje nastavlja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje 2020. završila preddiplomski studij dizajna tekstila i diplomski studije kostimografije na istom fakultetu. Tijekom studiranja nastavlja sa sudjelovanjima na grupnim studentskim izložbama, revijama i predstavama, te publikaciji ilustracija u akademskom priručniku; Jazvić, P. (2021) Modna ilustracija. Zagreb, TTF. Dobitnica je tri rektorove nagrade i nagrade AMCA TTF za najbolji studentski stručni rad „Problematika nagomilavanja odjeće ili kućanskog tekstila“ u akad. god. 2021./22. Pobjednica je natječaja za vizual 5. UPSET ART festivala, te je upravo njezin vizual iskorišten kao plakat festivala.


Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba (Vjeverice)

Udruga djeluje od 1958. godine, okupljajući osobe s intelektualnim oštećenjima, njihove roditelje, skrbnike i članove obitelji, stručnjake i građane koji žele dobrovoljno raditi u koristi osoba s intelektualnim oštećenjima. Udruga broji 268 članova s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, od čega je 171 osoba s intelektualnim oštećenjima, a ostatak članstva čine roditelji, članovi obitelji, skrbnici, stručni djelatnici, volonteri i prijatelji tih osoba. Glavne djelatnosti uključuju vrlo poznati i popularni Klub Vjeverica, izdavačku djelatnost, suradnje (među kojima i dugogodišnju suradnju s Centrom za kulturu Trešnjevka), zagovaračke aktivnosti za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom u društvu. Nakon korisnika, članova i zaposlenika, sljedeće veliko bogatstvo popularnih “Vjeverica je njihov prostor. Naime, “Udruga djeluje u prostoru od 269 kvadratnih metara u vlasništvu Grada Zagreba, koji se adekvatno preuredio i opremio sredstvima Grada Zagreba uz sudjelovanje i drugih donatora i učešćem roditelja/skrbnika. Prostor obuhvaća podrum i prizemlje samostojeće zgrade te je u potpunosti uređen prema projektu koji je sukladan potrebama osoba s invaliditetom. Završetak preuređenja bio je 2015. godine, što je omogućilo kvalitetniji rad Udruge i pružanje kvalitetnijih socijalnih usluga.” Više informacija o njima možete pronaći klikom ->ovdje.


Svjetlana Bobinac

Svjetlana je entuzijast, likovni i radni instruktor, a aromaterapijom, aromakozmetikom i izradom prirodne kozmetike se bavi više od 8 godina. Znanje i iskustvo stekla je sudjelovanjem na mnogim radionicama i tečajevima prirodne kozmetike. Osim toga, slikarica je i kiparica s 15+ godina iskustva rada s osobama s invaliditetom, posebice kroz kreativne i umjetničke djelatnosti. U svom djelovanju njeguje cjeloživotno učenje i inkluzivno djelovanje koje uključuje odgoj, obrazovanje i umjetnost. Svjetlana će voditi radionicu aromaterapije i štand s blagadsnkim poklonima – ručnim radom koji su napravili korisnici Udruga za podršku osoba s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba.

 

 


Ukrajinska zajednica Grada Zagreba
Posebno nam je drago da će na 5. UPSET ART festivalu nastupiti skupina Ukrajinske zajednica Grada Zagreba, pod vodstvom dramske režiserke i učiteljice glume – Tatjane Kučma. Udruga Ukrajinska zajednica grada Zagreba osnovana je 10.11.2007 godine, a u sklopu nje djeluje Kazališna sekcija Ukrajinske zajednice grada Zagreba. Svojim djelovanjem – izvođenjem predstava kako na ukrajinskom, tako I na hrvatskom jeziku nastoji se širokom gledateljstvu približiti bogatstvo ukrajinske kulture, a ujedno očuvati I nacionalni identitet. Iako ova sekcija djeluje relativno kratko, oko godinu dana, već je ostvarila zapažene nastupe I gostovanja. Istaknuti treba nastup na 18. Ogulinskom festival bajke, na kojem je izvedena predstava “Začarana ljepotica” , a dugi I glasni pljesak publike te njihovo oduševljenje samom predstavom I glumcima najbolji su pokazatelj kako se ova predstava ne smije propustiti. Među članovima sekcije također su prognanici iz Ukrajine koji su našli svoj novi dom u Zagrebu. Sudjelovanje u radu sekcije otvara za njih jedan od načina integracije u lokalnu zajednicu, a učenje uloge na hrvatskom jeziku predstavlja izazov koji se uspješno svladava. Više informacija o njima možete pronaći na njihovoj službenoj strancii klikom ->ovdje ili na Facebook stranici klikom ->ovdje.
 
Na 5. UPSET ART festivalu će izvesti predstavu Začarana ljepotica:
 
 

Vlatko Klarić rođen je 1968.g. u Zagrebu. Rano je otkrio da život bez gitare nema smisla! Razvijao se kao samouk gitarist. Silno je želio prenijeti snagu i emocije publici. Nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Münchenu… Vlatko Klarić uvijek izvodi svoje kompozicije (instrumentale) na gitari. Njeguje specifičan izraz, njegova gitara pršti originalnošću i transcedentnim emocijama. Vrhunski avangardni gitarist! Posebno ga raduje ovaj festival. Na fotografiji nastupa u popularnom zagrebačkom klubu  Route 66. Možete ga pratiti na YouTube kanalu klikom ->ovdje.
 
 
 
 
 
Jednu od Vlatkovih autorskih skladbi možete poslušati ovdje:
 
 

 


Ivona Šeparović Zovem se Ivona Šeparović, po zanimanju sam novinarka. Dugi niz godina sudjelujem u radu različitih organizacija civilnoga društva koje se bave promicanjem prava osoba s invaliditetom, a vodim i radijsku emisiju Hodalica na Radio Studentu. Emisiju možete pratiti svakog četvrtka u 11.00 sati na Radio studentu (100.5 MHz). Snimke ranijih emisija možete pronaći klikom ->ovdje,   Godine 2021. kao voditeljica sam sudjelovala u provedbi projekta “Equality in Media”, koji su zajedno proveli Savez SUMSI i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Kako bi mediji umjetnost osoba s invaliditetom prikazivali s fokusom na umjetnost (a ne na invaliditet) na 5. UPSET ART festivalu želim iskustvo iz projekta “Equality in Media” prenijeti u kontekst svakodnevice umjetnika s invaliditetom. Ivona je sudjelovala na prošlom UPSET ART festivalu kao članica okruglog stola koji je objavio brošuru sa smjernicama Kako poboljšati odnos umjetnika i djelatnika u kulturi prema umjetnosti osoba s invaliditetom?
 
 
Niže možete pogledati Ivonino izlaganje na tu temu jednakosti u medijima, a klikom ->ovdje možete pronaći više informacija o  tom projektu.
 
 

Udruga Down 21 – Plesna skupina. Udruga je osnovana 2014.g., na inicijativu grupe roditelja kojoj je osnovni cilj potpora pri integraciji mladih i odraslih osoba rođenih sa SyndromDown i drugih osoba s intelektualnim teškoćama u društvenu zajednicu. Naglasak se stavlja na aktivnu podršku jednih prema drugima u namjeri da udruženim snagama uspostave intereakciju s drugim osobama iz uže i šire društvene zajednice. Nakon rušenja barijera u komunikaciji stvaraju priliku da pokažu svoje sposobnosti kako bi zajednica prepoznala potencijal koji ovi mladi ljudi imaju te ih uključila u život i rad iste, na ravnopravnoj osnovi, bez diskriminacije glede njihovih ograničenja. Plesna skupina Udruge Down 21 imala je javne nastupe: Gosti plesne škole TALA u KD V. Lisinskog, Kongres radnih terapeuta -Palača Dverce, Svjetski dan plesa – Cvjetni trg, Festival jednakih mogućnosti, u raznim osnovnim školama. Možete ih pratiti na Facebook stranici klikom ->ovdje.

Jedan od njihovih plesova u palači Dverce na Gornjem gradu možete pogledati klikom ->ovdje. 


Lino Ujčić (Matessa) Rođen je 1970. Godine kao gluho dijete u srcu Istre, u Pazinu. Školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer grafika, završava 1989.godine u Zagrebu i otad se počinje intenzivnije baviti slikarstvom, koristeći suhi pastel, akril, akvarel, gvaš, tuš i olovke u boji. Teme su mu uglavnom vezane za krajolike i stare kamene kuće iz djetinjstva. Sudjelovao je na skupnim izložbama od 1994 do 2023. godine u Istri – Pazin, Poreč, Gračišće, Pula, Grožnjan, Lindar te u Zagrebu, Splitu i Ozlju, a u inozemstvu: u Italiji – Cuvio, Reggio Emilia, Trieste, Milano, Padova i Trapani (Sicilija) te u Francuskoj, u Mađarskoj – Vac i Budimpešta. Imao je pet samostalnih izložbi. Sudjeluje i na izložbi fotografije u Zagrebu i Pazinu. U međuvremenu bavi se i ilustracijama slikovnica, video ilustracijama namijenjenih gluhoj djeci „10 najljepših bajki“ i „Hrvatske priče i legende“ – „Zmijski zimski san“, „Crna Kraljica“ i „Majka Božja od Kamenitih vrata“ u suradnji s Udrugom „Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN“. Ilustrirao je i pjesme za niz od pet slikovnica pjesnikinje Đurđice Miketa, te slikovnicu „Sveti Nikola bake Julijane“ i „Moj Dnevnik“ u suradnji sa Teovizijom. Dizajnirao je i ilustrirao knjigu „ Listajući život“ i knjigu „Govor ruku“ (1-5) za tečaj Hrvatskog znakovnog jezika – Udruge „DLAN“. Urednik je i dizajner časopisa„Pljesak DLAN-om“ u izdanju udruge Dlan. Povremeno časopis obogaćuje svojim karikaturama i zanimljivim tekstovima. Član je Udruge za Kazalište, audiovizualnu umjetnost i kulturu Gluhih – „DLAN“, nastupao je na brojnim kazališnim predstavama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu kao glumac, scenograf, ali i dizajner i ilustrator plakata i raznog promotivnog materijala. Ovaj kreativni umjetnik sudjelovao je na svim UPSET ART festivalima – i to u raznim ulogama: kao glumac, slikar, samostalno i kao dio skupine… Možete ga pratiti na Instagramu klikom ->ovdje.


Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti – Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Daniela Bilopavlović Bedenik, diplomirana je povjesničarka umjetnosti i etnologinja. U Muzeju suvremene umjetnosti radi od 2006. godine gdje je danas viša kustosica I voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti. U Odjelu Edukacije radila je kao edukatorica, organizatorica te voditeljica brojnih sadržaja s naglaskom na programe prilagođene osobama s invaliditetom i ostalim socijalno osjetljivim skupinama, te inkluzivne programe. Autorica je više izložaba, akcija I programa od kojih se posebno ističe projekt Drugačiji ili jednaki koji je obuhvatio prilagodbu muzejskog i likovnog sadržaja osobama s invaliditetom (s naglaskom na osobe oštećena vida) s ciljem inkluzije i potpune integracije. Projekt je realiziran u okviru programa Erasmus + I osvojio je 3. nagradu za najuključiviji projekt programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti – mobilnost osoblja u obrazovanju odraslih. Program Drugačiji ili jednaki se kroz 2020. godinu ujedinio u program Drugačiji i jednaki – prilagodba muzejskog sadržaja osobama s invaliditetom i postao je dijelom kontinuiranog programa Muzeja suvremene umjetnosti. Daniela godinama surađuje s UPSET ART festivalom, a njezine brojne i izuzetno kvalitetne inkluzivne programe možete pratiti klikom ->ovdje.


Branko Ogorelec

Diplomirao sam FER 2000. godine i kroz posao imao razne uloge sa širokim spektrom iskustava. Trenutno sam u sferi poslovne analize za rješenja koja upravljaju energijom i daju podršku pametnim gradovima. U slobodno vrijeme volim biti aktivan, biciklirati, pentrati se po Sljemenu i družiti se. Glazba mi je strast od srednje škole i volim biti kreativan na tom području. Krenuo sam s gitarom, a handpan, RAV drum i steel tongue drum su instrumenti koje primarno koristim i aktivno sviram od 2020. godine. Privukli su me svojim jedinstvenim zvukom koji me uvijek iznova oduševljava. Za glazbu ne pronalazim bolje riječi od onih koje je izrekao Carlosa Santana: When you play music, you’re bringing light into the darkness. Isto mogu reći i za shiatsu koji me osvojio svojim dubokim svjesnim dodirom, te doveo do diplome 2018. godine u Shiatsu školi Galbanum. Ima trenutaka kada osjećam da kroz shiatsu i glazbu mogu podjednako dotaknuti druge, iako glazba dolazi samo zvučnim valovima. Uživo sviram na radionicama, meditacijama ili yoga satovima. Uglavnom stvaram laganu opuštajuću glazbu koju možete čuti na mojem YouTube kanalu klikom ->ovdje.

 

 

Jednu od njegovih skladbi možete poslušati na linku niže:

 


Udruga invalida rada Zagreba

Udruga invalida rada Zagreba osnovana je 1966. godine. UIR Zagreba  je socijalna, nestranačka i neprofitabilna s humanitarnim ciljevima te okuplja invalide rada u jedinstvenu organizaciju na području grada Zagreba i Zagrebačke županije. U Udruzi invalida rada Zagreba nije dopuštena rasna, nacionalna, vjerska ili bilo kakva druga diskriminacija, kao niti ugrožavanje sloboda i prava čovjeka. Ova udruga okuplja tisuće članova i za njih organizira brojne programe: Klupske aktivnosti, Pravno savjetovalište, Ljetovanje, Mobilni tim, Rekreacijsko-zdravstveni program, Kul-turiranje, Od jutra do sutra, Savjet više, ZA-JEDNO-SVI, Zdravi i sigurni na kubik i brojne druge programe, a više o UIRZG možete saznati na njihovoj službenoj stranici klikom ->ovdje.U okviru mnogobrojnih klupskih aktivnosti koje provode djelatnici i volonteri UIR Zagreba, već desetak godina djeluju pjevački zbor i folklorna skupina. Obje skupine redovito sudjeluju na gotovo svim kulturno-umjetničkim događanjima za osobe s invaliditetom i za osobe starije životne dobi. Također, posjećuju i domove za starije osobe gdje svojim izvedbama nastoje uljepšati dane i razveseliti korisnike.

Možete ih pratiti i na Facebook-u (klikom ->ovdje), Instagramu (klikom ->ovdje), te na njihovom YouTube kanalu klikom ->ovdje.

Na UPSET ART festivalu sudjeluju od njegovog početka, a jednu od njihovih izvedbi sa posljedenjg festivala možete pogledati ovdje:

 

 


Zeleni klik! 

Udruga smo koja se bavi održivim razvojem i permakulturom. Sjedište nam je u Zagrebu i uglavnom radimo lokalno, ali i po cijeloj Hrvatskoj. Provodimo nekoliko projekata samostalno i u partnerstvu sa školama, vrtićima, centrima za kulturu, knjižnicama i ostalim dionicima u zajednici. Uglavnom provodimo edukacije za djecu, mlade, odrasle i ranjive skupine. Promoviramo brigu o prirodi, brigu o ljudima te smatramo da je svaki član zajednice jednakopravan i ima svoju ulogu u zajednici te da smo svi međusobno povezani u jednu mrežu života. Udrugu, kao i radionice na ovom festivalu vode Nikolina Turčinović Dupor i Daša Filipčić. Više o Zelenom kliku! saznajte na njihovoj webstranici (klikom ->ovdje), a možete ih pratiti i na Facebooku (klikom->ovdje) ili Instagramu (klikom ->ovdje).

 


Centar za rehabilitaciju Komarevo Centar za rehabilitaciju Komarevo osoba s intelektualnim teškoćama i pridruženim psihičkim smetnjama počeo je s radom 2009.godine. Dio programa koji korisnici prolaze je i likovna terapija koju vodi Marijana Petrović Mikulić, mag.lik.umjetnosti. Od prvih dana prolazimo kroz različite tehnike i iskustva likovne terapije: stvaranje konveniconalnim i manje konvencionalnim materijalima, priborima i tehnikama. Poruka naše umjetnosti koju stvaramo je da nema pogrešnih poteza već svi oni čine umjetnikov rukopis i njegovu dušu. Već su sudjelovali na brojnim likovnim natječajima i izložbama – poput natječaja “Zagrebačke legende”, koji je održan na festivalu C’est is tbest 2019. godine; natječaju “Ruke”, koji je organiziran u Berlinu 2021. godine ili natječaju“Tradicija i suvremenost – Nacionalni parkovi i biološka raznolikost Republike Hrvatske”, u sklopu kojeg su njihovi radovi izloženi u zagrebačkom muzeju Mimara 2019. godine. Više o Centru, njegovim kreativnim štićenicima i voditeljicama možete saznati na njihovoj službenoj stranici klikom ->ovdje. Pratiti ih možete i na njihovoj Facebook stranici klikom ->ovdje.

 

 

 


“SRCE” – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji (klub Srce)

Udruga SRCE okuplja djecu s teškoćama, mlade i odrasle osobe s invaliditetom već 18 godina osiguravajući razne individualne i grupne aktivnosti na području grada Svetog Ivana Zeline i općine Bedenice. Članovi poludnevnog boravka su osobe s invaliditetom, koje nakon završenog obrazovanja nemaju mogućnosti uključivanja u aktivnosti zajednice. Tijekom provedbi aktivnosti, uvidjele su se sposobnosti članova i interes za izražavanje kroz dramske skečeve. U tome nam je u pomoć uskočio i Damir Miholić, doktor znanosti, docent na Odsjeku za motoričke poremećaje, kronične bolesti i art-terapije ERF-a Sveučilišta u Zagrebu. Damir je također i psihodramski terapeut i edukator. Kroz zajedničku dugogodišnju suradnju, osmišljeno je nekoliko dramskih točaka s kojima su članovi Udruge sudjelovali na raznim manifestacijama u lokalnoj, ali i široj zajednici. Na ovaj način osobe s invaliditetom slobodno izražavaju svoje misli i otvaraju osjećaje te obrađuju razne situacije. Više informacija možete pronaći na njihovoj službenoj stranici klikom ->ovdje ili na Facebook stranici klikom ->ovdje.


U pripremi…


 

Skip to content