Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


1. UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

29. – 30.11.2019.


UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom manifestacija je Centra za kulturu Trešnjevka financirana od Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Već samim svojim nazivom UPSET Art Festival (engl. UPSET = uznemiriti, uzburkati) ukazuje na to da kratkoročno cilja unijeti “novo” u kulturni i umjetnički sadržaj na Trešnjevci te ponuditi publici i izvođačima priliku da iskusne nešto novo, možda i nešto što će uznemiriti njihove predrasude o osobama s invaliditetom i ukazati široj zajednici na njihove realne sposobnosti (koje redovito nadilaze one koje očekujemo prema našim predrasudama).

Dugoročno, UPSET ART cilja postati platforma za realizaciju i promociju umjetnosti osoba s invaliditetom (OSI) – kako lokalne, tako i međunarodne – te djelovati inkluzivno u lokalnoj zajednici tako što će:

– prezentirati sposobnosti i vještine OSI
– motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za OSI da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
– poticati uključenje OSI u nastupe i kreativne programe osoba bez invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
– povezati lokalne organizacije s međunarodnim organizacijama
– omogućiti međunarodne edukacije i nastupe/prezentacije osoblju koje rade s OSI, kao i samim osobama s invaliditetom
– postići da se kreativnost OSI prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

U nastojanju da kreativnost OSI izjednačimo s kreativnim (umjetničkim) izričajima svih ostalih, programe koje pojedinci s invaliditetom ili organizacije koje rade s tom skupinom mogu prijaviti podijelili smo sukladno Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama Republike Hrvatske (detaljnije na poveznici ovdje). Tim smo umjetnostima pridodali i zanatske vještine (pod Primijenjene umjetnosti) jer se mnoge osobe s invaliditetom kreativno izražavaju izrađujući predmete i proizvode, odnosno, uvježbavajući zanate i vještine.

 

Financira Grad Zagreb Gradski ured za kulturu (GUK)

 

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP)


Festival program popunjava putem dobrovoljnih prijavama organizacija i pojedinaca zainteresiranih za prezentaciju njihovih programa. Sudjelovanje za sve pojedince i organizacije je potpuno besplatno, a Centar za kulturu Trešnjevka osigurava tehničku podršku (u okvirima mogućeg). Prijave su otvorene do 1. listopada 2019. godine, a prijaviti se mogu pomoću prijavnice:

PRIJAVNICA ZA PROGRAM -> (KLIKNITE ZA ULAZAK U PRIJAVNICU)

(za pitanja se javite voditelju programa, Ivanu Hromatko: ihromatko@cekate.hr)


Projekt je inspiriran iskustvima s međunarodnih partnerstava u kojima je Centar za kulturu Trešnjevka partner, “Yes We Are In” (YWAI), financiranog iz programa Erasmus+ (više o projektu -> ovdje – YWAI); te “Audience blending by Arts” (ABbA), sufinanciranog iz programa Kreativna Europa (više o projektu -> ovdje -> ABbA) Na osnovu tih partnerstava i pozitivnih iskustava u razvoju mještovite publike gluhih i čujućih koji mogu simultano uživati u bilingvalnim inkluzivnim predstavama (“Čuvari snova”, u režiji i izvedbi udruge DLAN i Angela Naumovskog), pokrenuli smo prvi međunarodni Festival kazališta Znak i zvuk posvećen umjetnosti gluhih, inkluziji i bilingvalnom umjetničkom stvaralaštvu (više o festivalu -> ovdje). Samim time, UPSET Art Festival je nastavak nastojanja u CeKaTe-u da, sukladno našem Strateškom planu 2017-2021, razvijamo inkluzivne programe financirane iz fondova EU – na korist naše lokalne zajednice i osoba s invaliditetom te da izgradimo stabilnu platformu na kojoj ćemo svi zajedno moći provoditi inkluzivne programe i obogatiti kulturnu, kreativnu i umjetničku scenu na Trešnjevci.

 

Dobrodošli na festival dragi izvođači, partneri i posjetitelji!

Posebno se zahvaljujemo volonterima i volonterkama koji nam pomažu u provedbi programa – volontere Volonterskog centra Zagreb (www.vcz.hr/) kao i one koji nisu članovi VCZ-a.

Fotografija od / Photo by: Matheus Bertelli (BRAZIL – https://www.pexels.com/@bertellifotografia)

 UPSET ART FEST 2019 PROGRAM – ULAZ SLOBODAN

(kliknite za preuzimanje)

POKROVITELJ FESTIVALA


 

SUDIONICI 1. UPSET ART FESTIVALA

Kao što navode sami članovi udruge, “Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba osnovana je davne 1958. godine. Članovi Udruge većinom su osobe s intelektualnim oštećenjima, njihovi roditelji/skrbnici, kao i rođaci, prijatelji, stručnjaci i druge osobe koje sudjeluju ili žele sudjelovati za dobrobit osoba s intelektualnim oštećenjima.” […] “Udrugu su osnovali stručnjaci (defektolozi, psiholozi, liječnici, socijalni radnici) i do osamdesetih godina prošlog stoljeća su bili njezini članovi u većini i glavni nositelji njezine aktivnosti.”

Uz Udrugu OSIT, “još 1985. godine, u sklopu Udruge, osnovan je klub “Vjeverica” kao “prvi izvaninstitucionalni oblik skrbi za odrasle osobe s intelektualnim oštećenjima s ciljem njihova okupljanja te organiziranog i osmišljenog provođenja slobodnog vremena.[…] Danas se aktivnosti Kluba obogaćuju novim sadržajima temeljenima na najsuvremenijim spoznajama iz područja edukacijsko-rehabilitacijskih aktivnosti. Aktivnosti članova Kluba Vjeverica možete pogledati ovdje: http://www.udruga-mro-zagreb.hr/galerija_slika/

Predstavnici Udruge i Kluba izvesti će scenski nastup, te će prezentirati svoje kreativne ručne radove, informirati vas o njihovim ostalim programima i aktivnostima.

O NJIHOVOM NASTUPU “Portugalska polka” (PET 29.11.2019 17h)

Članovi kluba Vjeverica i udruge OSIT otvoriti će festival nastupom pod vodstvom autora, učitelja plesa i koreografa Tihomira Kološića, te asistenta Tareq Al – Mufleh.

Autor i koregraf: Tihomira Kološića

RADIONICA “Aromaterapija” (30.11.2019. 11-13h)

Oduvijek ste željeli saznati više o aromaterapiji te steći konkretne vještine i znanja aromaterapije kako bi se i sami mogli u njoj okušati. Dođite na radionicu i isprobajte!

Vodi: Svjetlana Bobinac

 

PREZENTACIJA NA ŠTANDU (PET 29.11.2019 15-20h // SUB 30.11.2019. 10-19h)

Članovi kluba Vjeverica marljivo su radili na kreativnim radovima koje će vam prezentirati na štandu, a produkte i umjetničke predmete moći ćete i kupiti za simboličnu cijenu – čime ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima.

Pridružite nam se jer ćete vidjeti kreativnost korisnika, a kupnjom njihovih produkata ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima.

 

Udruga Ozana je osnovana “1991.godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.” […] “Trenutačno se skrbi o desetero djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o tridesetero mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra “OZANA”, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pedagoški rad u oba programa temelji se na načelima waldorfske pedagogije, prilagođavajući se specifičnim potrebama korisnika uvjetovanih njihovom dobi te vrstom i stupnjem teškoća u razvoju. U okruženju životne radosti i optimizma, kroz pažljivo vođene i osmišljene aktivnosti, svakom ponaosob pružena je mogućnost da se razvija i raste do svog maksimalnog potencijala.”

Neke od aktivnosti Udruge Ozana možete pogledati ovdje: http://www.udruga-ozana.hr/galerija-radova/

Predstavnici udruge izvesti će scenski nastup, te će prezentirati svoje kreativne ručne radove, informirati vas o njihovim ostalim programima i aktivnostima (posebice o njihovom međunarodno uspješnom projektu “Leptiri” koji provode pod sloganom “Sanjam, letim, živim.” (više o projektu možete pročitati ovdje: http://www.udruga-ozana.hr/sanjam-letim-zivim/).

O NJIHOVOM NASTUPU “Ples plesačica do radosti” (SUB 30.11.2019. 17h)

Korisnici Centra OZANA pod vodstvom Branke Brčić-Crnković plešu irski ples već  14 godina. Dosad su nastupali na niz manifestacija u Zagrebu, Hrvatskoj i u inozemstvu. Naime, gostovali su u Belgiji i posredstvom televizije njihov rad i nastup je prikazan na kineskoj televiziji kao primjer alternativnog oblika rehabilitacije osoba s intelektualnim teškoćama. Uz uživanje u plesu marljivo savladavaju svake godine sve složenije koreografije. Specifičnost našeg plesa je u tome što svi korisnici koji žele plesati pohađaju  plesnu radionicu i nastupaju bez obzira na stupanj sačuvanih funkcionalnosti. Oni koji imaju manje motoričke i druge smetnje, pomažu onima koji imaju veće teškoće. Najvažnija je želja, motiviranost i radost. Ove godine uz irski ples naučili su i nekoliko koreografija domaćeg folklora. U tome im je volonterski  pomogao gospodin Antun Leinveber, član „Lada“.

PREZENTACIJA NA ŠTANDU projekta “Sanjam, letim, živim” (SUB 30.11.2019 10-19h)

Korisnici udruge “OZANA”, osobe s invaliditetom ne žele biti samo primatelji pomoći, oni žele pomoć pružati i zato  projektom “Sanjam, letim, živim” potvrđuju smisao ljudskog postojanja na Zemlji-biti usmjeren na drugog, pomagati drugome, radeći za drugog ostvarivati se i pomagati tako i sebi. Ovim projektom ukazujemo na to da bez obzira na to kakav je naš životni put uvijek možemo letjeti i ŽIVJETI, jer snovi se ostvaruju ako u njih dovoljno snažno vjerujete, a vaši vam prijatelji pomognu vjerovati. Iskukičali smo, ispleli i isfilcali leptire narančaste boje, ili s naranačastim detaljima, jer upravo je narančasta boja koja se smatra bojom optimizma i životne energije (potrebne za let) ujedno i zaštitna boja Multiple skleroze. Prodajom leptira (4500 po 10 kn – koliko je registriranih osoba oboljelih od multiple skleroze) prikupit će se sredstva za  kupnju sprava za pasivno vježbanje za Društvo multiple skleroze Grada Zagreba i za asistivnu tehnologiju za poticanje komunikacije i razvoja govora kod malih  korisnika “OZANE”-djece s teškoćama u razvoju.

Pridružite se ovom humanitarnom projektu i kupnjom leptira pomognite nam svima da poletimo!

Web stranica: www.udruga-ozana.hr

FaceBook: http://www.facebook.com/pages/Udruga-Ozana/21511884850526

  • Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka // Plesna grupa Magija (više o udruzi: https://www.cdp-ri.hr/)

Udruga brine o svim segmentima života svojih članova s primarnim ciljem unapređenja života osoba i djece s cerebralnom paralizom. Udruga djeluje na području Rijeke te pružaju brojne programe svojim članovima (pa i cijeloj lokalnoj zajednici), poput, Festivala inkluzivnih scena, Star Whells”, muzičke radionice “Spot kvarneru” i brojne druge radionice. U sklopu udruge, i u skladu s njihovom misijom, djeluje “Plesna grupa Magija” koja će nastupiti na UPSET Art festivalu.

O NJIHOVIM NASTUPIMA “Bez voznog reda” i “Refleksije (SUB 30.11.2019. 19h)

“Bez (voznog) reda” i “Refleksije” dvije su polusatne inkluzivne plesne predstave nastale u umjetničkoj kolaboraciji članova plesne grupe Magija, plesača nezavisne suvremene plesne scene, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica sa koreografkinjama i plesnim umjetnicama Gordanom Svetopetrić i Sanjom Josipović, te vizualnom umjetnicom Mašom Drndić. Obje izvedbe konceptualno promišljeno progovaraju kroz suvremeni i izvedbeni pokret, dok je izvedba Refleksije pored plesa i pokreta popraćena video projekcijom. Po kvaliteti rada stvaraju nedjeljivu cjelinu jer istovremeno provode različitost i jedinstvo, i potiču nove načine promišljanja o plesu.

Inkluzija se temelji na filozofiji prihvaćanja i stvaranja uvjeta u kojima se svaki umjetnik vrednuje jednako. Promicanjem inkluzivnih vrijednosti kroz ove dvije izvedbe, premješta se fokus sa posebnih potreba i oblikuje se okruženje po mjeri svake osobe sklone umjetničkom izričaju.

“Plesna skupina Magija i suradnici” – suvremena plesna predstava “DOUBLE BILL: „Bez voznog reda“/ „Refleksije” (autor: Gordana Svetopetrić; izvođači sukreatori:Anja Bebić, Tamara Bračun, Isabella Hujić, Sanja Josipović, Sanja Polić, Marta Rak/ Eleonora Vrdoljak, Marina Stanger, Martina Rukavina), suvremena plesna predstava “Refleksije” (autor: Sanja Josipović, video umjetnik i autor: Maša Drndić, izvođači i sukreatori:Tamara Bračun, Anika Cetina, Jasnica Desnica i Kristina Kovačić/ Adrijana Dukić). Detaljnije o plesnoj predstavi, te autoricama pročitajte ovdje: Bez voznog reda / Refleksije”

 

Projekt i reprizne izvedbe plesne grupe “Magija” financirao je Grad Rijeka.

 

Bez voznog reda – plesna grupa “Magija” (nastup financira Grad Rijeka)

 

Refleksije – plesna grupa “Magija” (nastup financira Grad Rijeka)

PREZENTACIJA NA ŠTANDU (30.11.2019. 13-19h)

Osim što će publici prezentirati dva nastupa, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka i plesna grupa “Magija” imati će i štand na kojem će prezentirati rad svoje udruge, te ćete se moći upoznati s projektima udruge koje provode u Rijeci i drugim gradovima. Primjere tih projekata pogledajte na poveznicama niže: kraći dokumentarni film, te 4. festival Inkluzivne scene Rijeka koju koji oni organiziraju.

Zeleni klik! je udruga registrirana 2013. godine, a proizašla iz građanske inicijative EkoEkipa Prečko, koju su građani naselja Prečko u Zagrebu na zapuštenom gradskom zemljištu formirali zajednički društveni vrt. U vrtu je okupljeno 80-ak članova, upravljanje je horizontalno, a vrt je dizajniran po načelima permakulture i prakticira se organsko vrtlarenje, čuvanje sjemena i razmjena vještina i znanja. Od početka djeluju pozitivno u lokalnoj zajednici i povećavaju ekološku svijest među raznim dobnim skupinama, a kao jedan od najsvjetlijih primjera njihovog djelovanja izdvajamo projekt “Kvartovske veze (nisu bezveze)” (više o projektu: https://zeleniklik.hr/krenuo-projekt-kvartovske-veze-nisu-bezveze/)

Zeleni klik! će održati popratni program UPSET Art festivala – edukativne radionice na temu permakulture, očuvanja prirode i ekološke svijesti – za sudionike/ice, posjetitelje i sve druge zainteresirane (bilo koje dobi) – svi su dobrodošli.

RADIONICA: “Ukrasi od recikliranog papira” (29.11.2019. 18-19h) 

Koristimo u svom životu puno papira. Životni vijek jedno papira može biti duži, ako ga ponovno upotrijebimo. Možemo pisati s druge strane, možemo izrađivati nešto od već korištenog papira, a možemo ga jednostavno baciti u kontejner za stari papir. Na ovoj radionici ćemo upoznati jedan od načina kako možemo ponovno upotrijebiti papir. Od ručno rađenog papira od starog papira ćemo raditi ukrase i čestitke.

Vode: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor)

 

RADIONICA: “Od majice do torbe – recikliranje starih majica u torbe” (30.11.2019. 13-14h)

Korištenje plastičnih vrećica je povezano s onečišćenjem okoliša. Kako bi smanjili korištenje plastike, a i reciklirali stare stvari koje više ne koristimo, na ovoj radionici ćemo napraviti torbu od stare majice kratkih rukava. Svojim svjesnim odabirom svaki dan možemo doprinijeti boljem i zdravijem okolišu.
Napomena: donesite svoju staru majicu na radionicu!

Vode: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor)

Udruga je socijalna, nestranačka i neprofitabilna s humanitarnim ciljevima te okuplja invalide rada u jedinstvenu organizaciju na području grada Zagreba i Zagrebačke županije. Članstvo u Udruzi je dragovoljno., a udruga organiziara brojne programe (klupske aktivnosti, pravno savjetovalište, ljetovanja, mobilni tim, rekreativno-zdravstveni program), kao i publikacije te manifestacije.

O NJIHOVOM NASTUPU “Prigorski splet” (29.11.2019. 17h)

U sklopu udruge djeluje i foklorna skupina koji će izvesti dio svojega repertoara na otvorenju UPSET Art Festivala.

Čak 15 izvođača prikazati će bogatstvo folklorne glazbe i njihove vještine.

  • Neformalna plesna skupina Kratki sPOI

Skupina mladih plesačica koje u svojim koreografijama koriste poi (vatra, LED efekti) izvesti će u sklopu festivala nastup, te će održati radionicu plesa uz poi.

O NJIHOVOM NASTUPU “LED poi nastup” (29.11.2019. 17h)

Članice skupine Kratki sPoi izvesti će plesni nastup s poi, prvotno tradicionalni ples Maora na Novom Zelandu.

Najpoznatiji poi ples je onaj s vatrom (plesačice plešu s vatrom na krajevima užeta), a ovaj put ćete vidjeti nastup POI s LED lampama, što je vizualno izuzetno atraktivno.

 

RADIONICA “Naučimo plesati uz poi”

Odmah po završetku nastupa, članice skupine Kratki sPoi održati će radionicu za publiku. Moći ćete naučiti osnove plesa s “poi”, osnovne korake i rad s poi koji se koristi u vježbama za nastup.

 

Damir Vogrniec – Vogra je vrhunski gitarist i umjetnik koji je tijekom karijere surađivao je s brojim vrhunskim glazbenicima, a njegov rad možete pratiti na njegovom YouTube kanalu

Damir Vogrinec Vogra YouTube kanal -> https://www.youtube.com/channel/UCiK1npXOx6J9nuG8DdMHiBA

O NJEGOVOM NASTUPU

Damir Vogrinec Vogra će svirati gitaru i održati solo koncert od 45 minuta.

  • Forum teatar radionica i prezentacija inkluzivnih EU projekata Centra za kulturu Trešnjevka

Prezentaciju i kraću radionicu voditi će Jasenka Fürst koja je sudjelovala na međunarodnoj edukaciji u Zakopane (Poljska), tijekom Erasmus+ KA1 projekta u kojem je Centar za kulturu Trešnjevka partner.

Tijekom prezentacije i radionice, sudionici će se moći upoznati s osnovama Forum teatra, iskustvu volotnera na Erasmus+ radionicama, te mogućnostima za sudjelovanje u inkluzivnim programima Centra za kulturu Trešnjevka (EU projekti  – fokusirani na osobe s invalididtetom i druge marginalizirane skupine)

Vodi: Jasenka Fürst, prof. u mirovini

  • Neformalna skupina Titijevci

Polaznici dramsko-akcijske radionice nastavljaju istraživanja o mobbingu na radnom mjestu (nakon radionica 2016. i 2017. godine), a svako istraživanje završava javnim nastupom i diskusijom s publikom.

mladih plesačica koje u svojim koreografijama koriste poi (vatra, LED efekti) izvesti će u sklopu festivala nastup, te će održati radionicu plesa uz poi.

O NJIHOVOM NASTUPU “Etiketa!” (30.11.2019. 17h)

Etiketiranje je jedna od glavnih negativnih akcija koje povezujemo s mobbingom na radnom mjestu. Izvođači će prezentirati razne negativne akcije koje utjelovljuju postojeći problem mobbinga, a zatim pozitivne akcije kojima nadilazimo mobbing i činimo radno mjesto, pa i društvo boljim. Na kraju nastupa, izvođači će pozvati publiku na kratku diskusiju o ovom sve većem društvenom problemu.

 

RADIONICA “Naučimo plesati uz poi”

Odmah po završetku nastupa, članice skupine Kratki sPoi održati će radionicu za publiku. Moći ćete naučiti osnove plesa s “poi”, osnovne korake i rad s poi koji se koristi u vježbama za nastup.

  • Volonteri

U provedbi programa pomažu nam volonteri, a neki od njih su već duže uključeni u programe Centra za kulturu Trešnjevka. Također, neki od njih su članovi Volonterskog centra Zagreb (https://www.vcz.hr/). Volonteri nam pomažu u radu s osobama s invaliditetom, a pomažu i samim udrugama koje izlažu na festivalu. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo na svoj pomoći, te napominjemo da naši volonteri dobivaju priliku sudjelovati na međunarodnim edukacijama u kojima je CeKaTe partner ili koordinator, a koji se financiraju iz EU fonda Erasmus+.

 


Pratite nas na društvenim mrežama

  • Facebook: @cekate.hr
  • Instagram: @cekate.hr
  • Twitter: @cekate_zg

#upsetartfest #cekate

Za sva pitanja nam se obratite na:

Ivan Hromatko
ihromatko@cekate.hr

voditelj programa u lokalnoj zajednici

Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


PROMOTIVNI MATERIJALI

2. UPSET ART FEST (COVID-19) 2020 Plakat

1. UPSET ART FEST 2019_Plakat

1. UPSET ART FESTIVAL 2019_PROGRAM

Skip to content