Sufinanciraju Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava HDS ZAMP.

5. UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom


IZBORNIK

AKTUALNO – NASLOVNA   SUDIONICI   PROGRAM   REZULTATI   ARHIVA


PROGRAM 5. UPSET ART FESTIVALA (1. – 14.11.2023. godine)


Izložbe će biti održane od 1. do 14.11.2023. 

Izvedbeni dio programa (radionice, nastupi…) će biti održan u subotu i nedjelju 11. i 12.11.2023. godine.

 

U pripremi….


DETALJI  O PROGRAMIMA


IZLOŽBE (1.-14.11.2023. od 10-20h)


 • Dalmacija – Mario Kovač
 • Razgovori – Ivana Slavica-Dobranić
 • 3D kiparstvo – Patricija Pešut Bosanac
 • Kroz Asjine oči – Asja Bernetić
 • Potraga za sobom – Lucija Agić
 • Igre – Lino Ujčić (Matessa)
 • Oaza Britto- korisnici Centra za rehabilitaciju Komarevo
 • Inkluzija – skupna izložba

 

Dalmacija – Mario Kovač: Ilustracije darovitog pjesnika i crtača/slikara iz Kaštela.

Razgovori – Ivana Slavica-Dobranić: Portreti, Bajke na platnu, Ilustracije. Izložba slika i ilustracija inspirirana muzikom, kazalištem, bajkama, knjigama, mojim psom i životnim pričama. Slike na platnu, ilustracije na papiru, te printevi i obrade crteža na računalu različitih formata.

Kroz Asjine oči – Asja Bernetić: Izložba fotografija iznimno talentirane članice Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, koju je prijavila za sudjelovanje prijateljica Patricija Švaljek, jer Asja “stvara fotografije takve da smatram da svijet to treba vidjeti”. Očito, Asjin strastveni hobi je fotografija. Kroz fotografiju izražava sebe, svoju nutrinu; ponekad očaranost sitnicama, ponekad zaljubljenost, ponekad samo crno bijelo, pa zbrčkano, morsko, pa u svim kolorima, pa do minimalizma – ali uvijek prožeto upravo prepoznatljivo njezinom emocijom koju morate osjetiti dok prelazite pogledom preko Asjinih fotografija. Unatoč dijagnozi multiple skleroze, unatoč drtavim rukama i invalidskim kolicima, prostoru oko Asje koji je sve suženiji, Asja na ovom polju dobija svaku bitku, svaku borbu. Najbolje procijenite tko je Asja po fotografijama.

3D kiparstvo – Patricija Pešut Bosanac: Izložba 3D print figurica koje je dizjanirala freelance 3D modeler/kiparica likova za 3D printanje i video igre.

Potraga za sobom – Lucija Agić:Koliko je koraka potrebno da bi ste bili daleko, da znate da ste se dovoljno pomakli? Koliko puta je potrebno povući liniju da imate crtež? Što je potrebno da budete ilustrator/ica? Da li je za priznavanje umjetnika u području ilustracije potrebno fakultetsko obrazovanje? Ili za opće priznavanje umjetničkog djelovanje. No to nije jedni problem mladog/de umjetnice. Ako se vještina savlada, mora biti ocjenjena od strane umjetničkih stručnjaka kako bi bila priznata ili biti prepoznata od stane društva. Prolazi li svatko takvu torturu, gdje njegovo propitivanje je li dovoljno dobar postaje agonije koja ga sputava, koje se presvući u anksioznost. Tu nastaje začarani krug, osoba je sjena ili duh koji pokušava da se probije kroz kriterije koji se postavljaju kroz društvene norme, vrata mu se zatvaraju već na prvim koracima jer nije dovoljno iskusan, naivnost ga pokolebljuje a manjak samopouzdanja postaje sidro. Da bi danas bili umjetnik sa svojim rukopisom morate ispunjavati norme. Zar umjetnik nije osoba koja ima potrebu stvarati? Osoba koje ne može naći riječi, nije u stanju vikati, već kroz svoj umjetnički rad šalje poruku. Mora li umjetnik znati filozofiju? Zašto je potrebno da objašnjava svaki potez kista ili iznosi poruku rada? Bijeg od riječi je bilo umjetničko djelo, čemu onda dupli posao? Ne moraju svi shvatiti rad, u tome je čar cijelog stvaranja jer onaj kome je poruka djela namijenjena će se oduševiti ili uvrijediti. Ali ono najvažnije, ako drugi osjećaju iz kojih je emocija proizašlo djelo će znati da nisu sami. Današnje kulturno društvo osigurava potpunu anonimnost mladim umjetnicima, ironično. Tako na ovim crtežima lica su zamaskiran, obučena u likove. U radovima je prikazana potraga za umjetnikom/osobom koji se gubi.

Igre – Lino Ujčić (Matessa)

Kako kaže Lino: “Moji radovi žele vas potaknuti da iskusite osjećaje doživljaje, bogatu maštu, te želju za zajedništvom i skladom u različitosti.”.

 

Oaza Britto“u Brittu – Centar za rehabilitaciju Komarevo 

„Oaza Britto“ je likovna izložba 19 radova koje su stvorili korisnici Centra za rehabilitaciju Komarevo. Stvaranje ove izložbe za neke korisnike značilo je puno, u ovo vrijeme koje je prošlo. Primjećuje se porast plave boje kao i potreba za šarenilom i jakim bojama. Ovu smo izložbu željeli poslati jer je toliko poticajna za svakoga koji ju gleda. Nadamo se da ćete i vi početi slikati.

 

Inkluzija – skupna izložba: Bogata izložba radova pristiglih na natječaj za vizual 5. UPSET ART festivala, koja broji 14 autora_ica: Tomislav Šilipetar, Lucija Agić, Angelina Vukosav, Jelena Sokić, Vesna Špoljar, Lino Ujčić, Marija Prša, Goran Krstičević, Sunčica Lovrić, Žarko Ostojić, Sanja Gerovac, Anja Pšag, Marija Križić, Korisnici poludnevnog boravka CEDEPE Sloboština. Pobjednica natječaja je Lucija Agić.

 


RADIONICE I PREZENTACIJE (11. i 12.11.2023)


 • Tisuću želja za bolje sutra – Festival želja (Star Fest) – Ivana Gucek
 • Radost igre s papirima u boji – Biserka Kopčok
 • Inkluzivna industrija: 3D kiparenje za 3D ispis – Patricija Pešut Bosanac
 • Plesno-koreografska radionica – Nataša Jurišić
 • Artiona – Ana Marija Šarić
 • Eko gusjenica – Biserka Kopčok – radionica Izrada gusjenica od ostataka krpica i starih pamučnih majica
 • Čoko-kokos balzami za usne – Vedrana Kopčok
 • Kako korektno i sukladno standardima izvještavati o umjetnosti čiji su autori osobe s invaliditetom – Ivona Šeparović
 • Drugačiji i jednaki – Daniela Bilopavlović Bedenik
 • Aromaterapija: nauči izraditi sapun – Svjetlana Bobinac
 • Otisak igre – Mia Maraković
 • Papirnati upcycle – Zeleni klik!
 • Blagdanski štand – Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

SUB 11.11. i  NED 12.11.2023 / 13-15h / Tisuću želja za bolje sutra – Festival želja (Star Fest) – Ivana Gucek: Želje, snovi i nada – gotovo svi ljudi širom svijeta dijele ovu univerzalnu ideju koju svi mi moramo ispuniti. Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! Program je namijenjen primarno djeci, ali i svim ostalima (roditelji, obitelji) koji žele zaželiti želju i kreativno se izraziti. Time unosimo dobru atmosferu u lokalnu zajednicu, pozivamo na kreativno izražvanje i izlazak na otvoreno, među sugrađane. Ova kreativna radionica se bazira na tradiciji japanskog festivala Tanabata (koji se obilježava od 755g godine). U japanskoj, stoljetnoj tradiciji ovog festivala, dobre želje se postavljaju i prizivaju njihovim ispisivanjem na papir i vješanja papirića/želja na drvo bambusa. Trešnjevačka verzija ima istu ideju – da s tisuću želja učinimo pozitivne promjene u svojim životima i životima drugih, te da se na zabavan i kreativan način izrazimo i doprinesemo stvaranju novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na magično drvo trešnje.

 

SUB 11.11. i NED 12.11.2023 / 11-13h / Inkluzivna industrija: 3D kiparenje za 3D ispis – Patricija Pešut Bosanac

Naučite osnove korištenja ZBrush-a – od kiparenja jednostavnih figura do pripreme za 3D ispis u ovom popularnom softveru!  Program je namijenjen onima koji već imaju određena iskustva u 3D printanju i/ili 3D modeliranju. Potrebno je donijeti prijenosno računalo na koji ćete instalirati Zbrush software trial (probnu verziju). Ova radionica unaprijediti će digitalne vještine te ukazati na činjenicu da 3D print, kao i digitalni dizajn, otvaraju nebrojna vrata inkluziji i omogućuju svima da realiziraju svoje snove, kreiraju likove/figure i nadiđu ograničenja svakodnevnog života.

SUB 11.11.2023 / Radost igre s papirima u boji – Biserka Kopčok

Radionica Izrada tulipana od papira i origami izrada dočitnika. Izražavati ćemo se na papiru u boji s ljepilom za papir, škarama, kolaž papirom u boji i flomasterima.

 

SUB 11.11.2023 / Čoko-kokos balzami za usne – Vedrana Kopčok

Naučite izraditi balzam za usne koji je idealan za hladne zimske dane. Na ovoj radionici moći ćete vidjeti i naučiti kako samostalno izraditi balzam za usne od prirodnih i lako dostupnih sastojaka od kojih vjerojatno većinu imate u vlastitoj kuhinji i kako prilagoditi recept sebi i svojim željama.

 

SUB 11.11.2023 /Aromaterapija: nauči izraditi sapun – Svjetlana Bobinac

Na radionici moći ćete vidjeti i naučiti kako samostalno, brzo i jednostavno izraditi mirišljave sapunčiće – od prirodnih sastojaka koji nisu štetni po zdravlje.

 

NED 12.11.2023 / Eko gusjenica – Biserka Kopčok

Radionica Izrada gusjenica od ostataka krpica i starih pamučnih majica. Igrati ćemo se s krpicama živih boja, iglom i koncem, škarama i flomaserima.

 

NED 11.11.2023 / 14:00-16:00/ Artiona – Ana Marija Šarić

Artiona je program u kojem zajedno izradjujemo nakit. Pošto sam i ja uglavnom samouka, potruditi ću se prenijeti svoja znanja na vas. Malim koracima do velikog djela, to je moto kako bi ova radionica uspjela. Zanimljivost je ta da možemo stvoriti nešto kao zajednica, kao trajnu uspomenu na ovaj susret. Hvala svima na sudjelovanju!

 

NED 12.11.2023. / 15:00-17:00/ Plesno-koreografska radionica – Nataša Jurišić

Korištenjem poezijskih imaginacija/oksimorona sudionici radionice upoznat će se i moći primijeniti različite alate oblikovanja plesnih fraza i sekvenci, ovladavati strukturiranim i smislenim kretanjem u prostoru te dinamikom dramaturškog razvoja moći oblikovati kratku koreografsku kompoziciju.Osvijestiti će osjećaj za grupu i i druge plesače tijekom izvođenja kratkog plesnog djela i razviti osjećaj odgovornosti i tolerancije u radu s drugim sudionicima. Svi su dobrodošli!

 

SUB 11.11.2023 / Kako korektno i sukladno standardima izvještavati o umjetnosti čiji su autori osobe s invaliditetom – Ivona Šeparović

Ravnopravno izvještavanje o osobama s invaliditetom podrazumijeva poštivanje novinarskih standarda. Tada će invaliditet aktera određene priče biti spomenut samo onoliko koliko je relevantno za priču. Osobe s invaliditetom ne smiju biti prikazane ni kao jadne ni kao super-heroji. Smatramo da ravnopravno prikazivanje umjetnika koji su osobe s invaliditetom doprinosi stavljanju naglaska na umjetnost koju stvaraju, što je i cilj autora svakog umjetničkog djela. U izlaganju ćemo koristiti saznanja i materijale izrađene kroz projekt „Equality in Media“ 2021. godine te ćemo ista primijeniti na svakodnevicu umjetnika s invaliditetom.

SUB 11.11.2023. / Drugačiji i jednaki – Daniela Bilopavlović Bedenik

Muzej suvremene umjetnosti u akademskoj je godini 2020/2021 započeo suradnju sa Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba s čijim je korisnicima realizirao program Drugačiji i jednaki. Program Drugačiji i jednaki nastao je u okviru natječaja Ministarstva kulture za programe koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Cilj projekta Drugačiji i jednaki jest prilagodba umjetničko edukativnih sadržaja kroz muzeološko izložbeni program Muzeja suvremene umjetnosti prilagođen osobama s intelektualnim oštećenjima. Poseban naglasak je na individualiziranom pristupu kroz koji se polaznici upoznaju sa likovnošću kroz vlastiti likovni izričaj. Na UPSET ART festivalu ćemo prezentirati taj hvalevrijedan program.

SUB 11.11.2023 / Otisak igre – Mia maraković

Likovna radionica “Otisak igre” osmišljena je kao spoj starije igre s pikulama/špekulama i crteža. Pikule će biti umočene u crni tuš te će se bacati na papir kako bi ostao otisak kretanja pikula. Međuprostori će se popunjavati crtežima koji će nastati kao reakcija na otisak pikula te će nastati zanimljiva dinamika spontanog i kontroliranog pokreta na papiru. Osim što je radionica, igraonica je to – puna iznenađenja i zabave za sve uzraste!

 

SUB 11.11.2023 / Blagdanski štand i naši projekti – Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

Članovi kluba Vjeverica marljivo su radili na kreativnim radovima koje će vam prezentirati na štandu, a produkte i umjetničke predmete moći ćete i kupiti za simboličnu cijenu – čime ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima. Pridružite nam se jer ćete vidjeti kreativnost korisnika, a kupnjom njihovih produkata ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima. 

NED 11.11.2023 / Papirnati upcycle – Zeleni klik!

Od papira koji bi završio u plavom spremniku izrađivat ćemo razne ukrase i zanimljive predmete. Papiru dajemo novi život, a mi imamo materijal koji nas ništa ne košta i koji nalazimo posvuda. Želimo promijeniti pogled na otpad koji to zapravo nije i kojem se još na razne načine može produžiti život prije nego stvarno završi u onom plavom spremniku za papir.
Svi ste dobrodošli da zajedno uronimo u papirnati svijet gdje naša mašta može svašta. Radionicu će voditi Nikolina Turčinović Dupor i Daša Filipčić.


GLAZBENI PROGRAM (11.-12.11.2023)


 • Deaf ARRT Band
 • Deaf band DLAN
 • Damir Vogrinec – Vogra
 • Vlatko Klarić
 • Mailman & Slowfinger
 • Inkluzivne Karaoke & Ples – Qanah humanitarni dućan
 • Pjevački zbor UIR Zagreba “Kolibrići” & Folklorna skupina UIR Zagreba – Udruga invalida rada Zagreba
 • Branko Ogorelec

SUB 11.11.2023 / Inkluzivne Karaoke & Ples – Qanah humanitarni dućan

Zapjevajte i zaplešite s nama na otvorenoj pozornici! Kako bi se bolje pripremili za nastup, Qanah humanitarni dućan će za vas pripremiti set rekvizita koji će Vam pomoći da se magično transformirate u svojeg najdražeg pjevača, pjevačicu ili bend! Više informacija o Qanah humanitarnom dućanu pronađite ovdje: https://www.facebook.com/QanahRabljeneStvariCharityShop

SUB 11.11.2023 / Damir Vogrinec – Vogra

Solo nastup vrhunskog gitariste koji će vas očarati obradama i vlastitim skladbama!

 

SUB 11.11.2023 / Deaf ARRT Band

Koncert gluhih glazbenika: Dražen Maleković, Robert Vincek, Dušan Došenović, Nedeljko Feljan

 

SUB 11.11.2023 / Deaf band DLAN

Žestoki nastup glazbene skupine gluhih glazbenika Deaf band DLAN! Glazbenici: Tihana Dugonjić – synthesizer, Robert Vincek – bass gitara, Lemary Vuletić – vokal, Ivana Relata – znakovni jezik, Dražen Maleković – električna gitara, Angel Naumovski – bubnjevi

SUB 11.11.2023 / Mailman & Slowfinger, koncert

Koncert gluhih glazbenika: Dražen Maleković, Robert Vincek, Dušan Došenović, Nedeljko Feljan

NED 12.11.2023. / Vlatko Klarić, električna gitara

Zvuk električne gitare u svom čistom obliku, bez potpore bilo kojeg drugog instrumenta ili glasa. Gitara kao živo biće koje želi biti slobodno! Riječ je o kompozicijama koje slijede svoj unutrašnji put koji se protivi bilo kakvom uobičajenom načinu komponiranja, a uloga gitariste je dopustiti gitari da se izrazi!

NED 12.11.2023 / Branko Ogorelec

Branko Ogorelec će održati koncert opuštajuće glazbe na RAV drum instrumentu – Opuštajuća i ambientalna glazba na RAV drum instrumentu. RAV spada u tongue drum porodicu i svojim jedinstvenim zvukom stvara opuštajući ugođaj. Zvuk RAV isntrumenta je vrlo bogat i mnogi ga smatraju vrlo bliskim handpanu. Kroz 30 minuta, Branko će svirati vlastite skladbe i improvizacije na RAV drum instrumentu, s ciljem stvaranja ugodne i opuštajuće atmosfere.

NED 12.11.2023 / UIR Zagreba pjeva i pleše / Udruga invalida rada Zagreba 

Vesela folklorna družina predstavit će se s prigorskim ili bunjevačkim pjesmama i plesovima. Sadržaj repertoara Pjevačkog zbora UIR Zagreba sačinjavaju starogradske, tradicionalne i zabavne pjesme. 

Voditelji i glazbenici: Mirjana Cetin i Dragutin Sinković-koreografi ; Damir Legvart – bas-gitara i Stjepan Bukovčak-harmonika.

Pjevački zbor : voditelj-Zoltan Vukelić, Dario Fadljević-gitara, Miralem Štrkonjić-gitara, Ernest Vragović-bas gitara i Ljerka Prester-klavijature.

POPIS SUDIONIKA i izvedbi za UIR Zagreba:
Folklorna skupina UIR Zagreba
Izvode: Splet prigorskih i bunjevačkih plesova
Voditelji: Mirjana Cetin i Dragutin Sinković
Tamburaška grupa: Damir Legvart (gitara) i Stjepan Bukovčak (harmonika)
Folklorna skupina:Branko Lokner, Vladimir Fluksi, Marijana Remenar-Pužar, Vlado Grđan,
Marija Kovač, Višnja Dunat, Anica Brozović, Verko Kutleša, Ivan Karapandžić, Marija Sušić,
Marija Hodak i Vlado Grđan.

Pjevački zbor UIR Zagreba “Kolibrići”
Izvode skladbe: Osmijeh, Žuta ruža, Joj Anice, Buč bač boč, Dolina našeg sna
Voditelj: Zoltan Vukelić
Instrumentalna pratnja: Ljerka Prester (klavijature), Dario Fadljević (gitara), Ernest Vragović
(gitara), Miralem Štrkonjić(gitara)
Pjevački zbor: Branko Kovačević, Dragutin Jagar, Kata Jagar, Marija Ivančić, Jadranka Peić,
Marija Kovač, Srećka Kazija, Mirjana Jakopčević, Dubravka Škorić, Belkisa Štrkonjić, Marija
Bojić, Elizabeta Gusić Percaić, Ljiljana Radinčić Staničić, Ljubomira Lončar, Mirjana Simić,
Vlado Grđan i Tomislav Zekanović.

 


PREDSTAVE, PERFORMANSI I VIDEO PROGRAMI (11.-12.11.2023)


 • Mariove pjesme – Marijana Ibriks čita pjesme Marija Kovača
 • Tužni klaun – udruga DLAN
 • Veseli ritam vatrenih Vjeverica – Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba
 • MOBBING – Dramsko-akcijsko istraživanje mobbinga na radnom mjestu
 • Začarana ljepotica – Ukrajinska zajednica Grada Zagreba: Kazališna sekcija
 • Plesna skupina udruge Down 21: DOWN 21
 • Prema Romeru Brittu – Centar za rehabilitaciju Komarevo (video 17min)
 • Julička i Grga – Klub Srce (SRCE – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji)

NED 12.11.2023 / Mariove pjesme

Čitanje poezije Marija Kovača na hrvatskom čujućem i znakovnom jeziku. Pjesme će čitati Marijana Ibriks, gluhoslijepa osoba i aktivistica za prava osoba s invaliditetom i promociju znakovnog jezika. 

 

SUB 11.11.2023 / Julička i Grga / Klub Srce (SRCE – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji)

Ljubav je svuda oko nas. O ljubavi se svakodnevno priča. Ljubav može biti i komplicirana. O njoj su pisali pjesnici i pisci, a umjetnici su ju na razne načine željeli očarati. Čak ne postoji nitko tko nije čuo za priču o Romeu i Juliji. A sada je prilika da vidite kakva je ljubav između Juličke i Grge. Ljubav, obiteljske zavrzlame, čak i sam Shakespeare protežu se kroz ovaj igrokaz. „Julička i Grga“ je plesno-dramska točka koju su osmislili članovi Udruge Srce iz Zeline u suradnji s profesorom Damirom Mihalićem, a potaknuti ljubavnim zavrzlamama. Podloga ove priče krije se u poznatom književnom djelu „Romeo i Julia“ gdje se u ljubav umiješao i ponos. Hoće li se priča o Romeu i Juliju ponoviti i Julički i Grgi, prikazat će Vam članovi Udruge Srce.

Igraju: Darko Antunović, Natalija Belčec, Tomislav Nedelić, Anđelko Žagar, Anita Penava, Martina Majta, Ema Zorman, Nikica Šimunčić-Loborec, Danijel Lanović, Petra Škrlec, Andrija Lukačić, Lana Marija Pocrnić, Luka Huzjak, Božica Puhelek, Nikolina Bukal, Željka Brlečić, Luka Geller

Režija: Damir Mihalić

SUB 11.11.2023 / Veseli ritam vatrenih Vjeverica / performans / Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

Nastup Vatrenih vjeverica – osoba s intelektualnim oštećenjima i korisnika Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba izvesti će 15 minutni program u kojem ćemo svi zajedno moći zaplesati uz ritam bubnjeva, pod dirigentskom palicom voditelja radionica bubnjanja Krunoslava Kobešćaka. Bubnjanjem se u Udruzi za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima grada Zagreba (popularne Vjeverice) bave još od 2011. godine kada je Sam Bushara podučavao korisnike afričkom bubnjanju. Bubnjanje ne samo da je zabavno i kreativno, nego je i korisno za motoričke sposobnosti, koordinaciju oka i ruke, kao i brojne druge koristi. 

Sviraju: Mia Sertić, Božica Simatović, Samia Zaydan

Voditelj: Krunoslav Kobešćak

NED 12.11.2023 / Začarana ljepotica / predstava / Ukrajinska zajednica Grada Zagreba: Kazališna sekcija

Predstava “Začarana ljepotica”, temeljena na ukrajinskim narodnim bajkama i prevedena na hrvatski jezik.

U dalekim ukrajinskim Karpatima živio je u velikoj raskošnoj palači knez Ljubomyr sa svojom suprugom i kćeri Uljanom. Na dan kada je Uljana navšila 16 godina došle su joj u posjetu njezine tete – vile Rozumlina, Dobrozyčlina i Simpatjulina. Dale su joj divne darove: pamet, dobrotu i ljepotu. Ali se kasnije na rođendanu pojavila još jedna tetka – zla vila Zlomoralda koja zbog svoje zle naravi nije bila pozvana. Ljuta i uvrijeđena, nabacila je zle čari na nećakinju: jadna Uljana više se neće moći smijati, a prekrasan osmijeh zauvijek će nestati s njezina lica. Po nalogu kneza Ljubomyra u  alaču su pozvani junaci ukrajinskih bajki, koji su se silno trudili nasmijati jadnu ljepoticu. Ali sve je bilo uzalud – prejake su bile čarolije Zlomoralde. Ipak, jednog dana čudo se desilo i osmijeh se vratio na lice Uljane.

Scenarij i režija: Tetyana Kuchma-Mikats

Igraju: Mila Mudryk, Kateryna Mudryk, Alisa Mudryk, Uljana Mudryk, Natalija Slavynska, Illja Slavynskyj, Danyil Horianin, Daryna Kolodjažna, Bohdan Lukovyč Čajka, Ilona Lukovyč, Irena Iskra, Boris Graljuk, Oleksandr Rogovskyj, Marianna Mažula, Tetjana Kyslynska, Tetjana Boršč, Nelja Lojs, Pavlo Kazutov

NED 12.11.2023. / Plesna skupina udruge Down 21

Program je napravljen na temelju dugogodiš njeg rada i truda članova Udruge – osoba sa sindromom Down s plesnom pedagoginjom Anom Hanić na području plesnog pokreta.
Koreografija je rezultat zajedničke suradnje svih sudionika, a poseban je naglasak stavljen i na predstavljanje vlastitog stila u plesnom pokretu, što izvedbu čini posebnom i zanimljivom.
Odabrane pjesme također su rezultat dogovora izvođača i plesnog pedagoga. Plesni nastup kroz pokret kao medij umjetničkog izražavanja pokazuje sposobnosti i dostignuća osoba smanjenih intelektualnih mogućnosti, što uvijek kod publike istovremeno izazove iznenađenje i oduševljenje.

Nastupaju: Helena Koić, Luka Vojković, Marko Ćubela, Marija Pinjuh, Amando Tudović, Katarina Škrinjarić, Nika Sabolčec, Petra Požgaj, Matija Jurec, Tomislav Piškorić, Buga Bradić

NED 12.11.2023 / Tužni klaun / predstava / udruga DLAN 

Ovo je priča o traženju sebe “tamo vani”, na nemilosrdnom tržištu punom oštre konkurencije. Protagonist smatra da je to nemoguće dok se suočava sa svojim jedinim i najjačim protivnikom – samim sobom. Kroz predstavu ulazimo u svijet vlastitih frustracija, strahova i briga prateći protagonista dok otkriva svoje skriveno ja, svoj alter-ego, koji je bio zakopan pod njegovom tjeskobom, tiho čekajući da bude izvučen i stavljen pod svjetla reflektora života. Predstava ilustrira neizbježnost prihvaćanja naše mračne strane, čak i kada smo osoba koji donosi svjetlo u živote drugih. Tužni klaun“ je kazališno – lutkarska predstava koju pripremaju i potpisuju gluhi umjetnici iz udruge „Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN sa svojim sklonostima i talentima u izradi dramskog komada u svim profilima (režija, dramaturgija, scenski pokret, scenografija, kostimografija i lutkarstvo te šminka).  U izradi dramsko-lutkarske predstave sudjelovali su i djeca oštećena sluha i njihova braća i sestre preko projekta “Inkluzivno umjetničko bratstvo i sestrinstvo ” sufinanciranom sa strane Ministarstva kulture i medija RH.

Ideja, sinopsis i režija: Angel Naumovski
Kostimografija: Iva Vrbos
Scenografija: Lino Ujčić i Mingsheng Pi
Igraju:  Lino Ujčić, Mingsheng,  Angel Naumovski i  Iva Vrbos

 

NED 12.11.2023 / Mobbing / pefrormans – premijera / polaznici radionice Dramsko-akcijsko istraživanje mobbinga na radnom mjestu

Ovaj performans nastao je tijekom dramsko-akcijskog istraživanja mobinga na radnom mjestu, a sukreirali su ih polaznici_ce radionice. Oni su od 21. rujna do premijere istražili temu mobinga,  uloge onih koji u njemu sudjeluju, planirali su pozivitne i negativne akcije, kao i neutralne ne-akcije. Osim akcije, istražili su komunikaciju koja pri tim akcijama nastaje – kako verbalnu tako i neverbalnu. Kako se radi o kompleksnom i gorućem društvenom i radno-pravnom problemu, izvođači će nakon nastupa održati diskusiju s publikom.

Više informacija o dramsko-akcijskom istraživanju možete pronaći ovdje: DA istraživanje mobinga 2023. 

Kako bi omogućili sudionicima da se udube u svoje uloge i, na neki način, zamaskiraju, nabavili smo im kostime i rekvizite u humanitarnom dućanu i trgovini rabljenih stvari Qanah koji djeluje na Vrbanima i Španskom. Više o njima saznajte ovdje: Facebook Qanah trgovina rabljenih stvari i humanitarni dućan 

Voditelj radionice: Ivan Hromatko
Voditeljica dramskih vježbi i koreografkinja: Tijana Gojić

Igraju: polaznici radionice

 

NED 12.11.2023 / Film: „Prema Romeru Britto“ – Centar za rehabilitaciju Komarevo

Film: „Prema Romeru Britto“ sniman je kratak filmić o korisnicima koji su slikali na platnima akrilnim bojama. To je bio tek djelić atmosfere koja je vladala te godine.


U pripremi….


 

Skip to content