„Udruga Svitanje“ – izložba „Glagoljica“

Od 18.7. do 18.8.2023.

Mala galerija Centra za kulturu Trešnjevka

Izložba se može pogledati radnim danom od 10 do 14 sati

Ulaz je besplatan! 

 

S obzirom da je poznato kako je glagoljica jedno od najstarijih pisama koje se koristilo na našem prostoru, „Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje“ odlučila je na svojim likovno-terapeutskim radionicama odati počast toj višestoljetnoj, i svojevremeno zaboravljenoj tradiciji.

Isprva je u prostorijama „Udruge Svitanje“ gostovala gospođa Verica Kovač iz „Društva prijatelja glagoljice“ koja je korisnike podučila kako ju čitati, te kako njome pisati na drevni način -i to guščjim perom, poput kaligrafa, kako su to nekada činili srednjovjekovni redovnici koji su glagoljicom pisali uglavnom stare dokumente, te prijepise Biblije, kao i razne srednjovjekovne misale te brevijare.

Na likovnim radionicama pod vodstvom art-terapeutkinje Višnje Havelke korisnici su pristupili glagoljici kroz razne slikarske tehnike (akvarel, tuš, vodene boje, flomaster, pastel…). Time se pokušalo dočarati to drevno pismo u svjetlu radova koji su postali nešto sasvim novo, svježe, moderno i prepuno boja.

Posljednji dio priče o susretu s glagoljicom odnosi se na likovnu tehniku rezbarenja siporeks ploča koje su sudionici izrezali i izdubili u obliku glagoljskih slova koja predstavljaju naziv udruge – „Svitanje“.

U suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka ovom izložbom Udruga “Svitanje” želi podijeliti svoje radove, s ciljem da se glagoljsko pismo očuva kao autentična kulturna baština ovih prostora.

Nadamo se kako ćete uživati u izložbi!

U likovnim radionicama sudjelovali su polaznici i štićenici Udruge Svitanje: Mirjana Ksionžik, Božena Horvatović, Valentina Šavorić, Damir Vukadin, Damir Kovar, Zvonimir Bonifačić, Dražen Čučković, Dan Božić, Mihael Etlinger i Alen Stelmah.

Radionice vodili: Višnja Havelka i Krešimir Čorak

„Udruga Svitanje“ – izložba „Glagoljica“
Skip to content