“Ususret Božiću”

četvrti koncert iz ciklusa koncerata klasični i jazz koncerti u CeKaTe-u

Centar za kulturu Trešnjevka

Utorak, 21.12.2021. u 19 sati

 

 

SVE DOSTUPNE ULAZNICE SU REZERVIRANE!

 

 

Pozivamo naše vjerne gledatelje na jednu Adventsku poslasticu. Krajem prosinca ćemo vam ponuditi krasan, cjelovečernji koncert naših perspektivnih opernih pjevača. Održat će ga Ana Karuza Lovrić, koloraturni sopran i Božimir Lovrić, tenor uz klavirsku pratnju Miroslava Salopeka. Oboje pjevača su magistrirali operno pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te su se usavršavali s velikim s opernim imenima. Oboje djeluju u raznim značajnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Na ovom koncertu ćete moći čuti u prvom dijelu programa bisere iz opernog repertoara. A u drugom dijelu programa, kao šećer na kraju, biti će  popularne Božićne pjesme.

Koncert je besplatan. Broj posjetitelja je ograničen do 45 i pridržavamo se svih epidemioloških mjera. Sve informacije i svoje besplatne ulaznice možete rezervirati na: ameniss@cekate.hr

Ana Karuza Lovrić je koloraturna sopranistica čiji je talent prepoznala i sama velika primadonna Mirella Freni odabravši je u svoj operni studio, kao prvu, i zasad jedinu, Hrvaticu ikad primljenu. Poslije završene jezične gimnazije uči pjevanje u klasi mr.  Beck-Kukavčić na srednjoj školi “Vatroslav Lisinski”. Studira prve tri godine u klasi profesorice Snježane Bujanović-Stanislav te nastavlja studji u klasi prof. Martine Gojčete-Silić, pod čijim je vodstvom i magistrirala s ulogom kraljice noći u Mozartovoj operi “Čarobna frula” u HNK-u u Osijeku. Usavršavala se u opernom studiju u studiju belcanta “Cubec” u Modeni u klasi velike operne primadonne  – Mirelle Freni.
Ima bogato koncertno iskustvo u Hrvatskoj i inozemstvu. Bila je aktivna članica Zagrebačkog opernog studija. Pjeva brojne koncerte sakralnog i profanog karaktera.
Sudjelovala je na majstorskim tečajevima kod M. Freni, V. Oršanić i G. Suriana.
Osvaja u ožujku 2009. 1. nagradu na hrvatskom regionalnom natjecanju održanom u Sisku.
U prosincu 2009. debitira s ulogom Kraljice noći iz Mozartove “Čarobne frule”, pod ravnanjem maestra Tarbuka. 2010. godine istu ulogu pjeva u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku pod ravnanjem maestra Juranića i maestra Oschanitzkog .
Surađuje s dirigentima kao što su Lajovic, Tarbuk, Pavišić, Novačić, Juranić, Ryvkin, Oschanitzky, degl`Ivelio, Guaragna, Babić, Ivezić, Vulelia, S. Dešpalj, Da Ros, Narančić…
U prosincu 2010. godine nastupila je na gala koncertu “Filharmonijski bal” u KD V. Lisinski sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica.
U travnju 2011. održala je koncerate za mlade s maestrom Filipom Pavišićem i Zagrebačkom filharmonijom na kojem su se izvodili najpopularnija djela klasične glazbe.
Nakon položene audicije, početkom kolovoza 2011. je održala solistički recital u Italiji u organizaciji festivala “Nei suoni dei luogi”.
Također u kolovozu 2011. odrzava sakralni koncert s maestrom Mariom Penzarom u sklopu Viškog ljeta kulture.
U prosincu 2011.pjevala na koncertu s puhačkim orkestrom Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Šime Vulelije, te božični koncert gdje izvodi Vivaldijev “Beatus vir” i Donizettijevu “Ave Mariju” pod ravnanjem maestra Josipa degl`Ivelia, u orguljaškoj pratnji Krešimira Hasa i mješovitog zbora “Emil Cosseto”.
2012. godine uspješno položila audiciju u Italiji za ulogu Kraljice noći u Čarobnoj fruli. Predstave su održane u sezoni 2013/2014.
U listopadu 2012. prošla je u polufinale 2.velikog međunarodnog natjecanja “Franca Mattiucci” u Italiji.
U prosincu 2012. u Italiji izrađivala je s renomiranim stručnjacima ulogu Violette u Verdijevoj operi “La Traviata”.
U svibnju 2013. održala je solistički koncert duhovnih arija u saveznoj pokrajni Štajerskoj u Austriji.
U srpnju 2013. nastupa na prestižnom ljetnom festivalu u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.
Tijekom veljače i ožujka 2014. koncertira u Varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu i u dvorcu Vitturi u Kaštelima kod Splita.

U poslijednjih nekoliko godina sudjelovala je u projektu kazalista Mala scena u operi D.Cimarose “Tajni brak” u ulozi Caroline.

Na brojnim Viškim kulturnim ljetima nastupila je s viškim puhačkim orkestrom izvođeći razne virtuozne kompozicije.

Nastupila I na Festivalu orgulja u sklopu Viškog kulturnog ljeta 2019 gdje održava koncerte u Komiži I Visu s orguljaškom pratnjom E.A.Borića.

  1. pjeva na velikom gala koncertu u Livnu gdje nastupa sa Gudackim kvartetom Mostarskog simfonijskog orchestra.
  2. prije zatvaranja koncertnih dvorana održava nastupe u Sesvetama s krasnim sakralnim programom vječnih sakralnih skladbi i samo tjedan poslije koncert vječnih kanzona I opera u Zaprešiću uz glasovirsku pratnju našeg vrsnog dirigenta Roberta Homena.

 

Božimir Lovrić je hrvatski lirico spinto tenor nove generacije. Rođen je u Livnu. Pohađao je osnovnu glazbenu školu za klarinet, a zatim je nastavio usavršavati i sviranje klasične gitare. Njegov je vokalni talent otkrila mr. Kristina Beck-Kukavčić, kod koje upisuje solo pjevanje u srednjoj glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“. Diplomirao je pjevanje stekavši naziv magistar muzike na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi hrvatskog bas-baritona svjetskog glasa Giorgia Suriana.
Zbog izvrsnosti tijekom studija bio je proglašen stipendistom grada Zagreba.
Osvojio je prvu nagradu na hrvatskom pjevačkom natjecanju u Rijeci, te treću nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku.
Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod uglednih svjetskih pjevača kao što su: Jaume Aragall, Peter Dvorsky, Marcello Giordani, Janez Lotrič, Nicola Martinucci, Eva Marton, Vlatka Oršanić, Dunja Vejzović i dr.

Dugi niz godina nastupao je kao član Zagrebačkog opernog studija s kojim je održao mnoge uspješne nastupe. Kao solist, pjevao je na koncertima, recitalima i festivalima klasične glazbe diljem Hrvatske i inozemstva.

Surađivao je s brojnim dirigentima kao što su: Nikša Bareza, Loris Voltolini, George Petrou, Antonio Bellandi, Stjepan Mihaljinec, Natalie Murray Beale, Marcello Mottadelli, Filip Pavišić, Ivan Repušić, Valery Ryvkin, Fabrizio da Ros, Josip Šego, Mladen Tarbuk, Ivan Skender, Luka Vukšić, Tomislav Uhlik, Siniša Leopold i dr., kao i s redateljima: Krešimir Dolenčić, Maurizio Garcia Lozano, Janusz Kica, Stefano Ricci/Gianni Forte, Dominique Pitoiset, Ozren Prohić, Dora Ruždjak Podolski, Ivan Stefanutti i mnogim drugima.

Dobitnik je stipendije od Universität für Musik und darstellende Kunst  iz Beča za međunarodnu ljetnu akademiju u Semmeringu. Krajem 2009. godine debitirao je u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski“ kao Prvi oklopnik u operi W.A. Mozarta „Die Zauberflöte“ pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka.

Sredinom 2010. godine surađuje sa Zadarskim sveučilištem na projektu „Zadarska glazbena baština 19 stoljeća“, gdje snima nosač zvuka pod umjetničkim vodstvom dirigenta Ede Mičića.

Krajem te godine, u sklopu humanitarne akcije „Korak u život“, nastupio je uz slavnog talijanskog baritona Lea Nuccia i Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Ivana Repušića.

U proljeće 2011.godine, nastupio je kao solist, na svečanoj proslavi 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića u kantati Borisa Papandopula „Carmen Boscovichianum“. Koncert je održan u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, predsjednika i Vlade Republike Hrvaske. U lipnju 2011. godine nastupio je  u Osijeku, na humanitarnom koncertu „Lipanjska operna noć“ te na otvorenju Osječkog ljeta kulture uz pratnju orkestra i zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

U ljeto 2012. godine ostvario je svoj međunarodni debi s ulogom Luigija u operi Giacoma Puccinija „Il tabarro u toskanskim kazalištima, Teatro Puccini i Teatro dei Rassicurati.
Krajem iste godine postavlja ulogu Alfreda Germonta iz Verdijeve opere „La traviata“ u Trevisu pod ravnanjem Fabrizia da Rosa.

Kroz 2013. godinu nastupio je na renomiranim festivalima klasične glazbe: “Eufrazijana” u Eufrazijevoj bazilici,  “Tage der Vielfalt“ u Austriji, te potom i na „Papandopulijana“ u čast hrvatskom skladatelju Borisu Papandopulu, gdje je izveo neke od praizvedbi njegovih kompozicija.

U jesen 2014. godine, nastupio je kao Paolino u operi Domenica Cimarose: “Il matrimonio segreto” u kazalištima Mala scena u Zagrebu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.
U proljeće 2015. godine pjevao je ulogu Mengonea u operi “Lo speziale” Josepha Haydna pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske na otoku Rabu.

Od 2015.g.započinje suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu u kojem je pjevao niz uloga. Nastupio u dvijema operama Giuseppe Verdija.  U  “La traviata” interpretirao je ulogu Gastona de Letorieresa, dok je u praizvedbi “Les Vepres Siciliennes” na hrvatskoj opernoj sceni, nastupio u ulozi mladog sicilijanca Danielija. U veljači 2016.godine, pjevao je ulogu Don Basilia iz opere W.A.Mozarta “Le nozze di Figaro”, pod vodstvom australske dirigentice Natalie Murray Beale.  Zatim, u travnju, nastupa kao Edmondo, Maestro di ballo i Lampionaio u operi Giacoma Puccinija “Manon Lescaut”, pod umjetničkim vodstvom maestra Nikše Bareze. Nastupio je i kao Goro u vrlo uspješnoj iscenaciji opere Giacoma Puccinija „Madama Butterfly“, kao plod koprodukcije Macerata opernog festivala i Zagrebačke opere.

Od ožujku 2016. godine dobiva privremeni stalni angažman kao solist opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Osim opernih anganžmana, također uspješno koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu. U proljeće 2016.g. pjevao je tenorsku solističku dionicu u remek-djelu Josepha Haydna “Nelson misa” u Sloveniji. A zatim i u veličanstvenom djelu Igora Kuljerića „Hrvatska misa“ u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja. Također je redoviti gost na Festivalu kajkavskih popevki koji se tradicionalno održava u Krapini.

U veljači 2017. godine pjevao je ulogu Majstora ceremonije u operi Sergeja Prokofieva „Zaljubljen u tri naranče“, a zatim u studenom nastupio je u ulozi Omera u operi Josipa Hatzea „Adel i Mara“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

U srpnju 2017. godine, nastupio je s Budweis filharmonijskim orkestrom u Bielu, Švicarska.

Zatim u kolovozu 2017. godine, prolazi audiciju za ulogu Cavaradossija iz opere „Tosca“u Italiji, te postaje cover u tom projektu.

U svibnju 2018 godine nastupio je kao car Altoum i princ od Perzije u veličanstvenoj operi Giacoma Puccinija „Turandot“, koja je bila u koprodukciji Associazione Arena Sferisterio – Macerata Opera Festival i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U lipnju 2018 godine nastupio je kao Lenski u operi P. I. Čajkovskog „Evgenij Onjegin“, na Creskim kulturnim večerima. U sezoni 2018/2019 nastupio je kao Čuvar vatre u operi W.A.Mozarta „Čarobna frula“ i bio u podijeli kao Serano u operi G. Rossinija  „La donna del lago“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U jesen 2019.g.nastupio je uz simfonijski orkestar Mostar na koncertu u Livnu. 2020. godine nastupio je kao tenor solist u Dvorakovom „Stabat Mater“ pod ravnanjem maestra Dešpalja.

 

 

Koncert “Ususret Božiću”
Skip to content