Dana 28. 5. 2013. u 19 sati u Galeriji Modulor otvara se izložba fotografija Nikole Šerventića.

O ciklusu „Pregažena mjesta“

Nikola Šerventić snima, u širem centru Zagreba, radnje, lokale, u kojima su nastajali proizvodi, odnosno u kojima su se nudile određene usluge, poput urarske radnje, krojačkoga salona, plastičarske radionice, videoteke, radionice kišobrana, cvjećarnice ili pak kultnoga Studija G, Salona Šira.
Osviještenim i promišljenim kadriranjem, pri kojem varira udaljenost od prozora/izloga/vrata, uspostavljanjem odnosa između lokala i prolaznika, samih ili u paru, Nikola naglašava atmosferu i poetsku trenutnost predmeta – propaloga lokala. Istovremeno ih prikazuje kao nevidljive međuprostore, izgurane iz tkiva grada koji zadržava svoju funkciju i sadržaj, i kao markantne taložine ožiljaka vremena.
Grad koji se niže na vrsno komponiranim crno-bijelim analognim fotografijama, očituje se kao napušteno mjesto, pregaženo vrijeme, činjenica agresivnoga diskontinuiteta, a fotografija je pokušaj da se on prevlada, makar u kreativnom i misaonom procesu.

Iz predgovora Barbare Vujanović

Nikola Šerventić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Trenutno je student treće godine BA na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer snimanje. Izlagao je na dvadesetak grupnih izložbi. Godine 2012. bio je finalist Sudnjega dana – Nezavisnoga festivala kreativnih komunikacija, u kategoriji mlada nada, a 2013. finalist je natječaja Rovinj Photodays, u kategorijama pejzaž i portret. Imao je dvije samostalne izložbe.

Izložba fotografija: Nikola Šerventić

Ključne riječi:

Skip to content