Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu 12. Festivala dječje knjige organizirao je natječaj za dječje literarne radove za djecu od 8 do 16 godina. Trajao je mjesec dana a iznenadio nas je broj pristiglih priča i pjesama.  Ima ih gotovo tri stotine pa je žiri imao mnogo posla da bi odabrao one najbolje.
Članovi Stručnog povjerenstva bili su:
Enes Kišević, pjesnik i glumac, predsjednik povjerenstva
Ksenija Kušec, književnica
Sonja Zubović, književnica.
Svečanost proglašenja pobjednika i uručenje nagrada održana je 24.5.2019. u prepunoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka.

Osvrt Stručnog povjerenstva
Ovaj literarni natječaj pokazao je da među mladima ima mnogo kreativnih koji se vrlo lijepo snalaze s riječima i koji su ovim radovima pokazali da su već na dobrom putu prema umjetnosti. Među pobjedničkim i pohvaljenim radovima ima prekrasnih uradaka koji svakako zaslužuju ne samo nagradu, već i objavu kroz bilo koji medij, kako bi ih čitalo što više ljudi.

Od proznih uradaka, u kategoriji najstarijih, posebno se ističe priča Cvjetni kauč, koja se bavi vrlo ozbiljnom temom, a autorica je  napisala nadrealan kraj koji se može dvojako tumačiti.  Prilikom ocjenjivanja radova, povjerenstvo nije imalo uvid u imena autora, priče i pjesme čitali smo pod rednim brojevima, pa su tek na kraju, kad je proces završen, bila otkrivena imena. Nemalo smo se iznenadili kad smo utvrdili da je autorica prošlogodišnje pobjedničke priče Zeleni balon, također autorica i ovogodišnje pobjedničke – Cvjetni kauč! Čestitke mladoj književnici! U istoj kategoriji, drugonagrađeni rad Predivan dan, osvojio nas je vrlo zanimljivom dramatizacijom, neočekivanim raspletom i lijepom porukom. Treće mjesto dijele dva uratka: Moje more, vrhunski napisana pjesma na tragu Josipa Pupačića koja osvaja ritmom i vrlo lijepim pjesničkim slikama i drugi rad, Ahilej na Mjesecu, SF priča koja spaja antičke junake, samohodne robote istraživače i lijepu poruku za Zemljane, a autor sve to spaja na vrlo duhovit način.

Pjesme Riječ i Čez oblok dijele prvo mjesto u srednjoj kategoriji, jer se jednostavno nismo mogli odlučiti koja bi se od njih trebala maknuti kojoj. U pjesmi Čez oblok  autor na kajkavskom narječju opisuje što vidi kroz prozor svoje sobe, nabraja jednostavne životne situacije koje čine njegovu svakodnevicu, a sve vrlo koncizno, s nekom dragošću. U pjesmi Riječ, autor se divi samoj riječi, naglašava njenu vrijednost, a sve vrlo nenametljivo i elegantno. U ovoj kategoriji, drugo mjesto osvojila je priča Moj tata. To je priča u kojoj autorica govori o teškoj obiteljskoj situaciji, koja se na kraju lijepo razvila i ostavila čitatelja u sjetnom raspoloženju. Treće mjesto zauzela je pjesma Moja zemla, koja također na kajkavskom narječju vrlo lijepo govori o domovini.

U kategoriji najmlađih autora, pobjedu je odnio uradak pod naslovom Moja prva ljubav. Svi bi očekivali da će učenik pisati o nekoj djevojčici, ali autor pjesme pisao je, ne bi vjerovali, o vratima! Duhovitost kojom je opisao svoju ljubav prema vratima, faktor iznenađenja i vrckavost pjesme, definitivno su nas osvojili. Bravo pjesniče! Drugo mjesto osvojila je pjesma O jednoj kapljici kiše, gdje autor vrlo kratko ali efektno opisuje jednu drugačiju kapljicu koja nije ista kao ostale. Jako suptilna paralela sa stvarnim životom. Na trećem je mjestu u ovoj kategoriji Tiha priča, koja je čak i grafičkim izgledom pojačala dojam koji je i htjela postići, a to je tiho i nenametljivo podsjećanje na važnost ljubavi.

Na natječaj je poslano i nekoliko radova koji nisu odgovarali propozicijama pa nisu uzeti u konkurenciju. Autori su ili premladi (njima savjetujemo da se jave sljedeće godine), ili imaju više od 16 godina (predlažemo da šalju svoje radove na druge natječaje čiju će dobnu granicu zadovoljavati). Osim toga, posebno zahvaljujemo autorima koji su slali svoje radove na njemačkom, mađarskom, srpskom i ruskom jeziku. Neki su priložili svoje prijevode, druge smo dali prevesti, treće nismo morali prevoditi, ali su nas iznenadili svojim trudom i željom za suradnjom.

Sve u svemu, na ovaj se natječaj javilo jednako mnogo autora i autorica kao i prošle godine, bilo je divnih pjesama i prelijepih priča, a kako smo mogli odabrati samo tri pobjednička mjesta, odlučili smo zbog posebnog umjetničkog dojma pohvaliti još radova, čiji će autori također dobiti dar i pohvalnicu.

Nagrađeni radovi:
U kategoriji od 8 – 10 godina
1. Gabrijel Šupica: Moja prva ljubav
2. Tena Ilona Jukić: O jednoj kapljici kiše
3. Tonka Bukulin: Tiha priča
U kategoriji od 11 do 13 godina
1. mjesto dvije jednakopravne nagrade:
Lara Školić: Čez oblok i Jana Salajec: Riječ
2. Paola Mlinarić. Moj tata
3. Zvonimir Klarić: Moja Zemla
U kategoriji od 14 do 16 godina:
1. Maja Marković: Cvjetni kauč
2. Sofija Krnjak: Predivan dan
3. mjesto: dvije jednakopravne nagrade
Roko Pezelj: Ahilej na Marsu i Luce Grubelić: Moje more

Posebne pohvale dobili su:
U kategoriji od 8 do 10 godina:
Nika Benko: Čudna ljubav
Luka Cukovečki: Voda
Lorena Ivanković: Vepar vs. Vuk
Ivona Kurelja: Maja i hrast
Mia Mrakić: Jabuka i knjiga
Iva Petrić: Izgubljena bubamara Lana
Magdalena Šiljac: Petrina pobjeda
Lucija Zagotta: Djevojčica u snu
Lena Schneider: Neobična igračka (na njemačkom) za sudjelovanje i trud
U kategoriji od 11 do 13 godina:
Klaudija Beranek: Sreća
Luna Brkljača: O ljubavi nikad dosta…
Karla Bušljeta: Čuvar mjesta moga
Lorena Cvitkušić: Tragovi u snijegu
David Dokleja: Koline
Teodora Petrović: Budi
Lea Radočaj: Dosadna priča
Marta Špoljarić: Tko sam ja
Nandor Puhony: Izlet na planinski vrh Tatranska Lomnica (na mađarskom) za sudjelovanje i trud
Leonardo Reiter: Novi svijet (na njemačkom) za sudjelovanje i trud
U kategoriji od 14 do 16 godina:
Tamara Bućan: Divota
Lana Fontana: Multum, non multa
Nina Jadanec: More i ja
Tin Kelčić: Put kući
Nikola Krznarić: Koko se ženi
Konstantin Kyrygin: Duša knjige (na ruskom) za sudjelovanje i trud
Mirta Šarić: Sreća s okusom soli
Lucija Tomić: Budi živ! 

Čestitamo!

 

 

 

 

 

Rezultati literarnog natječja “Knjiga nije hrana, ali je poslastica”
Skip to content