Izložba “Lomljava”

Mala galerija Centra za kulturu Trešnjevka

Autor izložbe: Martin Zalar

Otvorenje izložbe: 27.11.2023. u 19 sati

Trajanje izložbe: od 27.11. do 1.12.2023.

Ulaz je besplatan!

 

Želim izložbom pokazati koliko može biti zabavno stvarati. Moje slike su vrlo različite jedne od drugih, pa bi neki mogli pomisliti da su ih slikala dva različita autora. To nije zato jer sam nezadovoljan prijašnjim radom, već zato što uvijek želim naslikati nešto novo, nešto drugačije. Kada je netko na mojoj izložbi, želio bih kad se okrene pogledati sljedeću sliku, da se iznenadi i upita se što bi to moglo biti. To na neki način izložbu čini uzbudljivom.

Volim raditi različitim tehnikama jer se tako stvara kontrast i zanimljivo je vidjeti dvije drugačije tehnike na istome radu i kako se odnose jedna prema drugoj. Taj spoj se dogodio  zbog moje ljubavi prema street artu, stripovima kao i klasičnoj umjetnosti.

Martin Zalar

 

 

MARTIN ZALAR, biografija

Rođen sam u Zagrebu, 2. lipnja 1995. od oca Hrvoja i majke Diane (rođene Barić). Završio sam OŠ Augusta Šenoe, potom Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (smjer slikarski dizajner). Iste godine kad sam maturirao na ŠPUD-u (2014.), upisao sam smjer Likovna kultura i likovna umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Nakon dvije godine nastavio sam studirati na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje sam diplomirao preddiplomski sveučilišni Studij likovne kulture na Nastavničkom odsjeku (2020.). Na istome odsjeku upisao sam diplomski sveučilišni studij. Tijekom studija pohađao sam ljetni tečaj u Klesarskoj školi Pučišća na Braču i tamo izradio skulpturu u bračkom kamenu. Osim slikarstva bavim se stripom, ilustriram udžbenike, beletristiku za djecu i mlade, stručnu literaturu, oslikavam scenografiju i plakate za kazališne predstave.

 

IZLOŽBE, RADOVI ZA KAZALIŠNE PREDSTAVE I BIBLIOGRAFIJA

IZLOŽBE

  1. skupna izložba studenata za sto i desetu godišnjicu osnutka ALU u Zagrebu (četiri slikarska rada, pet grafičkih i dva kiparska)

2018., 2020., 2021. i 2022. skupne izložbe Cash and Carry na ALU (slikarski radovi)

  1. skupna izložba Perspektive na ALU (jedan slikarski i jedan kiparski rad)

SCENOGRAFIJA  ZA KAZALIŠNE PREDSTAVE:

-zastor za predstavu Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti (Umjetnička organizacija Kazalište Prijatelj, premijera 2015., tehnika akril na platnu),

-zastor za predstavu Grigor Vitez: Igra se nastavlja (premijera 2016., Umjetnička organizacija Kazalište Prijatelj, tehnika akril na platnu); predstava je dobila Nagradu hrvatskog glumišta 2017.

-pokretna kulisa za predstavu Hrvatske vile i vještice (premijera 2020., Umjetnička organizacija Kazalište Prijatelj, tehnika slikanje sprejevima).

PLAKAT ZA KAZALIŠNU PREDSTAVU

plakat za predstavu Basne za nas danas (premijera 2021., Umjetnička organizacija Kazalište Prijatelj).

OBJAVLJENE ILUSTRACIJE ZA UDŽBENIKE I KNJIGE ZA DJECU I MLADE

Šezdeset (60) ilustracija za roman za djecu Melite Rundek Mirko i glavoder (2020.), Nakladnička kuća Ljevak.

Sto dvadeset ilustracija (120) za roman za djecu Melite Rundek Slučaj Mirkovog brata (2021.), Nakladnička kuća Ljevak. Melita Rundek je za ovaj roman dobila regionalnu Književnu nagradu „Dragan Radulović“ koju dodjeljuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice (Crna Gora)  za „izuzetno ostvarenje u području književnog stvaralaštva za djecu i mlade.“ Knjiga je također ušla u uže izbore za hrvatske književne nagrade: Nagradu Grigor Vitez i Nagradu Mato Lovrak.

„Slučaj Mirkovog brata“ je vedra i razdragana knjiga koja govori o velikim i ozbiljnim temema – o ljubavi (i to čak s tri vjenčanja), o internetu i komuniciranju društvenim mrežama, o usamljenosti i potrazi za ‘srodnom dušom’, ali i o zlostavljanju i nasilju u školi. Čini to tako duhovito da će nasmijati kako one najmlađe, tako i odrasle. Ilustracije Martina Zalara – znalački prate i dopunjuju priču, čineći je još privlačnijom i inspirativnijom.“ Mia Zeković, Antena M, Dani Dragana Radulovića, 21. 04. 2022., https://www.antenam.net/kultura/242078-nagrada-dragan-radulovic-dodijeljena-meliti rundek

Ilustracije (60) nacrtane tehnikom flomastera i olovke za književne tekstove u dva sveučilišna visokoškolska udžbenika tiskana na engleskome jeziku If Trees Could Walk: Poems and Stories from Croatian Children’s Literature Volume 1 i Volume 2 (D. Zalar, 2018., niz Manualia Universitatis Studiorum Zagrabiensis), Centar za izdavačku djelatnost Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Naslovnica s digitalnom ilustracijom za udžbenik Assessment and the Competence to Assess Young Foreign Language Learners namijenjen studentima učiteljskih studija (I. Cindrić, 2019.), Centar za izdavačku djelatnost Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Digitalne ilustracije u kombinaciji sa fotografijama (30) za sveučilišni udžbenik Mark je pisao Ani. Studije o piscima i djelima u svjetlu poticanja čitanja (V. Velički-D. Zalar, 2021.), Centar za izdavačku djelatnost Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Slike za naslovnicu udžbenika (tehnika akril).

Dva stripa i deset ilustracija nacrtanih u olovci i vodenim bojama za školske čitanke za drugi i treći razred osnovne škole Kuća Svemoguća i Kuća Igrajuća  (Zalar-Dvornik-Petruša, prvo izdanje 2009., u uporabi kontinuirano do danas u Republici Hrvatskoj i Republici BiH), Izdavačka kuća Alfa d. o. o.

Ilustracija za naslovnicu i jedna u romanu za mlade Jasminke Tihi-Stepanić Rukavica za Matildu (2021.) u Nakladničkoj kući Ljevak.

STRIP

Ilustracije i likovni identitet za strip Judita (2022., 25 str.) na tekst Zrinke Dodig i Ane Tafre u povodu obljetnice pet stotina godina Judite Marka Marulića, Nakladnička kuća Ljevak.

Strip Božić 2020. na tekst Hrvoja Zalara (neobjavljen)

Izložba “Lomljava” Martina Zalara
Skip to content