ANIMAFEST

5.6.2021. u 11 sati

Centar za kulturu Trešnjevka

Dob 4+, projekcija je besplatna

NATJECANJE FILMOVA ZA DJECU 

 

Godina koju je toliko bezuvjetno i nedvojbeno obilježila epidemija, unatoč tomu donijela je izniman broj odličnih animiranih filmova. Možda upravo zato. Možda su filmovi nastali prošle godine dobra strana epidemije. Neki su autori u osjećajima koji su ih punili pronašli priču za svoje nove filmove. Zato se u programu odražava godina koja je za nama: nekoliko korona-priča, od kojih je svaka za sebe drukčija i posebna; mnogo osobnih ispovjednih priča, zatim animiranih promišljanja o domu, obitelji, značenju prijateljstva, slobode i ljubavi. Raduje me da dosta filmova u sebi nosi humor te da su umjetnici za sebe i gledatelje pronašli škakljajuće sunčane zrake u tim zatvorenim danima.

Ako sam se lani ovdje pitala kakvi će biti nadolazeći filmovi; hoće li biti drukčiji, puni dojmova samoće ili će gledati prema naprijed, u novi dan, sad znam: predivni, kao svake godine! Pravo stvaralaštvo ne može baš ništa zaustaviti!

PROČITAJTE VIŠE O ANIMAFESTU

Program za predškolsku djecu (3–6 godina)

Program za najmlađe je vragolast i ukusan: sladoled završi na staklu akvarija i u rukama čudesne ptice, koja ga odnese visoko u nebo. Zrna graška iz domaćeg vrta upuste se u zadivljujuću pustolovinu, a zavitci sushija organiziraju pravi povrtni koncert. Obitelj snjegovića nahrani gladne zečiće, a ovčica se pobrine da brijeg procvjeta i zamiriše. Sivi vuk otkrije dječaku da život nije ni crn ni bijel, a dvije se zvijezde u beskonačnom svemiru udruže kako bi eksplodirale u tisuće novih zvijezda koje osvijetle nebo.

Program za mlađe školarce (7–10 godina)

Program je pravo blago različitih nadahnjujućih animacijskih tehnika koje će radoznalim školarcima probuditi maštu. Čovječuljak s kartice sasvim sam u svojem filmu uskače iz tehnike u tehniku, što postaje nadasve zabavna i poučna lekcija animiranog filma. U pričama nam životinje otkrivaju istine o tome da mačka i ptica mogu biti zajedno, da krokodili nisu samo strašni, da se i stara gorila može nasmijati. Dječačić spasi psa, brodolomac dobije lekciju o čuvanju prirode, šibica ispeče palačinke, a mačka dobije gol. I za kraj, kratka štrikana impresija života u doba epidemije.

Program za starije školarce (11–14 godina)

Tinejdžeri će s filmovima razmišljati i stvarati svoja mišljenja o migrantima, odnosu prema životinjama i prirodi. Filmovi na promišljen način otvaraju pogled u mladenačku samopercepciju, autizam, poremećaje hranjenja, značaj doma i obitelji. Karantenski film donosi priču o djevojčici s mikroskopom, a stvaratelj oblaka pak traži nasljednika za svoje važno, ali često prezreno zanimanje. Pronađe ga u djetetu!

Program za mlade odrasle (15+)

Program za mlade odrasle pun je životnih priča koje prikazuju prazninu i traže blizinu među ljudima. Mnogo je puta nađu i među životinjama i u prirodi. Filmovi se bave identitetom, pitanjem „Tko sam?“, a odgovora je toliko koliko je i mladih ljudi koji traže svoje mjesto u masi. Neki su filmovi impresije doba epidemije, neki pak prikazuju odnos mladih s digitalnim svijetom, a u svima su zrnca istine i prstohvat humora. Svi poručuju: budi takav kakav jesi – poseban!

Dragi umjetnici, stvarajte! Dragi gledatelji, gledajte i čudite se, smijte se i plačite, razmišljajte i osjećajte. Sad više nego ikad prije trebamo dodir kvalitetne kulture, pogotovo djeca koju je posve posrkao digitalni svijet. Vrhunska autorska animacija doticaj je sa svijetom, ljudima i osjećajima, to je doticaj s nama samima i pomaže nam da širimo svoje obzore, preispitujemo svoja mišljenja, stavove i vrijednosti te osjećamo, ponajprije osjećamo, svu moguću paletu emocija.

Želim vam ugodno gledanje!

 

Martina Peštaj

medijska psihologinja

 

Obiteljski 1 – 5.6. 11h Centar za kulturu Trešnjevka
1 Mush-Mush and the Mushables – episode The Guardian of the Forest Glji-glji i Gljivoglavci: Čuvar Joeri Christiaen 0:22:19 eng / HR
2 Miro Wine Vino od miroa Bree Greally, Lily Martin-Babin 0:03:58 bez dijaloga
3 A Pet Kućni ljubimac Vera Doneva 0:07:40 bez dijaloga
4 Astralium Astralium Lucie Andouche 0:04:30 bez dijaloga
5 Kiki The Feather Pernati Kiki Nicolas Bianco-Levrin, Julie Rembauville 0:05:47 bez dijaloga
6 The game Igra Elena Kurkova 0:03:10 rus / ENG, HR
7 The Power of Music Moć glazbe Dilara Caliskan 0:02:14 bez dijaloga
0:49:38

OVDJE MOŽETE PROČITATI OPISE ANIMIRANIH FILMOVA

 

 

ANIMAFEST
Skip to content