6. LJETNI DISKONT KULTURE OD 26. 6. DO 14. 7. 2017.

26. lipnja – 14. srpnja 2017. – Centar za kulturu Trešnjevka u partnerstvu sa PORTALOM DOBROTE donosi šesti po redu LJETNI DISKONT KULTURE s porukom „DOBRO ZA DOBRO pod vedrim nebom“. Kako bismo vam uljepšali ljeto u Gradu, pripremili smo tri tjedna kulture s mnogo zanimljivih i edukativnih događaja.

I ove godine LJETNI DISKONT ima humanitarni cilj. Spojili smo Diskont sa socijalnom samoposlugom i umjesto kupljene ulaznice građani mogu svakim radnim danom za vrijeme trajanja Diskonta od 10 do 22 sata donirati hranu i higijenske potrepštine za ljude u potrebi. Stvarnost nam ne da zaboraviti one manje sretne zato ćemo sve što građani doniraju predati socijalnoj samoposluzi Zagreb.

U Parku Stara Trešnjevka i prostorijama CeKaTe-a  možete poslušati zanimljive koncerte, pogledati filmove, predstave te sudjelovati zabavno-edukativnim kreativnim radionicama.

Pridružite nam se u zabavi i edukaciji i postanite i vi dio humanitarne akcije!

COOL SCHOOL / 26. 6. – 14. 7. / besplatne radionice za vrijeme školskih praznika / dvorane, dvorište, foaje i Park Stara Trešnjevka

  • 10:00-10:45 – tradicionalne dječje igre
  • 10:00-12:00 – plesne radionice
  • 10:00-12:00 – dizajnerska radionica
  • 10:00-12:00 – glazbena radionica
  • 10:00-12:00 –  medijska radionica
  • 16:00-20:00 –  radionica animacije

Više o programu:

Stare igre koje smo nekad svi igrali, a koje su nam obilježile djetinjstvo tako da ga se sad sjećamo s veseljem, bile su nezamislive bez suigrača. Najprije je trebalo naći ekipu, a onda otići u Park ili na ulicu.

Danas, uz računalne igre ni ne treba društvo jer se najčešće igraju u sobi. Mnoga od naše djece se premalo kreću i rijetko borave na svježem zraku. Neka od istraživanja Zavoda za javno zdravstvo nam ukazuju na niz problema koji prate takav stil života djece; problemi s kralježnicom, pretilost, uznemirenost i sl.

Cilj ovih radionica je ponovno oživjeti nekad popularne igre, ali i promicati boravak djece na svježem zraku, druženje, učenje kroz igru. Uz pomoć kreativnih voditelja igre ćemo ponovo učiti, interpretirati ih na razne načine, izraditi rekvizite i dr.

SPORTSKA RADIONICA

Sportski dio programa uključuje različite vježbe razgibavanja radi razbuđivanja i održavanja zdravlja djece te naravno igre čiji je cilj zabava. S obzirom na ovogodišnju temu fokus će biti na pomalo zaboravljenim igrama koji će se kroz sportski dio realno doživjeti kako bi se moglo kroz ostale programe implementirati na njima svojstven način. Natjecateljski karakter će postojati ali će igre uključivati širok spektar sposobnosti kako bi svaki član ekipe mogao jednako pridonijeti.

Prisjetimo se nekih: Lanac probijanac, Care, care, koliko je sati, Školica, Graničara, Ledene babe i dr.

VODITELJ: Dino Nikola Badovinac / Društvo Sportski prijatelj

PLESNA RADIONICA

Naša Valentina je prava plesna čarobnica; kad djeca stanu na pozornicu i krene muzika, nastaje uz njenu pomoć koreografija u kojoj sudjeluju kroz pokret i ples baš svi. Tu će se uklopiti i elementi igre, a na završnoj produkciji vidjet ćete zašto smo svaki put fascinirani rezultatom.

VODITELJICA: Valentina Crnić, plesna koreografkinja

DIZAJNERSKA RADIONICA

Dizajnerska će radionica uz Petrinu Pomoć izraditi neke od rekvizita za igre, kroz oblikovanje u dvije i tri dimenzije. Oblikujemo: Ambalažu za igru Gumi-gumi, zastavice od bambusa, i još mnogo toga.

VODITELJICA: Petra Bilić Križan, produkt dizajnerica

LIKOVNO-IZVEDBENA RADIONICA

Likovno-izvedbena radionica ” Crta, nit, vodilja” bit će inspirirana starinskim igrama špagom koju igrači premeću po prstima ili kroz koje se igrači provlače stvarajući tako pokretne prostorne figure. Iskustvo igre u prostornom crtežu prenosit ćemo iz prostora u papir i obratno u potrazi za mogućim značenjima i izražajnim mogućnostima pri stvaranju novih nivoa likovne i izvedbene igre.

VODITELJICA: HANA LUKAS MIDŽIĆ, ak. kiparica, ilustratorica

GLAZBENA RADIONICA:

Djeca će se igrati, istraživati te prenositi vlastite doživljaje autorske glazbe M. Šver izvedene na klaviru uživo. Interpretirat će razne likove i zvukove kroz pokret, priču, crtež, djeca će improvizirati i učiti o procesu umjetničkog stvaralaštva glazbe, zabavljati se i družiti.

VODITELJICA: Martina Šver, glazbenica i dizajnerica

MEDIJSKA

Polaznici medijskog modula cijeli proces cool school radionica će popratiti fotografijama, serijom intervjua, ali i zaboravljene tradicijske igre „prevesti“ u digitalni svijet. Na kraju kao rezultat proizaći će kratki video zapis.

VODITELJ: Danijel Borna Fiket, udruga TELECENTAR

RADIONICA ANIMACIJE

Radionica podučava djecu razumijevanju apstraktnog koncepta filmskog vremena, pokreta, dizajna i priče dok im istovremeno pruža mogućnost da se kreativno izraze. Tako će na radionici djeca proći cijeli proces stvaranja animiranog filma, od pisanja priče, dizajna likova, animacije i snimanja glasova.

VODITELJICA: Antonija Veljačić, animatorica

Voditelji i materijal su osigurani a radionice za djecu besplatne.

Uzrast: od 7 do 14 godina

Financijska podrška: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Prijave su online!

Pri prijavi potrebno je navesti preferenciju vrste radionice i uzrast djeteta.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyNOIsm9WjQP9OZkeierCWzG-qHGQavl0OHNV_D3q-iEQEiQ/viewform?usp=sf_link

 

FILMOVI U PARKU / FILMOVI IZNENAĐENJA 

Dani hrvatskog filma održani od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka donijeli su bogat natjecateljski program od 68 naslova u pet kategorija.

CeKaTe donosi projekcije nagrađivanih filmova i najboljih crtića  te predstavlja dobitnike nagrade „Oktavijan“

27. 6. / 21:00 / Projekcija nagrađivanih filmova 26. Dana hrvatskog filma / Park Stara Trešnjevka

4. 7. / 21:00  / Dobitnici nagrade „Oktavijan“/ Park Stara Trešnjevka

11. 7. / 21:00  / Izbor najboljih crtića na Danima hrvatskog filma / Park Stara Trešnjevka

 

KLUB DOBROTE

  1. 7. / 18:00 /

Radionica izvođena u okviru jednog školskog sata, predstavljanje Kluba Dobrote i upoznavanje sa idejom ambasadora dobrote.

Rad na ostvarivanju ciljeva koje su si učenici zadali unutar radionica i njihove zajednice tijekom tri tjedna kroz osnovane „Klubove dobrote“.

Predstavljanje trešnjevačkih udruga /PORTAL DOBROTE, VESTIGIUM i mnogih drugih.

 

KNJIŽNI KLUB – DRUŽENJE UZ KNJIGU

26. 6. /20:00 / predstavljanje knjige – projekta / A je li netko pitao učenike / klub CeKaTe

Predstavljanje knjige – projekta Maje Jerčić “A je li netko pitao učenike”. Ovaj priručnik opisuje proces učenja i nudi savjete kako uspješnije učiti, a samostalno su ga napisali, ilustrirali, lektorirali i dizajnirali učenici viših razreda osnovne škole

Obrađuju se teme: bubanje napamet nasuprot učenju s razumijevanjem, samostalno i nesamostalno učenje, motivacija i koncentracija, plan učenja, metode učenja, ponavljanje gradiva i pisanje zadaće. Tekstovi su pisani u obliku igrokaza, tablica, oblačića i grafikona, a ilustracije dodatno pojašnjavaju pisane primjere. Uz impresivan popis od čak 55 konkretnih reformi koje učenici smatraju nužnima, uveli bi i neke nove predmete, a u obradu gradiva uveli bi Facebook-metodu ili What’s Up-metoda.

Autori knjige/učenici: Dino Badić, Lorena Bočkor, Luka Boršić, Tea Čepelak, Emma Drobrnjak, Lucija Jarić, Roza Miličić, Katrin Milovič, Nera Penzar, Tina Pršir, Marija Šinković i Marta Štokić. Učenike je mentorirala Maja Jerčić, a knjigu je izdala izdavačka kuća Element.

3. 7./ 20:00 / predstavljanje knjige / Knjiga za unuke i bake / klub CeKaTe

Bračni par Damir i Marina De Zan, po struci liječnici ujedno i umjetnici autori se knjige „ Knjiga za unuke i bake“ na čijim koricama stoji „lijek za koji ne treba recept“.

Dr. Damir De Zan – tekst

Dr.Marina De Zan – fotografije

 

PREDSTAVE NA ŠESTOM LJETNOM DISKONTU KULTURE

Za djecu:  

29. 6. / 19:30  / Igra se nastavlja / Kazalište Prijatelj /Park Stara Trešnjevka /

Predstava afirmira veselu igru u kojoj dijete uz najobičnije stvari može biti štogod poželi. Tata je klaun koji cijeli dan zabavlja tuđu djecu, a kada dođe kući čeka ga igra s vlastitom djecom. Djelo Grigora Viteza uvijek djeci može biti zanimljivo i privlačno štivo kao i svaka druga dječja igra.

Tekst: Grigor Vitez

Glume: Anja Đurinović/Selma Mehić, Jan Novosel/Filip Riđički, Hrvoje Zalar

Scenografija: Martin Zalar

Režija: Hrvoje Zalar

Trajanje: 40 minuta

Dob: 3+

6. 7. / 19:30 /A tko si ti? / KD Pinklec / dvorana CeKaTe /

Predstava Kazališne družine Pinklec, po motivima bajke “Neposlušno mače”, u dramatizaciji Romana Bogdana, propituje o odnosima jednakosti i različitosti. Iz amorfnih mekanih jastuka nastaje priča o likovima koji se međusobno prepoznaju. U tome prepoznavanju oni su po nečemu isti, a po nečemu različiti. Prepoznavanje je osmišljeno u scenskoj igri lutaka i glumaca, koji uvijek postaju netko drugi, igrajući se svojom formom, glasovima, jezikom i smislom.

Redatelj: Romano Bogdan

Likovno oblikovanje (lutke, scenografija i kostimi): Rusa Trajkova

Glazba: Bojan Miljančić

Rasvjeta: Neven Tardi

Trajanje: 35 minuta

Dob: 3+

13. 7. / 19:30  / Pavao i njegov glavao / Kazalište Prijatelj / Park Stara Trešnjevka/

Dječak Pavao odlučio je putovati svijetom. U svom kovčegu, koji je ponio na put, čuva gitaru, nekoliko igračaka i pjesme koje nisu vidljive okom nego srcem.
Svaki trenutak njegovog života popraćen je stihovima poznatih dječjih pjesama Grigora Viteza, Dragutina Tadijanovića, Ratka Zvrka, Gustava Krkleca i mnogih drugih. Na svom putu pjesmama usrećuje sebe i sve koje susreće.
Želite li na svom putu susresti Pavla?
“Pavao” je već 17 godina na repertoaru, izvedeno je više od 700 repriza i uvijek iznova oduševljava publiku!

Tekst: hrvatski pjesnici i Hrvoje Zalar

Glumi: Hrvoje Zalar

Trajanje: 40 minuta

Dob: 4+

Za odrasle:

7. 7. 2017. / 21:30 / Kakva majka, takva kći / Kazalište Smješko/ dvorište CeKaTe

Marija Jurić – Zagorka svojim je romanima i dramama oduševila zagrebačku publiku između dvaju svjetskih ratova. O njezinom radu u Obzoru, Jutarnjem listu te književnom stvaralaštvu proteklih se godina govorilo mnogo, no slabo je poznato kako je Marija Jurić provela djetinjstvo i mladenaštvo te kakav je odnos imala s majkom. Predstava „Kakva majka, takva kći“ prati suživot Zagorke i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine sestre i Josipinog najmlađeg djeteta Dragice, u Krapini, 16. studenog 1897. godine. Iako su bile slične po damskom skrivanju svoje dobi i datuma rođenja, izgledu te tužnom kraju, Marija i njezina majka imale su potpuno suprotne poglede na svijet i smisao uspješnog života. Ovo je predstava o obilju ljubavi u tom odnosu, poštovanju, toleranciji te o sukobima kćeri i majke.

„Kakva majka, takva kći“ predstava je koja se bavi biografijom naše prve novinarke, književnice i aktivistice i to razdobljem njena života do dolaska u Zagreb. To vrijeme obilježava slojevit odnos Zagorke s majkom koja je ostavila dubok trag na život i stvaralaštvo Marije Jurić. Kazalište „Smješko“ ovom predstavom pokreće scenu za publiku 15+, s inovativnim pristupom prikazivanja u obliku dokumentarno-igrane drame o životu plodne spisateljice. Predstava je nastala po motivima Zagorkinih autobiografskih zapisa „Što je moja krivnja“.

Tekst: Frana Marija Vranković

Režija: Jasmin Novljaković Glume: Mia Krajcar (Marija Jurić)

Mirta Zečević (Majka)

Dob: 15+

KONCERTI / PARK STARA TREŠNJEVKA

28. 6. / 20:00/ LJUBAV U STIHOVIMA / četrdeset godina stvaralaštva pjesnika Željka Krznarića / dvorana CeKaTe

U sklopu humanitarne akcije „Ljetni diskont kulture“ u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka i Portala DOBROTE, pjesnik, radijski voditelj i novinar Željko Krznarić poklanja svojoj publici, večer plesa, glazbe i poezije.

Želeći pridonijeti ovoj akciji, Krznarić je odlučio obilježiti svoje četrdesetogodišnje umjetničko stvaralaštvo sudjelovanjem u akciji čija je krilatica DOBRO ZA DOBRO  pod vedrim nebom.

Događaju su se odazvali i drugi estradni umjetnici: glumica Kostadinka Velkovska, plesna skupina Sheherezade, glumac Goran Grgić i pjevač Krunoslav Kićo Slabinac.

CeKaTe vrata svoje dvorane otvara u 20:00 sati.

Željko Krznarić– tekstopisac, radijski voditelj i novinar član je Društva hrvatskih književnika, dobitnik glazbene nagrade „Porin“, pobjednik „Dore“ i jedan od poznatijih živućih pjesnika ljubavne poezije. Uglazbljen je veliki broj njegovih tekstova (više od 500 pjesama), među kojima su  i „Otišao je s mirisima jutra“ u izvedbi Krunoslava Kiće Slabinca, „Uzalud vam trud svirači“ Prljavog kazališta, „Nek ti bude ljubav sva „ koja je 1994. godine „odvela“  Tonija Cetinskog na Eurosong i mnoge druge. Izdao je 17 zbirki ljubavne poezije.

Sheherezade – dolaze iz Zagreba, bave se orijentalnim plesom i redovite su gošće raznovrsnih festivala i događanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Osvajaju nagrade na međunarodnim festivalima orijentalnog plesa u Parizu, Meksiku, Menorci i Beogradu, i u solo i u grupnoj kategoriji. Autorice su plesno-poetske predstave „1001 noć – Sheherezadine priče“, u kojoj, spajanjem zapadne i orijentalne kulture, umjetnost pobjeđuje sve razlike.

5. 7. / 21:00 / RASPUTIN ORCHESTRA / Park Stara Trešnjevka

Raspjevani LJETNI DISKONT KULTURE ugostit će, u Parku Stara Trešnjevka, sedmeročlanu polu akustičnu grupu „Rasputin Orchestra“ koja svira tradicijsku glazbu srednje i jugoistočne Europe s ciljem spajanja tradicijskog i suvremenog tona s naglaskom na romskoj melodiji, sevdahu i panonskim pjesmama.

„Rasputin Orchestra“ predstavlja svojevrsni vremeplov preispitujući glazbene korijene i obogaćujući tradicijsku glazbu modernim ritmovima i zvukovima. Ova sedmeročlana grupa dolazi iz Zagreba.

8. 7. / 20:00 / HOMMAGE ZVONKU ŠPIŠIĆU / dvorana CeKaTe 

U sklopu LJETNOG DISKONTA KULTURE, CeKaTe  otvara vrata svoje dvorane renomiranom Zagrebačkom orkestru „Gaj“ koji donosi program različitih glazbenih stilova pod nazivom „FANTAZIJA NA TAMBURAMA“. Koncert je ujedno posvećen skladatelju, interpretatoru šansone, tekstopiscu i aranžeru Zvonku Špišiću. Uvaženi vokalni solisti su: Radojka Šverko, Ksenija Erker, Vera Svoboda, Đuka Čaić, Miroslav Živković, Vid Šarkanj i klapa Stine.

12. 7. / 21:00 / SOLARSHIP / Park Stara Trešnjevka

„SOLARSHIP“ je vrhunski jazz-fusion bend koji njeguje autorski rad baziran na fuziji jazza i funka, a može se čuti i utjecaj popularne glazbe, rocka i etno zvuka.

Ne priklanjajući se u potpunosti niti jednom spomenutom glazbenom pravcu, ovaj bend izgradio je vlastiti zvuk kojim se predstavlja na sceni.

6. LJETNI DISKONT KULTURE OD 26. 6. DO 14. 7. 2017.
Skip to content