8. srpnja
-
9. srpnja

Radionice održivog razvoja/ Projekt Zelene kvartovske priče

Vodstvo: udruga Zeleni klik

Za osnovnoškolski uzrast

8.i 9.7.2020. od 11 do 13 sati

Prijave na mail: smartinovic@cekate.hr

 

8.7. 2020. srijeda, od 11 do 13 sati

Moj botanički vrt u kvartu

Prošećimo kvartom i upoznajmo drveće koje živi u našoj blizini. Naučimo raspoznavati hrast, lipu, javor i ostalo drveće našeg kvarta, te kako bi to izgledalo kada bi u svakom parku razne jestive plodove brali s drveća.

9.7.2020. četvrtak, od 11-13 sati

Lov na zeleno blago

Blago je sve ono što je oku sakriveno i na prvi pogled nevidljivo. A kada se istraži, otkrije se čitav novi svijet. U lov na zeleno blago u park pođi i s ekipom do novih otkrića dođi!

 

Više o projektu: 

Kroz teme “Cijeli kvart kao botanički vrt”  aktivno  se radi na upoznavanju drveća u kvartu i pogledu iz drugog kuta na životinje u gradu.

Kroz radionicu „Lov na zeleno blago“ se aktivno potiče na promatranje neposrednog okoliša i izvršavanje zadataka kroz igru i fizičku aktivnost.

Želimo i dalje pozitivno utjecati na djecu i mlade u osvještavanju našeg negativnog djelovanja na okoliš koje djeluje i na nas kao stanovnike gradova, jer smo i mi sastavni dio mreže prirode te nam se vraća sve što radimo prirodi.

Nastavit ćemo upoznavati učenike sa njihovim kvartovima kroz radionice prepoznavanja vrste drveća i osvještavanjem njihovih mnogobrojnih važnih uloga u okolišu i životinja koje su važne za bioraznolikost u gradu. Nakon radionica će učenicima ostati atlas drveća i otisaka kao podsjetnik o važnosti gradskih „zelenih“ stanovnika, te svijest o važnosti sadnje jestivih biljaka umjesto samo ukrasnih u gradu i kretanju kulture svjetskih gradova u smjeru samoodrživosti da opskrbljuju što više svojih stanovnika hranom uzgojenom u gradu.

Također potičemo djecu i mlade da opažaju svoju neposrednu okolinu i promatraju je sa zanimanjem i znatiželjom, da su povezani sa urbanom prirodom i da im je stalo do njezinog boljitka.

Želja nam je da počnu gledati svoj kvart i urbani okoliš kao potencijalno mjesto gdje se mogu aktivno uključiti u kreiranje i poboljšanje prostora u zelenija, samoodrživa mjesta koja mogu zadovoljiti potrebe svojih stanovnika u ekološkom i društvenom aspektu.

 

 

Zelene kvartovske priče

Ključne riječi:

Skip to content