SVJETLA VELEGRADA

 City Lights

Charlie Chaplin (1931)

Sjedinjene Američke Države, 86 min

 Glazbena pratnja: Ivan Kapec Band

Subota, 7.11.2020. u 22 sata, Velika dvorana, u sklopu 14. PSSST! Festivala nijemog filma

 

Charlie Chaplin obožavao je umjetnost pantomime i smatrao da nijemi film jedini može pokazati ljepotu te umjetnosti. Zbog toga je odlučio preuzeti veliki rizik i u vrijeme kad su svi bili oduševljeni izumom zvučnog filma, napraviti nijemi film. Chaplin je napisao scenarij, producirao, režirao, glumio, montirao i prvi put u svojoj karijeri napisao glazbu za film Svjetla velegrada. U njemu legendarni Chaplinov lik Skitnice pokušava izvući novac od bogataša da bi pomogao slijepoj prodavačici cvijeća, u koju je zaljubljen, da operacijom povrati vid.

Rezultat je bio virtuozan spoj između najluđeg slapsticka i najsentimentalnije ljubavne priče. Kultne scene slapsticka (npr. scena boksanja, scena u kojoj Skitnica zabunom jede ukrasnu vrpcu umjesto špageta) energijom podsjećaju na Chaplinove rane komedije, a romantične scene odišu karakterističnom Chaplinovom iskrenošću emocija. Lik Skitnice u filmu ponaša se kao lukavi promućurni Sancho Panza, a odmah nakon toga kao romantični idealistični Don Quijote.

Svijetla velegrada na kraju su bila veliki hit, koji je zaradom potukao konkurentske zvučne filmove. Uspjeh filma motivirao je Chaplina da se opet okuša u nijemom filmu i nekoliko godina nakon toga napravi svoj zadnji nijemi film, još jedno remek-djelo Moderna vremena. Danas se Svijetla velegrada nalazi na 11. mjestu najboljih američkih filmova svih vremena prema ljestvici Američkog filmskog instituta, a Orson Welles, Stanley Kubrick, Andrej Tarkovski, Federico Fellini i Woody Allen smatraju taj film najboljim Chaplinovim radom i svrstavaju ga među svoje najomiljenije filmove.

Juraj Kukoč

SVJETLA VELEGRADA, film
Skip to content