„Suncokreti“ je osmišljen program aktivnosti integracije djece i mladih s invaliditetom u skupine djece i mladih bez invaliditeta iste i slične dobi. Program se temelji na radu u zajednici koja pruža svima iste kulturne i sociološke pretpostavke i mogućnosti. Ovaj projekt je građen na književnim uzorima iz dječje književnosti koji su pobijedili svoj unutarnji strah i nesigurnost te tako postali primjeri kako se nositi s problemima koje nam nameće društvo i zajednica. Vjerujući da jedino maleni svijet mogu učiniti velikim, započet ćemo uključivanje djece s invaliditetom u kulturni život putem različitih aktivnosti, praktičnih radionica, likovno- literarnih radionica, izložaba. Djeca bi stekla sigurnost u poznatoj okolini i tako se učvrstila kao punopravni pojedinci u vlastitoj zajednici. Sistematsko uključivanje u život junaka iz knjiga, s pozitivnim primjerima njihovog uspjeha u životnim situacijama, koristili bismo kao modele za književne predloške po kojima bi tiskali knjigu s literarnim radovima, te fotografijama obrađenih knjiga na likovnim radionicama diljem Republike Hrvatske.

 

Projekt je osmišljen u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba, a u  slučaju lošije epidemiološke situacije provodit će se u manjim grupama djece. Održavat će se na dvije lokacije , a to su Knjižnica Tina Ujevića s programima vezanima za knjigu  i književnost i Centar za kulturu Trešnjevka s kreativnim i izvedbenim programima. Voditeljica književnih programa je književnica Silvija Šesto, a voditeljica kreativnih i izvedbenih umjetnosti je ing. arhitekture i profesionalna pletilja gđa Adriana Meglaj.

DATUMI RADIONICA: 

1.7.2021. u 10 h  DV POTOČNICA , GOŠĆA SILVIJA ŠESTO
5.7.2021. u 10 h KNJIŽNICA TINA UJEVIĆA, GOŠĆA JELENA PERVAN
12.7.2021. u 10 h, KNJIŽNICA TINA UJEVIĆA, GOŠĆA JELENA PERVAN
15.09. i 16.09. u 10.00 sati u Dječjem vrtiću Potočnica nastavljamo s našim programom Suncokreti – radionice prijateljstva. Svi znamo da male ručice znaju tipkati po mobitelu, znaju izabrati fini kolač ili pogladiti dragu životinju. Znate li da male ručice znaju izraditi nešto kreativno, dekorativno i korisno? Naravno da znaju, i to uz malu pomoć drugog para ručica, malo šarenih niti i jednih škara. Kako, djeci će pokazati licencirana pletilja i ing.arhitekture gđa Adriana Meglaj, koja će voditi ovu veselu radionicu izrade pompona od vune.
Radionicama “Ključ za inkluziju “ 17.09.2021. u 9.00  i u 10.00 sati u DV Potočnica završavamo naš projekt Suncokreti – radionice prijateljstva. 

Približit ćemo djeci ljepotu različitosti kroz oblikovanje ključeva od gline. Svako dijete oblikovat će svoj jedinstveni ključ. Koristit ćemo kalup s kojim ćemo izrezati osnovni oblik ključa, a nakon toga djeca će oblikovati detalje. Pokazat ćemo im različite ključeve i ispričati priču o ključevima. Izgledaju različito, ali ono što im je zajedničko je, da otvaraju i zatvaraju i čuvaju ono što nam je dragocjeno. Isto je i s ljudima. Različitih smo oblika i boja, ali bez obzira na to kako izgledamo, svatko od nas ima nešto dragocjeno što čuva, štiti ili dijeli s drugima. Izradit ćemo čarobne ključeve koji otvaraju mjesto na kojem je sve lijepo, u kojem se svi vole i igraju zajedno, mjesto u kojem nema svađe i svi složno grade. Kad im je teško i kad imaju osjećaj da ih nitko ne razumije, imaju svoj čarobni ključ koji im otvara vrata tog mjesta. Uvijek mogu pozvati prijatelja da im se pridruži u igri. S ključem mogu otputovati gdje požele i gdje im je lijepo te je stoga važno da izrade svoj ključ. U danima, nakon što izrade ključ mogu pričati o mjestima na kojima su bili, kako izgledaju ta mjesta, što su vidjeli, kog su susreli i pozvali u avanturu. Na taj način potičemo razvijanje mašte, razgovor, dijalog, nepresušnu igru i zabavu.

Radionicu vodi ak.kiparica Andreja Hotko Pavić.

SUNCOKRETI – radionice
Skip to content