Dragi ljubitelji kulture,

proslavite s nama 21.05. ,

Dan kulturne raznolikosti

uz izložbu kostimiranih haljina za tradicionalni festival Rapska fjera

 

I  Z  L O Ž B A

“ Raskoš kulturne raznolikosti od prošlosti do budućnosti “ –

 

Autorski tim :

Vizual haljina: Đenisa Pecotić, Tihana Cizelj

Kontrukcija i šivanje : Viktoria Dijas, Dijas studio za dizajn

 

INSPIRACIJA, VIZUAL I  KONSTRUKCIJA HALJINA

Kao osnovna inspiracija za kreiranje kostima/haljina poslužila je odjeća talijanske rane renesanse. Mletačka vlast je na grad Rab ostavila velik utjecaj. Oslobođenjem grada, od te iste vlasti, započela je tradicija prvog i najvećeg srednjevjekovnog festivala u Hrvatskoj, Rapske fjere. Kostimi predstavljaju tadašnje plemstvo i vlastelu, a raskošna i elegantna odjeća je najbolji način da se javno prikaže njihovo bogatstvo.

Pri odabiru tkanine, naglasak je bio na svili, baršunu i brokatu, a osim pokoje tamne nijanse, korištene su jače boje, razni uzorci i ukrasne vrpce. Svilene tkanine su značajne za plemstvo i protkane su  zlatnim i srebrnim nitima , a one  vunene su za prikaz nižih slojeva društva.

Svaka je haljina zasebno istaknuta kombiniranjem različitih materijala za sastavne dijelove;  za suknju, gornji dio haljine i  za rukave. Pojedini elementi naglašeni su ukrasnim trakama sa zlatnim i srebrnim nitima ili ručno rađenim vezom. Svaki model haljine karakterizira njena individualnost.  Naglašeno je i isticanje proporcija i simetrije radi harmonije.

Haljine se sastoje se od tri dijela: steznika, suknje i rukava.  Visoko su rezane ,a suknja je na gornji dio tj. steznik pričvršćena ispod grudi. Otvor je četvrtast i blago zakrivljen prema gore. Prednja strana steznika završava u obliku slova V, što daje dojam izduženosti i ravnih prsiju. Na leđima se haljine stežu principom vezica, koje su rađene od tkanine ili kože. Suknja se širi u širinu i izbacuju se nabori u struku. Prednji dio suknje, katkad ima otvor po sredini , radi boljeg prikaza podsuknje, koja je izrađena od druge tkanine. Donja suknja je nešto duža od gornje. Pothaljine su od žutice koja se širi u području suknje i na taj način omogućuje da gornje suknje imaju odstojanje od cijele figure. Neke od haljina imaju gornju suknju otvorenu cijelom dužinom, pri čemu donja proviruje u obliku klina

Oko struka je pojas načinjen od tkanina protkanih zlatnim ili srebrenim nitima.

Rukavi su fiksirani ili djelomično pričvršćeni vezicama, kopčama ili gumbima. Ispod haljina se nose košulje, koje proviruju ispod haljine  Radi isticanja košulje, neki su rukavi širi, a neki uži, te su prorezani I bogato ukrašeni.

U stvaranju cjelokupne, što vjerodostojnije slike pazio se na oglavlja koja imaju akcenat pri ukrašavanju frizura.

 

POGLEDAJTE KRATKU VIDEO PREZENTACIJU OVDJE

 

**KLIK NA FOTOGRAFIJU**

 

Raskoš kulturne raznolikosti od prošlosti do budućnosti  ONLINE GALERIJA
Skip to content