Otvorenje izložbe

Borislav Doklestić  / “Tratinska – život ulice”

15.9.2022., 18 sati, galerija Modulor , akcija “Trešnjevka se budi! #3”

Izložba se može besplatno pogledati do 7.10.2022.

 

 

Ideja projekta je transformacija TRATINSKE (ceste!) i NOVE CESTE  u gradsku ULICU s pješakom kao bitnim korisnikom javnog prostora. A Staroj Trešnjevci koja gubi svoj identitet i postaje kvart ‘kineskih’ gustoća  ponuditi novu kvalitetu javnog prostora. Osim rehabilitacije života na ulici na račun zauzetosti javnog prostora automobilima, projekt bi trebao ponuditi i povoljnije mikroklimatske uvjete u kvartu grada koji je prema istraživanjima najugroženiji, što se tiče javnih zelenih površina. Bitno povećanje površina za pješačko kretanje, sadnja drvoreda i opremanje ulice za ugodan boravak pješaka promijenilo bi i ponudu uličnih lokala. Posebno ako se ponuda lokala kontrolirano orijentira na potrebe kvarta. Za očekivati je lokale sa  kvalitetnom ponudom različitih OPG-a s lokalnim proizvodima  do ponude kulture – izložbenih ateliera, antikvarijata, specijaliziranih knjižara, što sve već ima skromne začetke u tim ulicama/cestama danas.

Projekt je zamišljen kao složeni gradski projekt koji će osim povećanja pješačkih površina nauštrb voznih traka u Novoj cesti i rekonstrukcije trase tramvaja u Tratinskoj ulici  ponuditi zadovoljenje parkiranja za lokalne stanovnike danas uličnog parkinga (parkiranja na pločniku), a sve u skladu sa novim strategijama kretanja u gradu, gdje se javne površine ulica vraćaju pješaku i javnom prijevozu. Restrukturiranjem prostora između željezničkih pruga (prostor iza Tehničkog muzeja – danas javno naplatno parkiralište) bi se dobio značajan broj parking mjesta (montažna garaža na kat ?) rezervirano za potreba stanovnika Tratinske ulice na račun ukinutih parkinga na površini pločnika i ulice. Za potrebe stanovnika Tratinske je moguće organizirati parking (garažu) i u bloku Kranjčevićeva Badalićeva Tratinska (na mjestu Citroenovog servisa).

Složeni gradski projekt (a to je svaka rehabilitacija kvarta) zahtijeva organizaciju grada-poduzetnika. To nije više grad koji isključivo odgovara na inicijative poduzetnika (a te završavaju na privatnoj parceli) to je grad koji planira, inicira, koordinira javne i usmjerava privatne inicijative u kvartu. Za to grad mora biti i ustrojen – jaka stručna multidisciplinarna gradska kuća, (a ne uredi za ovo i ono) realizira takve projekte. 

Na projektu osim autorskog tima (arhitekti – urbanisti) sudjeluju i drugi profili stručnjaka.

AUTOR IZLOŽBE: Borislav Doklestić 

 

Thierry Paquot francuski teoretičar urbanizma za ulicu kaže: „Svatko od nas je to doživio,… grad su prije svega njegove ulice. Ulica može biti prijateljska, sumorna, pretenciozna, gostoljubiva, šarena, živahna, pusta, tužna, nudi tisuću i jedno lice“.

 

Izložba “Tratinska – život ulice”
Skip to content