6. stu
22:00

Nosferatu: simfonija strave

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens

Friedrich Wilhelm Murnau

Njemačka, 1922

Petak, 6.11.2020. u 22 sata, Velika dvorana, u sklopu 14. PSSST! Festivala nijemog filma

 

Nosferatu je fantastični crno-bijeli horor njemačkog redatelja F. W. Murnaua. Premda se radi o prvoj filmskoj verziji glasovitog djela Drakula Brama Stokera iz 1897. godine, film ipak nije službena adaptacija Stokerovog gotičkog romana za koju Murnau nije dobio prava. Priča o Drakuli poslužila je redatelju kao polazna točka za scenarij na kojem je radio Henrik Galeen, jedan od najpoznatijih redatelja i scenarista iz razdoblja njemačkog filmskog ekspresionizma u nijemom filmu. Premda su likovi i mjesto radnje izmijenjeni u filmu, Stokerovi nasljednici tužili su producente zbog neovlaštenog korištenja literarnog predloška tražeći da se film zabrani i uništi.

 

Mladi Thomas Hutter bavi se prodajom nekretnina te dobiva zadatak od šefa da otputuje u Transilvaniju u dvorac grofa Orloka koji je zaineresiran za kupnju nekretnine u Njemačkoj. Hutter se teška srca oprašta od supruge Ellen s kojom živi u skladnom braku te odlazi na put. Po dolasku u Transilvaniju mladić je iznenađen strahom lokalnog stanovništva koje ga upozorava da ne odlazi u grofov dvorac. Nakon dolaska u dvorac Hutter primjećuje da se  grof čudno ponaša, ali na početku ne naslućuje da je on vampir. Nakon što grof vidi fotografiju Hutterove supruge, zatoči mladića u dvorcu te odlazi u Njemačku gdje se počinju događati smrti pod nerazjašnjenim okolnostima.

 

Nosferatu je do danas ostao jedna od najupečatljivijih ekranizacija romana o Drakuli zahvaljujući fascinantnom scenografskom i kostimografskom dizajnu, igrama svjetlosti i sjene te sugestivnim prikazima mistične Transilvanije kao opasnog područja u kojem caruje smrt. Lik grofa Orloka utjelovio je Max Schreck, a vizualna ekspresivnost grofa s šiljatim ušima, izrazito zakrivljenim nosom, prijetećim izduženim rukama s noktima nalik pandžama i duguljastom ćelavom glavom naglašava strah od Drugoga. Drakula funkcionira kao predodžba nečeg zastrašujućeg, a njegov destruktivni potencijal naglašen je njegovom pojavom, nadnaravnim sposobnostima te melodramatičnom morbidnošću geografski i vremenski dislociranog prostora. Remake njemačkog redatelja Wernera Herzoga, Nosferatu: fantom noći (Nosferatu: Phantom der Nacht), snimljen 1979. godine, zamišljen je kao posveta Murnauovom filmu koji je, po Herzogovim riječima, najznačajniji njemački film svih vremena.

dr.sc. Etami Borjan

 

 

NOSFERATU, film
Skip to content