MODERNA ARHITEKTURA/ IZLOŽBA „KUĆA POKRAJ MORA“

Galerija Modulor, 12. – 22. listopada 2021.  

 

Izložba povodom međunarodne incijative projekta Motel Trogir /Mediteranske mreže modernizma za proglašenje Kuće pokraj mora, arhitekta Ivana Prtenjaka, zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunis, otvara se u Galeriji Modulor u utorak, 12. listopada 2021. u 18 30 sati.  Izložba se može razgledati do 22. listopada 2021.

Izgrađena 1969. godine u Kelibiji, u Tunisu, Kuća pokraj mora prva je afrička realizacija arhitekta Ivana Prtenjaka i predstavlja izuzetno ostvarenje moderne arhitekture.
Ivan Prtenjak je hrvatski i belgijski arhitekt. Obrazovan je u Zagrebu, a od 1968. živi u Bruxellesu. Njegov dosadašnji radni vijek obilježila je velika produkcija s niz realizacija u desetak zemalja i tri kontinenta. Ove godine dobitnik je Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata.
Kuća pokraj mora prvi je objekt izgrađen u sklopu djelomično realiziranog turističkog kompleksa El Mansourah, građenog od 1969. do 1971. u neposrednoj blizini Cap Bona, geografski najisturenije točke Tunisa prema Europi. Kompleks je danas napušten.
Namjena Kuće pokraj mora je dvojaka. Istovremeno je ugostiteljski objekt i stan za obitelj. Njena arhitektura reflektira zasade modernizma svog vremena, uz regionalne specifičnosti interpretirane na tada suvremeni način.
Kuća je bila nominirana za Nagradu Aga Khan za arhitekturu 1995. godine i to više od dva desetljeća od kad je izgrađena, što potvrđuje njenu vrijednost i važnost, kako za tunisku i afričku, tako i hrvatsku i europsku kulturnu baštinu.
Incijativa za proglašenje Kuće pokraj mora zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunis pokrenuta je 2019. godine u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir i Mediteranske mreže modernizma, i uz podršku niz ustanova, organizacija i stručnjaka iz Hrvatske, Tunisa i Maroka.

Projekt Motel Trogir / Mediteranska mreža modernizma bavi se istraživanjem, promocijom i zaštitom moderne arhitektonske baštine na Sredozemlju.

Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.

Više: https://moteltrogir.tumblr.com/

 

IZLOŽBA „KUĆA POKRAJ MORA“
Skip to content