GUDAČKI KVARTET “PORIN” / KONCERT / DRUŠTVENI DOM PREČKO /

Nedjelja, 8.11.2020. u 19 sati

 

Zaboravljene muzike Dubravka Detonija, Gudački kvartet u D-duru KV 575 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Folklorne kasacije Miro slava Miletića na programu su jesenskog koncerta Gudačkog kvarteta Porin. Gudački kvartet koji čine violinisti Ivan Novinc i Tamara Mihojević, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović, djeluje dulje od 20 godina i  jedan je od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava. Dobitnici su nagrada u kulturi Ivo Vuljević, Darko Lukić i Milka Trnina.

KONCERT JE BESPLATAN!

Epidemiološke informacije:

*Sve se održava uz epidemiološke mjere te je broj mjesta ograničen, za rezervacije javite se na cekate.marketing@gmail.com*

Svaka osoba koja ulazi u CeKaTe ili Prečko 2a mora imati masku, proći mjerenje temperature i dezinfekciju ruku te upisati svoje ime, prezime i kontakt u listu posjetitelja. Tijekom koncerta također nosimo maske i održavamo razmak.

 

 

PROGRAM:

GUDAČKI KVARTET PORIN

Ivan Novinc violina

Tamara Petir violina

Lucija Brnadić viola

Neva Begović violončelo

 

Miroslav Miletić: Folklorne kasacije

Wolfgang Amadeus Mozart: Gudački kvartet u D-duru, KV 575

Dubravko Detoni: Zaboravljene muzike

 

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin.
Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, BartokJanaček, Smetana i Praški kvartet.

Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Tamara Mihojević, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom biennalu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!,) zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama 2008., 2009. i 2012., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine, na Croatie la voici festivalu hrvatske kulture u Francuskoj u Parizu 2012. godine, te sudjelovanje na YAM Sessionu u organizaciji JM International u Norveškoj 2016. godine.

Od 2006. godine kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana.
Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu.
Osvojio je i tri vrijedne nagrade: Ivo Vuljević (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), Darko Lukić i Radio podij.
Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007. / 2008. godine kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu Milka Trnina.

 

KONCERT – GUDAČKI KVARTET “PORIN”
Skip to content