46. SUSRETI ZAGREBAČKIH GLAZBENIH AMATERA

ČETVRTAK, 11. 5. 2023. u 20 sati

Župna crkva sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica Voltino – Zagreb

Ulaz je besplatan!

 

 

PROGRAM:

MPZ Matice umirovljenika grada Zagreba

Anonimus

Dona nobis pacem

crnačka duhovna / obr. Silvija Mužak

He s got the whole world

Franz Engelhardt / obr. Ozren Bogdanović

Martin Mužak, solist

Mladi orkestar

Dajte mi sladak pjev

 

 

MVA Prvi komin Snježanin

Pučka popijevka / obr. Anđelko Nikolić

O, Marijo majko

Dinko Fio, glazba / Lucija Rudan, tekst

Nauči me o Kriste

Glagoljaški napjev (Dugi Otok), obr. Vedran Bonačić

Otče naš

Lowell Mason, glazba / Sarah F. Adams, tekst / obr. L. Shasen

Bliže o Bože moj

Dinko Fio, glazba / Izvor Oreb, tekst

Bonaca

Kun komina

 

Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika grada Zagreba osnovan je 6. 10. 2015. godine na inicijativu tadašnje predsjednice MUGZ – gđe Marije Kalebota, a s ciljem okupljanja i druženja umirovljenika na aktivan i koristan način. Prvi nastup Zbor je imao 8. 12. 2015. godine na otvaranju manifestacije Dani otvorenih vrata Matice umirovljenika grada Zagreba (u daljnjem tekstu MUGZ) , a od tada su uslijedili brojni  nastupi, uključujući i prvu smotru zborova MUGZ u povodu 45 godina rada MUGZ. Najveće uspjehe zbor je ostvario u rujnu 2017. godine, osvajanjem 1. nagrade u kategoriji kulture na  Festivalu kulture i sporta za osobe starije životne dobi i međugeneracijsku suradnju u Varni, Bugarska; 2019. godine osvojivši 2. nagradu u kategoriji zborova na istoimenom festivalu održanom u Rabu te 2022. osvojivši 1. nagradu u kategoriji zborova  na istoimenom festivalu održanom u Crikvenici.

Dirigentica zbora je profesorica Silvija Mužak, rođena je u Frankfurtu na Maini, a osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekla je u Zagrebu gdje je i diplomirala na  Muzičkoj akademiji kao profesor glazbene kulture. Radi kao profesor mentor u  Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama, gdje je pročelnica Odjela za tambure. Kao voditelj i dirigent amaterskih zborova i tamburaških orkestara  djeluje već 30 godina. Zbor nastupa iz instrumentalnu pratnju sadašnjih i bivših učenika prof. Silvije Mužak, okupljenih u Mladom orkestru koji godinama surađuje i djeluje sa Mješovitim pjevačkim zborom Matice umirovljenika grada Zagreba u sklopu međugeneracijske suradnje s MUGZ.

 

Mješoviti vokalni ansambl Prvi komin Snježanin jedina je hrvatska klapa koja pjeva u formi komina – višeglasnog pjevanja mješovitog ansambla. Osnovao ju je maestro Dinko Fio 14. ožujka 2004. godine. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa ‘komin’ ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80.-ti rođendan. ‘Komin’ je zapravo nova glazbena forma u kojoj vodeći glas čini cijela dionica, za razliku od ‘klape’ u kojoj je to jedan tenor ili sopran. Osim toga, ‘komin’ je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine’ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo. Tako je Prvi (bili su prvi, a još uvijek su jedini) komin Snježanin (po imenu domaćice – Snježane Špiljak, kod koje su se okupljali u vrijeme osnivanja), nagrađivan na brojnim smotrama, festivalima i natjecanjima, a još uvijek čuva kulturnu baštinu dalmatinskog podneblja. Voditelj Mješovitog vokalnog ansambla Prvi komin Snježanin je Vlatko Panić.

Koncert 46. susreta zagrebačkih glazbenih amatera
Skip to content