AMATERSKO KAZALIŠTE BELIŠĆE

Ivan Kozarac: ĐUKA BEGOVIĆ

monodrama

 

Režija: Ivica Koprivnjak

Uloga: Đuka Begović – Ivica Koprivnjak

 

SADRŽAJ:

Đuka Begović je mladi slavonski seljak, neobuzdanog temperamenta, koji se pita kako živjeti u toj sredini. Želi živjeti nesputanim životom, prepušta se alkoholu, rasipništvu i erotskim užicima. U unutarnjem monologu prožima se mučno lomljenje vlastitog života i reagiranje sela na njegovo ponašanje. On je simbol muške snage, čovjek širokih zamaha i svoje volje, pa su i zla kao alkoholizam, nerad, rasipništvo i naglašeni erotizam u njemu našla plodno tlo. Neprekidno pokazuje dvojnost, razapetost što ga dovodi do kriznih situacija. On je vitalan, temperamentan, pun volje i životne energije, ali istodobno osamljen, uronjen u vlastitu prošlost, nesposoban za prilagodbu sredini i normalnu komunikaciju s ljudima. Đuka je originalno i kompleksno književno lice koji u srdžbi ubija rođenog oca. Živi svoj život bez obzira na okolinu i neovisno o drugima. On je kontradiktorna ličnost: u jednoj osobi i „bećar“ i patnik, moralni prijestupnik i pokajnik. Njegovo ponašanje ne vodi razum, nego uzavrela krv, nagoni i strasti. Sve što radi, radi za vlastiti užitak i pri tome ne priznaje nikakve zakone. Po tome se razlikuje od pokorne, samozadovoljne licemjerne sredine.

Za ulogu Đuke Begovića, Ivica Koprivnjak nagrađen je 2014. godine na Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu za najbolju glavnu mušku ulogu na festivalu prema ocjeni stručnog suda i 2015. godine na Međunarodnom festivalu kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru.

Borislav Stipić za portal Sbplus.hr napisao je: „Večer monodrame pripala je Ivici Koprivnjaku iz Amaterskog kazališta Belišće i njegovoj snažnoj izvedbi monodrame „Đuka Begović”. Sudbina Kozarčevog Đuke Begovića malo kome nije poznata – od proze samoga Kozarca, preko legendarnih izvedbi Fabijana Šovagovića monodrame koju je dramatizirao Miroslav Mađer i režirao Ivan Marton, preko niza njenih različitih izvedbi poznatih i manje poznatih glumaca pa i lokalnih brodskih glumaca amatera, do istoimenog filma Branka Schmidta iz 1991. godine. Osebujni karakter seoskog bećara, Đuke Begovića, kojeg ni trinaestgodišnja robija nije slomila u mjeri da ne bi bio svjestan svoje unutrašnje slobode, Koprivnjak je razradio i do u tančine uspio prenijeti publici 7. FAK-a. Tako je njegova tragična sudbina propalog seoskog bećara i švalera, nekada nesputanog temperamenta koji nije mario za pravila i konvencije tipične seoske patrijarhalne sredine s kraja 19. stoljeća, ponovo, sinoć na brodskim daskama, poslala društvenu poruku. Ipak, čini se, kako je dramskim tekstom, ali još više snažnim Koprivnjakovim glumačkim talentom, poslana i filozofska poruka o ljudskom duhu koji i kada je tijelo satrano, može biti jak i nesalomljiv, slobodan i neobuzdan.“

Ivica Koprivnjak doajen je kazaližnog amaterizma u Belišću te nagrađivan glumac, redatelj i voditelj dramske sekcije Amaterskog kazališta Belišće. Osim u dramskoj sekciji, aktivan je i član glazbene sekcije kao vokalni solist. Godine 2014. Hrvatski sabor kulture Ivici Koprivnjaku dodijelio je Dijamantnu plaketu za doprinos kazališnom amaterizmu. Branko Puhek, predsjednik Saveza amaterskih kazališta Slavonije i Baranje 2019. godine uručio mu je Nagradu za životno djelo, kao aktivnom članu Amaterskog kazališta već više od 50 godina. Ivica Koprivnjak prva je osoba kojoj je SAKSIB dodijelio ovako značajno priznanje, što je još jednom potvrdilo njegovo veliko zalaganje, trud i rad u dramskom amaterizmu.

ODGOĐENO – Đuka Begović
Skip to content