U utorak, 28. travnja 2015. u 19 sati  otvorena je izložba „Alfred Keller (1875.- 1945.)/ Arhitektonski projekti na Lošinju i  prostoru Hrvatske“ autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević.

Uz izložbu, pozivamo Vas i na predavanje  u srijedu, 20.5. 2015. u 18 sati.

dr.sc. Jasenka Kranjčević, dipl.ing.arh., Institut za turizam, Zagreb

 ALFRED KELLER

 ARHITEKTONSKO STAVARLAŠATVO NA PROSTORU HRVATSKE

 

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Lošinjskog muzeja i Instituta za Turizam u Zagrebu, a bila je izložena u Lošinjskom muzeju godine 2013.  Ovom prilikom će i zagrebačka publika imati priliku vidjeti ovu vrijednu izložbu.

Izložbom se predstavlja arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera, austrijskog arhitekta, slikara i grafičara, na prostoru Hrvatske s naglaskom na turističku graditeljsku baštinu otoka Lošinja. Istraživanjem po austrijskim te hrvatskim arhivima i knjižnicama pronađeno je 25 projekata Alfreda Kellera u Hrvatskoj. Od tih projekata najveći broj odnosi se na hotele odnosno građevine u funkciji turizma. Od ukupno 25 projekata u cijeloj Hrvatskoj njih 8 nalazi se na otoku Lošinju s pripadajućim arhipelagom.

Prezentacijom radova Alfreda Kellera želi se ukazati na kontinuitet projektiranja hotelskih građevina u Hrvatskoj te ukazati na dugu povijest lošinjskih turističkih objekata. Razumijevanje Kellerove arhitekture zapravo je i način njenog očuvanja i vrednovanja. Arhitektura Alfreda Kellera obilježila je prostor u kojem se nalazi te je, s današnjeg aspekta, treba promatrati kao jedan od preduvjeta za razvoj i održivost turizma te kao turistički proizvod otoka Lošinja.

Osim turističkih objekata, Alfred Keller je izvršio i rekonstrukciju pročelja zgrade NAMA-e u Ilici 1928.g.Oblikovanje ovog pročelja predstavlja jedno od rijetkih u kojem keller koristi simetriju uz upotrebu trijema u prizemlju te bočnih nadvišenih krila u obliku kula.

Izložbu prati katalog/knjiga koja predstavlja prvu stručnu i znanstvenu publikaciju koaj na sveobuhvatan način predstavlja Kellerov opus. Urednica knjige je Zrinka Ettinger Starčić iz Lošinjskog muzeja.

Izložba se može razgledati do 22.05. 2015. godine.

 

 

POPRATNI PROGRAM

Uz izložbu, pozivamo Vas i na predavanje  u srijedu, 20.5. 2015. u 18 sati.

dr.sc. Jasenka Kranjčević, dipl.ing.arh., Institut za turizam, Zagreb

 ALFRED KELLER

 ARHITEKTONSKO STAVARLAŠATVO NA PROSTORU HRVATSKE

 

Austrijski arhitekt, slikar i grafičar Alfred Keller (1875.-1945.) jedan je od brojnih austrijskih arhitekata koji je djelovao na prostoru Hrvatske u prvoj polovici 20. stoljeća Iako je na prostoru Hrvatske djelovao skoro četrdeset godina nikada u njoj nije živio.

Keller je na prostoru Hrvatske izradio skoro 30 projekata za građevine različitih namjena. Tako je izrađivao projekte za vile, hotele, pansione, lječilišta, bolnice te trgovački centar.

Iz cjelokupnog Kellerovog stvaralaštva na prostoru Hrvatske posebnu pažnju stručne javnosti zaslužuju njegovi projekti za različite tipove hotela nastalih prije Prvoga svjetskoga rata i to u: Malom Lošinju, Trogiru, Splitu, Trstenom i Dubrovniku ali i hotela projektiranih u razdoblju između dva svjetska rata.

Alfred Keller, čak i kada je obnašao visoke službene obveze, kao npr. profesor te dekan Arhitektonskog fakulteta u Beču, dolazio je u Hrvatsku te izrađivao prijedloge projekata. Zadnji njegov boravak u Hrvatskoj zabilježen je 1941. kada je naslikao Pogled na Dubrovnik.

Objavljivanje Kellerovih arhitektonskih projekata za prostor hrvatskog Jadrana u prestižnim austrijskim arhitektonskim časopisima DerArchitekt i WienerBauindustrie-Zeitung, prije Prvoga svjetskog rata, osim razvoja hotelske arhitektonske misli nesumnjivo je pridonio turističkoj propagandi našeg Jadrana.

Često osporavan od lokalnih stručnjaka (u razdoblju moderne), Keller se u svojim intervjuima zalagao se za ekonomičnost gradnje ali i za očuvanje ambijentalne slike primorskih te dalmatinskih naselja.

 

ALFRED KELLER / ARHITEKTONSKI PROJEKTI NA LOŠINJU I PROSTORU HRVATSKE

Ključne riječi:

Skip to content