DK Pentravci

O DILETANTSKOM KAZALIŠTU PENTRAVCI

 

Kazališna grupa, sastavljena od planinara Planinarskog društva Grafičar, kasnije nazvana Diletantsko kazalište Pentravci (DKP), počela je djelovati 1987. i to tako što je za planinare u planinarskim domovima, tokom višednevnih izleta, izvodila kratke jednočinke, komedije, Vjekoslava Dominija. Od 1995. grupa radi pri Centru za kulturu Trešnjevka.

Sve predstave koje je u proteklih 25 godina izvodilo Diletantsko kazalište Pentravci napisao je njezin kućni pisac Vjekoslav Domini. Većina njegovih komedija tiskana je u dvije knjige: Oprostite malo nam je neugodno i Čovjek ispod stola, u izdanju nakladničke kuće Mosta. Na temelju predložaka iz nekoliko njegovih komedija Hrvoje Hitrec je napisao scenarij a Neven Hitrec režirao film Čovjek ispod stola. Vjekoslav Domini napisao je roman Muška paštetakoji je izdala 2015. Nova stvarnost.
Prva cjelovečernja kazališna predstava Vjekoslava Dominija, komedija Miš u brašnu praizvedena je 1990. 

Pentravačke predstave režiraju Branko Mikac, voditelj kazališta, i Pero Popović.

 U izvedbi svih dosadašnjih predstava usvojstvu glumaca, izvođača glazbe, scenografa, šaptača, scenskog, tehničkog i pomoćnog osoblja učestvovalo je oko 60 osoba. To su ljudi svih profila i dobi, od 18 do 78 godina, studenti, službenici, inženjeri, nastavnici, sveučilišni profesori i umirovljenici.

Sa svojim predstavama Pentravci sudjeluju na smotrama kazališnih amatera Zagreba i Hrvatske, pa su tako Vjekoslav Domini te Marija Poturić i Nikolina Pavlečić proglašeni na Smotri kazališnih amatera Republike Hrvatske najboljim autorom odnosno glumicama monodrame za dvije i pol osobe Četiri braka Magdalene Žulj. Ova predstava je i danas na repertoaru Pentravaca. Rado bi se udala izabrana je među 8 a Vrlo skliska nizbrdica među 6 najboljih predstava na Smotri kazališnih amatera Zagreba (SKAZ) 2011., odnosno 2013. Tekst Vjekoslava Dominija Vrlo skliska nizbrdica nominiran je 2013. među 3 najbolja autorska teksta.

Pentravci izvode predstave u svojoj matičnoj kući Centar za kulturu Trešnjevka, ali i gostuju na drugim pozornicama Zagreba (Vidra, Kerempuh, Lisinski, Peščenica, Maksimir, Susedgrad, Markuševec, Sesvete i Čučerje) kao i na gostovanjima diljem Hrvatske (npr. Metković, Murter, Bjelovar, Sisak, Zabok, Labin, Donja Stubica, Krapina, Krapinske Toplice, Novska, Gornje Jesenje i Punat) kao i u inozemstvu (Veliki Borištof u Gradišću i Ljubljana).

Predstave Pentravaca sveukupno je do danas vidjelo preko 32.000 gledatelja.

 Za Panoptikum Hrvatskog radija Pentravci su snimili radio dramu Mire Gavrana Šest na jednoga, a s ulomcima iz predstava bili su gosti Hrvatske televizije (Domjenak petkom, Obiteljski zabavnik, Dobro jutro Hrvatska i Hrvatska danas).

Amatersko kazalište živi od sponzorstva svojih gledatelja i prijateljskih tvrtki te skromnih gradskih dotacija. Prikupljena sredstva koriste se za pokriće troškova pripreme i realizacije predstava (kostimi, kulise, dvorana i troškovi prijevoza na gostovanja). DKP vrlo često daje dobrotvorne predstave.
Pentravci igraju predstave za publiku čije su im zadovoljstvo i smijeh najveća plaća, a toga na njihovim predstavama ima napretek.

Predstave DKD Pentravci dio su Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba.

Godine 2011. održana je u Centru za kulturu i informacije Maksimir Tribina o Pentravcima za koju je dr. Zdenka Đerđ napisala:

Dugogodišnje djelovanje Diletantskog kazališta Pentravci, Centra za kulturu Trešnjevka i najnovija predstava njihovog kućnog autora Vjekoslava Dominija Rado bi se udala povod je razgovoru o KAZALIŠNOM AMATERIZMU I VOLONTERIZMU. Kontinuirano i sustavno djelovanje Pentravaca usredotočeno je na dragovoljnosti rada svih redovnih – aktivnih članova kao i pridruženih – koji kao gledatelji prate njihov rad. Naime, Pentravci su od početka djelovanja dobro organizirano kazalište – institucija koja s jednakom pažnjom skrbi o svim njegovim elementima. Posebice su pomno razrađene umjetničke sastavnice predstave ali i njezin cjelovit potonji život – život s gledateljima. Tako se glavnina troškova opremanja predstave – scenografije, kostimografije, tonske kulise, dizajna i tiskanja programa i plakata te tehničke organizacije – pokrivaju dragovoljnim prilozima članova i sponzora.

 

 

Izvedeni skečevi i predstave Vjekoslava Dominija

 

A) SKEČEVI

 

 1. Erotski satirikon u crkvi oca Florijana – skeč, 1987.
 2. Bara bez para – skeč, 1988.
 3. Alternativci – skeč, 1989.
 4. Bez taštine, molim – planinarski skeč, 2008.

 

B) CJELOVEČERNJE PREDSTAVE 

 

 1. Miš u brašnu – komedija, 1990. (prva cjelovečernja predstava)
 2. Oprostite, malo nam je neugodno – komedija, 1992.
 3. Četiri braka Magdalene Žulj – monodrama za dvije i pol osobe, 1993.
 4. Tihi kućni obrt – komedija, 1994.
 5. Čovjek ispod stola – otužna komedija, 1995.
 6. Vrata, prozori i prirodni nagoni – komedija, 1996.
 7. Posljednji aduti – monodrama, 1997.
 8. Gorak okus medenih kolačića – komedija, 1999.
 9. Otkrivanje tople vode – komedija, 2001.
 10. Kuća za rušenje – komedija, 2002.
 11. Istini za volju – komedija, 2003.
 12. Iščašena ideja – komedija, 2005.
 13. Put u Delfe – komedija, 2006.
 14. Tko živ-tko mrtav, intrigantna tragikomedija, 2008. 
 15. Rado bi se udala, komedija, 2010.
 16. Vrlo skliska nizbrdica, humorna drama, 2012.
 17. Kao šećem psa, komedija, 2014.
 18. Muška pašteta,  2016.
 19. Ti si moj najdraži teret – komedija, 2018.
 20. Oprostite, malo nam je neugodno, komedija, 2019.
 21. Plivaj i drž’ glavu iznad vode, 2021.
 22. Posljednja večera Matije Macana, 2022.
 23. Pohlepa močnika, 2023.

 

Više o Pentravcima potražite na web stranici pentravci.com.

 

Galerija

 

Skip to content