20 godina Dramskoga studija CeKaTe-a

 

25. ožujka 2023. od 11 do 15 sati na pozornici Centra za kulturu Trešnjeva  

 

🎭 11.00 predstava 🎭


Dramska skupina Gordogan I. gimnazije u Zagrebu

Daniil I. Harms: Neuspjela predstava

mentor: Ivan Janjić, prof.

trajanje: 20 minuta

 

🎎 11.30-15.00 radionica 🎎


Radionica pripovijedanje uz pomoć „folklorne“ lutke Tibora Martana za dramske pedagoge, polaznike dramskih studija i nastavnike hrvatskoga jezika


Voditelj: Tibor Martan, dramski pedagog iz Osnovne škole Visoko i etnolog, koji istražuje baštinu te vodi Dramsku družinu Ozana u Visokom.

Održavanje: 25. ožujka 2023. od 11 do 15 sati na pozornici Centra za kulturu Trešnjevka

Kotizacija: 4 eura / https://www.ulaznice.hr/web/event/85/104

Za članove HCDO-a i polaznike Dramskog studija CeKaTe-a: 2 eura (plaća se gotovinski na blagajni CeKaTe-a od 10:30-11:00)

Prijave: tnt@cekate.hr

O radionici:  Voditelj radionice će na temelju prikupljene dramsko-pedagoške i etnografske literature te na temelju vlastite pedagoške prakse pokazati kako se osnovne i zakonitosti pučke teatrologije mogu primijeniti u radu s djecom predškolske i osnovnoškolske dobi kao metode dramskog odgoja. Uz poticanje kreativnosti i razumijevanje međuljudskih odnosa pučka teatrologija doprinosi i upoznavanju tekovina kulturne baštine na nov i zanimljiv način, omogućuje njegovanje lokalnog govornog izričaja i doprinosi očuvanju izvornosti i osobitosti hrvatske kulturne tradicije u složenim procesima sveobuhvatne globalizacije.Naglasak radionice je stavljen na Pripovijedanju uz pomoć folklorne lutke. Pripovijedanje će se promatrati u kontekstu usmene kulture kao osobitog dijela kulturne baštine.

Tijek radionice:

  • uvodno predavanje
  • izrada folklorne lutke
  • pripovijedanje uz pomoć „folklorne lutke“

O voditelju: Tibor Martan rođen je u Varaždinu 14. svibnja 1981. godine. Živi u Madžarevu kod Novog Marofa. Nakon završene Visoke učiteljske škole u Čakovcu diplomirao je etnologiju i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2020. godine završio je i stručni poslijediplomski studij Dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Voditelj je Dramske družine „Ozana“ iz Visokog i Dramske družine „Videki“ iz Novog Marofa te predsjednik Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“. Idejni je začetnik sljedećih manifestacija: Dana pere, Vilinskog igrišča kod zvonika sv. Ivana Krstitelja u Kamenoj Gorici, Dana službenice Božje Marice Stanković, Recitala duhovne poezije „Svetlost na bregu“ te Festivala kinča. Najznačajniji projekt na kojem Tibor Martan radi unatrag nekoliko godina je promocija lika i djela Lujze grofice Erdődy. Lik grofice Lujzejavnosti se predstavlja kroz dramsku izvedbe koje piše Tibor Martan.  U slobodno vrijeme uz dramske tekstove piše i prozu i poeziju uglavnom na kajkavštini. Za svoj književni rad primio je više nagrada i priznanja među njima i Plaketu „Kalman Mesarić“ za dramsko stvaralaštvo Hrvatskog sabora kulture.  Zaposlen je na poslovima stručnog suradnika pedagoga u Osnovnoj školi Visoko.

 

 

 

 

Program je dio javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

“Neuspjela predstava” I. gimnazije i radionica Tibora Martana
Skip to content