Osam čuda svijeta

ciklus putopisnih predavanja „Putnička klasa“

Predavač: dr. Edo Toplak

23.5.2024. u 19 sati
Centar za kulturu Trešnjevka
Ulaz je besplatan!

 

Još u antičko doba grčki putnici načinili su popis 7 znamenitosti koje su smatrali izuzetnima i zadivljujućima. Ona uglavnom nisu izdržala izazovu vremena, no tijekom dvije tisuće godina čovječanstvo je stvorilo brojne nove građevine koje se mogu nazvati čudesnim djelima ljudskih ruku. Početkom našeg stoljeća pokrenuta je inicijativa za određivanje koje bi se od njih mogli nazvati “svjetskim čudima”. Stotinu milijuna ljudi uključilo se u inicijativu i glasovalo po svom izboru. Tako je dobiven popis 7 novih čuda svijeta. Naš gost i predavač Edo Toplak posjetio je svih sedam znamenitosti, kao i jedino preostalo čudo starog svijeta. U predavanju će prenijeti svoje doživljaje tih znamenitosti, opisati njihovu ideju i povijest, posebnosti i tajne, ali i dati brojne praktične savjete kako, kada i na koji način ih je najlakše i najbolje obići. Uz to, rangirat će ih prema svom osobnom doživljaju i iskustvima.

Machu Picchu – napušteno selo u Andama sakriveno oblacima, ali i zamagljeno informacijama na internetu

Kolosej – kostur najzanimljivijeg stadiona u povijesti

Petra – nabatejski grad isklesan, izdubljen i izgubljen u stijeni

Krist Otkupitelj – veličanstveno jednostavna statua na jednostavno veličanstvenom mjestu

Taj Mahal – kameni san o ljubavi tamo gdje ljubav najmanje očekujete

Kineski zid – najveća i najduža građevina koju je izgradio čovjek

Chichen Itza – majanski grad i piramida okruženi tajnama i prašumom

Piramide u Gizi – čudo starog vijeka koje je izdržalo kušnju vremena

 

Više o ciklusu predavanja “Putnička klasa”:

Putovanja su „in“, to je danas svakom jasno. Specijalizirani časopisi, televizijske emisije i portali gotovo svakodnevno nas vode od obronaka Alpa do tirkiznih mora Kariba, od amazonskih džungli do saharskih dina, od azijskih megapolisa do južnoameričkih slamova. Danas se putuje puno i iz raznih motiva. Neke pogoni znatiželja, neke istraživački nerv; neki slijede svoju strast a neki njuh za biznis; neki u putovanju pronalaze puku razonodu a neki smisao života, a nekima putovanja ugrožavaju egzistenciju dok je nekima donose.

PUTNIČKA KLASA ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Tijekom 2024. u okviru Putničke klase, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka održat će se deset putopisnih predavanja na kojima će gostovati putnici različitih profila i afiniteta, od kojih mnogi iz brojnih razloga do sada nisu bili u fokusu javnosti i medija.

Naši gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa.

Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka svaki zadnji četvrtak u mjesecu tijekom 2024. godine. Na vama je samo da te datume već sada ubilježite u vaše kalendare, da nas pratite na društvenim mrežama i da se pojavite u dvorani.

Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Putničku klasu medijski prate H-alterZabavni radio i portali Pun kufer i Metafora.

 

 

 

 

 

 

 

Osam čuda svijeta – ciklus putopisnih predavanja „Putnička klasa“
Skip to content