Nova predstava UO Iza zavjese

Tihomir Dujmović
MALI NOĆNI RAZGOVORI

Režija: Želimir Mesarić
Dramaturgija: Mira Muhoberac
Igraju: Vinko Kraljević, Tomislav Martić, Lucija Dujmović i Petra Tunjić

premijera: 26. rujna u 20 sati

Izvedbe:

05.10. u 20 sati 
11.10 u 20 sati 
29.10.  u 20 sati 

Cijena ulaznice: 60 kuna / studenti, umirovljenici, grupe: 50 kuna
Prodaja ulaznica u sobi marketinga (CeKaTe, Park Stara Trešnjevka 1, kod balkona dvorane) od ponedjeljka do petka od 9 do 12 i od 16 do 20 sati. Više informacija na marketing@cekate.hr ili broj telefona 01/3695457 (u uredovnom vremenu). Uz kupnju ulaznice dobiva se bon za 10% popusta pri konzumaciji pića u Invictus baru (Nehajska ulica 10). Putem servisa Ulaznice.hr prodaju se 6-8 te 13. red.

O predstavi:

Kazališna predstava „Mali noćni razgovori“ nastala je po knjizi Tihomira Dujmovića „Mali noćni razgovori ljevice i desnice“. Riječ je o lucidnom i posve otvorenom, detaljnom i u materiju iznimno upućenom razgovoru dvojice sugovornika.Tekst je pisan kao razgovor dvojice upućenih umirovljenika, no uprizoren je kao razgovor dvojice povjesničara koji vode tv debatu o povijesnim temama koji muče hrvatsku ljevicu i desnicu.

Razgovor tematski kreće od hrvatske tzv. nulte godine, od 1941 i u gromkoj polemici prati sve povijesne događaje do velike proslave dolaska vatrenih u Hrvatsku, nakon što su postali viceprvaci svijeta u nogometu!

Razgovor vode dva profesora povijesti, jedan je etablirani lijevi profesor koji dolazi sa zagrebačkog fakulteta političkih znanosti, drugi je hrvatski politički iseljenik, koji je povijest predavao i u Njemačkoj, a vratio se u domovinu 90-tih sa svojom kćerkom. Obojica su iznimno obrazovani i upućeni u hrvatsku povijest. Profesor sa fakulteta političkih znanosti je pouzdanik SKH/SDP, odnosno hrvatske ljevice, drugi je zapravo bivši politički emigrant, koji je pristaša HDZ-a. Jedan je kolerik, drugi je flegmatik. Tijekom razgovora oboje jasno zastupaju stajališta ljevice, odnosno desnice, bistreći sve one teme o kojima se u široj javnosti šuti desetljećima. Profesor povratnik, dr. Ante Novak, dolazi u domovinu sa svojom kćerkom Sanjom koja je tipičan predstavnik mlade generacije, alergična na prastare političke rasprave „koje spadaju stari moj u muzejsku građu“,ali jasnih hrvatskih stajališta glede Domovinskog rata. Uostalom, ponosna će zaogrnuta u hrvatsku zastavu ići na doček vatrenih. Vidjevši da joj dečko godinama ne može dobiti posao, planira napustiti Hrvatsku i postaje silno kritična prema projektu samostalne države.“Oni su, to je jasno, sve uništili do 1990 i o tome nema spora, ali stari moj, ovi su tvoji napravili hrvatsku državu i upropastili hrvatsku državu. Pa nema jednog segmenta u ovoj državi koji normalno funkcionira. Sve ste uništili što se dalo uništiti!“, ilustracija je njenog pogleda na današnjicu.

Voditeljica pak tv debate je studentica fakulteta političkih znanosti koja je nerijetko zgranuta informacijama koje donosi profesor Novak. Stoga revoltirano ispituje profesora Brozovića uvodnim didaskalijama: „ ne sjećam se da ste nam to predavali profesore..“.Voditeljica znatiželjno balansira razgovor, ali profesionalno inzistirajući na konkretnim odgovorima. U riječ, ne navija ni za koga i pušta ih da do kraja iznesu svoja stajališta. Dvojica profesora u razgovoru detaljno rasčlanjuju NDH i partizanski ustanak, prodaju Dalmacije 1941 godine, tezu „da ste rušili Pavelićevu vlast, to je jasno,ali zašto ste rušili okvir, državu“, Bleiburg i poratni pokolj, gubitak Boke Kotorske, Srijema, Banata i Bačke, Jugoslaviju kao veliku Srbiju, hrvatsko proljeće, gospodarske laži u Jugoslaviji, likvidacije novinara 1945 i uhićenja 71, pripreme za rat, jugoslavenstvo kod Hrvata jučer, danas, sutra, što se dogodilo 90-tih,tko je zapravo stvorio hrvatsku državu, gdje se nazire izlaz…

Cijeli razgovor završava dr. Novak tezom „vidimo se za 25 godina, jer se ovakve rasprave na hrvatskim televizijama dopuštaju svakih četvrt stoljeća“.

Pravi kraj predstave i prava poruka predstave su suze radosnice na licu profesora Novaka koji sluša radio prijenos dočeka vatrenih i sluša navijačke pjesme koje pjeva pola milijuna Hrvata koja dočekuije vatrene na zagrebačkom trgu bana Jelačića.

„Uspjeli smo! Nakon svega smo ipak uspjeli. Nakon toliko krvi, nakon toliko mrtvih, nakon toliko bitaka i muka, prenijeli smo baklju hrvatstva mladosti koja ju je spremno prihvatila… Sada mogu polako prema Mirogoju siguran da je sve imalo smisla, svjestan da je cijela ta muka bila smislena…“…njegova je završna misao….

U predstavi igraju Vinko Kraljević ( profesora Ivana Brozovića), Tomislav Martić (profesora Ante Novaka), Lucija Dujmoviću (tv voditeljicu) i Petra Tunjić (Brozovićevu kćerku Sanju).

Dramaturgiju predstave je pripremila Mira Muhoberec, a predstavu je režirao redatelj Želimir Mesarić.

Produkcija:umjetnička organizacija „Iza zavjese“, kojoj je ovo drugi projekt. Prije toga, isto tako po tekstu Tihomir Dujmovića napravili su predstavu „Tko je ubio Zvonka Bušića“.

Mali noćni razgovori

Ključne riječi:

Skip to content