Koncert u sklopu 10. Obiteljskog festivala u parku

Subota, 24.9.2022. u 20 sati, dvorana Centra za kulturu Trešnjevka

Ulaz je besplatan!

 

 

Nastupaju: Marija Lešaja, sopran

                        Kosjenka Turkulin, klavir

Program:

  1. Ludwig van Beethoven: An die ferne Geliebte
  2. Claude Debussy: Ariettes oubliées
  3. Manuel de Falla: Siete Canciones populares Españolas
  4.  Boris Papandopulo: Čakavska suita

 

Lešaja, Marija (Zagreb) nakon studija filozofije i sociologije je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je i diplomirala u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog. Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne – Mdw Beč), Ida, Papagena, Barena, Čobanče, Berta, Bianca, Ines (HNK Zagreb), Elle u La voix humaine (HNK u Varaždinu i Scena Ribnjak), Brünhilda (Creske glazbene večeri) i Anne Frank u Dnevniku Anne Frank ( HNK u Varaždinu i na 67. Splitskom ljetu- predstava je dobitnica nagrade Judita za najbolje glazbeno ostvarenje na 67. Splitskom ljetu, i nominirana je za najbolje operno ostvarenje i najbolju opernu žensku ulogu za NHG 2021). Nastupala je kao solistica uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Nikšu Barezu, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Josipa Šegu, Srboljuba Dinića . Nastupala je uz Cantus Ansambl, uz Eksperimentalni ansambl Hilarya Jeffreya, na 69.Dubrovačkim ljetnim igrama, 29. i 30. Muzičkom biennalu, na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, Festivalu orgulja Heferer, Pasionskoj baštini, Lovran classic festivalu, Festivalu Ars Organi Siscia itd. Nastupila je kao solistica u praizvedbi glazbene suite za ansambl i sopran Mirele Ivičević Planet 8 alias Operacija Neptun u teatru ITD, koja je dobitnica nagrade „J. Š. Slavenski. Članica je ansambla Le trio i komornog ansambla udruge Sve ostalo je glazba s kojima redovito koncertira. Snimila je nekoliko radio drama za Hrv.radio.I članica je Hrv.zajednice samostalnih umjetnika. U zadnjih nekoliko godina praizvela je preko nekoliko djela hrvatskih kompozitora ( Ivičević, Glojnarić, Vranješ, Borić, Končić, Szirovicza) posvetila se interpretaciji suvremene klasične glazbe i Lieda.

 

Kosjenka Turkulin počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell’ Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich,) te Maureen Jones i Enrica Bronzija.

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija. Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas).Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied).

Ostvarila je brojne nastupe u domovini i inozemstvu kao solistica i članica komornih sastava ( Tribina Darko Lukić, Musica no museu –Rio de Janeiro, Arep del Mondo –Cagliari, ciklus Virtuoso, ciklus Vinko Lesić, ciklus koncerata „Iz Salona Očić“, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze…). U 2015. g. ostvarila je projekt „MaNNifestacija“ u suradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu povodom 140te obljetnice rođenja Thomasa Manna. Redovito surađuje sa pjevačima( Ana Jembrek, Marija Lešaja, Sonja Runje). Svira u klavirskom duu sa pijanisticom Ivom Ljubičić uz koju je i umjetnička voditeljica „Zagrebačkog festivala klavirskih dua“ .Osnivačica  je klavirskog trija Roter Igel.

Korepetitor je gudačkog odjela G.U. Elly Bašić u Zagrebu.

 

Koncert u sklopu 10. Obiteljskog festivala u parku
Skip to content