Izložba “Zagrebački velesajam 1956.-1961.”
Društveni, privredni, (geo)politički i prostorni zamašnjak razvoja socijalističkog grada
Otvorenje izložbe: 21.5.2024. u 19 sati, galerija Modulor
Trajanje izložbe: 21.5. – 6.6.2024.

Radno vrijeme galerije Modulor: radnim danom od 10 do 20 sati

 

Izložba daje smjernice za proučavanje društvenog, privrednog, (geo)političkog i prostornog doprinosa Zagrebačkog velesajma razvoju jednog socijalističkog grada, a time i (socijalističkog) svijeta. Zagrebački velesajam locus je snažnog odraza globalnih dinamika koje su se na njemu ogledale u vrijeme zaoštravanja politika Hladnog rata, kao rezultata podjele svijeta nakon 2. svjetskog rata na dva ideološka pola, kapitalistički i socijalistički. S druge strane, Zagrebački velesajam povezivao je te polove kroz sveprisutni konzumerizam i nadmetanje u tehnološkom napretku, što je podrazumijevalo i omogućavalo ekstrakciju prirodnih resursa u dotada neviđenim razmjerima. Ova izložba, prva u nizu izložbi koje ćemo posvetiti Zagrebačkom velesajmu, bavi se razdobljem od njegove inauguracije na desnoj obali Save do 1961. godine, koja donosi formaliziranje Pokreta nesvrstanih, privrednu stagnaciju, dok se u lokalnom kontekstu formiraju obrisi Novog južnog Zagreba.

Lana Lovrenčić i Sonja Leboš

 

Autorice izložbe: Lana Lovrenčić (Institut za povijest umjetnosti) i Sonja Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja)

Produkcija: Centar za kulturu Trešnjevka – Galerija „Modulor“, Institut za povijest umjetnosti (IPU), Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), u suradnji s Centrom za kulturu Novi Zagreb

Izložba je organizirana u okviru UIII projekata „Geometrije (od)rasta“ i „Prostori Novog Zagreba 1: Zagrebački velesajam“.

Podrška: Grad Zagreb – ured za kulturu i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija RH. 

Izložba je dio istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti FEMO – Fenomeni hrvatskoga umjetničkog moderniteta.

Interne istraživačke projekte financira Europska unija – NextGenerationEU iz sredstava osiguranih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.–2026. (NPOO).

Rad Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja institucionalno podržava Zaklada „Kultura nova“.

 

 

Popratna događanja:

 22. svibnja u 20h

PREDAVANJE: Zagrebački velesajam na filmu

Centar za kulturu Novi Zagreb, Trg narodne zaštite 2

Predavačica: Sonja Leboš

 

 25. svibnja 2024.

11-13h

PERIPATETIČKI FORMAT + POP-UP IZLOŽBA

ŠETNJA ZAGREBAČKIM VELESAJMOM

Zagrebački velesajam (polazak u 11h na glavnom/južnom ulazu)

Vodiči: Sonja Leboš, Lana Lovrenčić

 

 

 

Izložba “Zagrebački velesajam 1956.-1961.”
Skip to content