Izložba ‘Sensor(ium), br. 1 – Slučajni prolaznici’

 

Utorak, 15. lipnja 2021. u 19 sati

Galerija Modulor

 

Projektom ‘Sensor(ium) – svijet senzora, zvuka i pokreta’ Radiona – Zagreb Makerspace bavi se tijekom 2021. godine istražujući, prototipirajući i producirajući radove koji se bave senzorikom i interaktivnošću.

Prva izložba iz serije otvara se u utorak, 15. lipnja s početkom u 19 sati u Galeriji ModulorCeKaTe – Centra za kulturu Trešnjevka.

Suočavanje s posljedicama SARS-CoV-2 pandemije u 2020. godini u kontekstu interaktivnosti, navela je Radionin kolektiv na promišljanje drugih vrsta interaktivnosti koje ne uključuju primarno dodirivanje objekata (kao do sada), već je interakcija temeljena na pokretu, udaljenosti ili bezopasnom kontaktu zajedničke površine.

Digitalne i hibridne umjetnosti vrlo često zahtijevaju iznimno duge faze prototipiranja i testiranja kako bi se došlo do stabilne instalacije koja radi jednostavnu radnju ili loop. U takvom procesu autoru ponekad ostaje manje vremena za umjetničko istraživanje koncepta artefakta i samog značenja kojeg ono ima za posjetitelja izložbe, konteksta u kojem se nalazi, poruke koju želi poslati i čitanja od strane promatrača ili sudionika interakcije.

Pokušavajući lagano titrati između dva svijeta – umjetničko-dizajnerskog i tehničkog, često se događa prevaga na jednu stranu, što ponekad rezultira radovima koje se posjetitelji ne usuđuju dodirnuti ili razumjeti.

Na koji način pokušaj promišljanja novih načina interakcije i interaktivnosti može izmijeniti percepciju umjetničkog artefakta, dizajnerskog objekta ili makerske instalacije tema je kojom se lab bavi kroz projekt Sensor(ium). Gdje su granice tehničkih znanosti i kada ono postaje narativ interaktivnog objekta s određenom radnjom koja može biti nasumična, repetitivna ili modificirana od slučajnih prolaznika. S tim u mislima, odabrani su i prostori izložbi koji se razlikuju karakterom publike i dizajnom prostora.

Komunikacija između senzora, elektronike i programskog sučelja često “postane grbava” i ne radi prema željama autora iz različitih razloga tehničke prirode. Upravo ti procesi optimizacije tehnologije i kratkotrajnosti procesa ispravnog rada, ponekad su razlog frustracije hibridnih umjetnika i makera. Iz tog razloga Radionin kolektiv bavi se raznolikog spektrom senzorike kako bi promislili i osmislili drugačije načine interakcije gledatelja s artefaktom, bilo oni kompleksne prirode ili nešto bismo slobodno mogli nazvati La technologie primitif.

Upravo su situacije s kojima su članovi Radionina laba bili suočeni pri kreiranju svojih radova razlog zbog kojeg se počelo razmatrati na koji način povećati interaktivnost radova i pri tome posjetitelja izložbe ne dovoditi u zonu rizika ili mu smanjiti doživljaj rada. U svemu ovome također treba obratiti posebnu pažnju na činjenicu kako sada promišljati radove, pati li zbog tehničkih prepreka konceptualizacija rada i sl.  Faktor oblikovanog prostora, dizajniranja izložbe i samog ‘produkt dizajna’ izloženog artefakta sada zahtjeva daleko veći radni proces koji mora uzimati u obzir sve gore navedene elemente pri tome ne remeteći koncept i poruku izloženog rada.

Kako će izgledati hibridni i novomedijski radovi budućnosti ukoliko budemo morali paziti na elemente dodira, bit će predmet istraživanja Radionine interdisciplinarne zajednice koja vrlo često izlaže svoje radove u muzejima i galerijama upravo inzistirajući na aktivnoj participaciji gledatelja. Kako dizajnirati i stvarati radove koji naočigled ne izgledaju kao da pripadaju interaktivnim radovima i uvući građane u proces su-kreiranja umjetničkog rada kroz nasumičnost, slučajnost ili kao rezultat momenta dokolice.

Izlažu: Igor Brkić, Paula Bučar, Zvonimir Domazet, Messy Oscillators (Ana Horvat, Deborah Hustić), Sandra Maglov, Goran Mahovlić
Dizajn: Leo Kirinčić
Kustosica: Deborah Hustić
Tisak: Adria print Rijeka

Mjesto:
Galerija Modulor, Cekate – Centar za kulturu Trešnjevka

Otvorenje: 
15. lipnja 2021. u 19 sati, Galerija Modulor
Izložba je otvorena do 29. lipnja 2021.
Radno vrijeme: pon – petak: 10 – 20h

Organizacija: 
Radiona

Partneri: 
Galerija Modulor, CeKaTe – Centar za kulturu Trešnjevka

Hvala:
Dujam Ivanišević, koFAKTORlab, Jurica Zrna, Damir Prizmić

Podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Grad Zagreb

Izložba ‘Sensor(ium), br. 1 – Slučajni prolaznici’
Skip to content