IZLOŽBA

Prolegomena za modernu: društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti

Autorica izložbe:  dr.scJasna Galjer, redoviti prof. na odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Otvorenje izložbe: Četvrtak, 26.1.2023. u 19 sati, galerija Modulor

Trajanje izložbe: 26.1. – 20.2.2023., galerija Modulor

 

Izložba predstavlja djelovanje Marijana Haberlea (1908-1979), jednog od protagonista moderne arhitekture u Hrvatskoj. Haberle je brojnim arhitektonskim ostvarenjima ostavio neizbrisiv trag u arhitektonskoj kulturi i današnjem urbanom identitetu Zagreba, ali i drugih gradova diljem Hrvatske, od Slavonskog Broda do Siska. Zagrebački zbor (današnji Studentski centar) i Tehnički muzej, Brodarski institut, hotel na Plitvicama, Koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“, neki su od najistaknutijih primjera u Haberlevom impresivnom opusu. Namjera je ovom izložbom u dijalogu arhitektonskih fotografija izvornog i današnjeg izgleda, nacrta, vizualno dojmljivih crteža i filma, podsjetiti na značenje i vrijednost poznatih, ali i rasvijetliti još uvijek nedovoljno poznate doprinose Marijana Haberlea ostvarenju vizija moderne arhitekture i time pridonijeti prepoznavanju kvalitete prostora u kojem živimo.

Jasna Galjer 

Organizacija izložbe: Galerija Modulor
 
Međuistitucionalna suradnja: Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Izložba je ostvarena uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Realizaciju izložbe i kataloga podržali su ustupanjem prava na korištenje materijala sljedeće institucije i pojedinci: Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, osobni fond Marijana Haberlea (HAZU HMA- OAF M. Haberle), Brodarski institut d.o.o. u likvidaciiji, Zagreb, Arhiv JU NP Plitvička jezera, Hrvatski državni arhiv, Zagreb,  Obiteljska ostavština Haberle-Jurković, Damir Fabijanić, Saša Šimpraga i Bruno Radovčić.

Dodatni program:

Izložba također sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja 2023. u petak, 27. siječanja 2023. uz stručno vodstvo autorice izložbe u 18 i 19 sati.

 

Izložba “Prolegomena za modernu: društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti”
Skip to content