Izložba “Projekt: Leerolina” studija Mono/mint 

Otvorenje: utorak, 07. ožujka 2023. u 19 sati u galeriji Modulor

Izložba je otvorena do 30. ožujka 2023.

 

 

“Projekt:Leerolina” originalno je izveden i predstavljen publici u Berlinu u proljeće 2021., na prostorima u i oko Haus der Statistik (kompleks napuštenih objekata koji je udomio brojne društvene i kulturne institucije, umjetničke kolektive i arhitekte). Projekt koji će se predstaviti maloj i velikoj publici kroz niz postera, sastojao se od više radionica za djecu te ulične instalacije koju su studio Mono/mint i djeca zajedno osmislili i izgradili. 

Ideja o “Leerolini” rodila se u zimi 2020./21., kad su ulica, trg, javni prostori bila jedina mjesta javnog života i druženja u Berlinu. U tim uvjetima rodila su se su i brojna pitanja o stvarnom značaju javnog prostora, koliko je on stvarno inkluzivan. Promatrajući kroz leće pedagoga i umjetnika, Stjernqvist i Pelajić propitivali su kako djeca doživljavaju javni prostor i kako bi ga oblikovala prema svojim potrebama za igru i zabavu. Samofinancirajući projekt dobio je tako svoje mjesto, tj. atelje za rad, u Haus der Statistik. Haus der Statistik je veliki napušteni kompleks gradjevina u srcu Berlina koji je udomio razne umjetničke, arhitektonske i društvene projekte. Kako je sam prostor oko zgrada prostran i prazan, tako je projekt dobio ime spajanjem pojmova: Leer (njem. = “prazan”) i Berolina (= personifikacija grada Berlina) = “Leerolina”. Glavna pitanja koja su vodila autore kroz projekt u bila su otkriti, na primjer, “kako djeca vide svoje susjedstvo iz svoje perspektive? što bi promijenili u svom susjedstvu, kako bi dizajnirali susjedstvo da bolje odgovara njihovim potrebama?”. Radionice su bile održane u Haus der Statistik, a sudjelovala su djeca u dobi od 10 i 11 godina. U prvom dijelu radionice djeca su imala zadatak zamisliti sebe u ulogama urbanista i istraživača koji su, kroz različite zadatake otkrivali i okruženje Haus der Statistik. Drugi dio radionice bila je izrada maketa od kartona, koji su tvorili osnovnu ideju za razigranu, inkluzivnu prostornu instalaciju koja će biti postavljena na ulici. Kroz daljnji rad, polaznici radionice su s članovima Mono/minta dizajnirali i od drveta izgradili uličnu instalaciju za prostran i prazan nogostup ulice Otto Braun (ispred radionice). Osim instalacije, čiji je cilj bio ponuditi mjesto za odmor i igru, projekt je bio okrunjen izložbom, koja se sastojala od niza postera, postavljenih u izloge same zgrade. Cilj izložbe bio je prikazati demokratski proces sudizajniranja, istraživanja i same izrade maketa s djecom, ali i oživjeti prazan nogostup, naglasiti važnost igre i druženja u javnom tkivu grada – za sve, ali kroz intervenciju igre i povezanosti.

Studio Mono/mint čine Ivona Pelajić i Fredrik Stjernqvist, umjetničko-dizajnerski dvojac iz Hrvatske i Švedske koji je trenutno aktivan u Göteborgu, Švedska. Oboje su diplomirani pedagozi s fokusom na likovnu umjetnost i dizajn, te kroz svoj rad pokušavaju odgovoriti na brojna pitanja vezana uz prostor, likovnost i potrebe djece u gradovima. “Leerolina” je njihov prvi zajednički projekt kao studio Mono/mint, a radionice za djecu i ideju izgradnje instalacija za javni prostor nastavili su daljnim radom u Švedskoj, gdje su sudjelovali u rezidencijalnim programom “Fägatukonst”, Mölndal, i drugim projektima.

Izložba je ostvarena uz potporu Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilo društvo.

Izložbi će prethoditi radionica za djecu od 9-12 godina, a rezultati radionice će također biti izloženi u galeriji Modulor.

Dizajn-radionica “Leerolina” za djecu – 4.3.2023. od 16 do 18 sati, galerija Modulor

Pozivamo djecu u dobi od 9-12 godina da sudjeluju u dizajn-radionici “Leerolina” u subotu 4. ožujka 2023, od 16 do 18 sati u galeriji Modulor. Ova dizajn-radionica ima za cilj potaknuti djecu na kreativno sudjelovanje u promišljanju o svojoj okolini, posebice kvartu i gradu. Zagrebačka verzija radionice reprodukcija je prethodne verzije koja je originalno bila izvedena 2021. godine u Berlinu. Ova radionica bit će prilagođena specifičnostima u kvartu Trešnjevka. Kroz nekoliko kreativnih zadataka i s različitim materijalima, djeca će se baviti pitanjima poput: “Kako bi djeca željela dizajnirati svoj kvart? Što ga može učiniti zabavnijim? Što mu nedostaje?”

Voditelji radionice su Ivona Pelajić (mag. art. Likovne kulture i MFA Kulture dječjeg dizajna) i Fredrik Stjernqvist (mag.art. Glazbene edukacije i rukotvorina). Radionica će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku, prema potrebi. Radovi nastali na radionici bit će izloženi u sklopu izložbe “Projekt: Leerolina”, koja će se moći razgledati u galeriji Modulor od 7. do 30. ožujka 2023.

Sudjelovanje u radionici je besplatno, ali broj mjesta je ograničen.

RADIONICA JE POPUNJENA!!

 

Izložba “Projekt: Leerolina” studija Mono/mint
Skip to content