Izložba Iskra kolektiv / Pozdravi iz Pokuplja

Otvorenje izložbe: 12.3.2024. u 19 sati, galerija Modulor

Izložba traje do 5.4.2024.

Ulaz je besplatan!

 

Izložba predstavlja rad kolektiva ISKRA, i prvog izdanja koji je okupio multidisciplinarni i internacionalni tim mladih entuzijasta i stručnjaka na temu rijeke Kupe, u Pokupskom. Istraživački rad grupe autora različitih profesija, Marte Bunjan, Jacopa Grillija, Alison Ivašić, Lare Jelić-Balta, Karle Jelić-Balta, Aljoše Kotnjeka, Petre Martinović, Stephanie Newcomb, Kinke Nijland, Tina Pugelnika Stipeča, Ive Vujec, Mirne Udovčić, Hane Štefanac, i Petra Zebić, trajao je od siječnja do lipnja 2023. godine, a na temelju zajedničkog rada, dijaloga i radionica, konačni produkt bili su projekti različitih tehnika, metodologija i medija.

Istraživanje je došlo intuitivno te kao refleksna reakcija na zatečeni kontekst. Izložba se materijalizira kroz tri jedinstvena elementa – radovi, rijeka i naljepnice Izložba se materijalizira kroz pregled radova kao dijela zajedničkog pokreta i djelovanja, participativnog dijela izložbe gdje posjetioci mogu reagirati na postavljena pitanja i naljepnicama odgovarati, te time ostaviti svoj trag na izložbi, te naposljetku, prezentaciji individualnih radova. Teme autorskih projekata su sljedeće: Marta Bunjan i Lara Jelić-Balta – Pokupske plaže, Jacopo Grilli i Kinke Nijland – Danak, Alison Ivašić – Ribič, Karla Jelić-Balta – Otoci, Aljoša Kotnjek – O ribi između crteža i pletenja, Petra Martinović i Hana Štefanac – Okusi Pokupskog, Stephanie Newcomb – Uzvodno i nizvodno, Tin Pugelnik Stipeč – Pokupski prelet, Iva Vujec – Karakter obrasca-obrazac karaktera, Mirna Udovčić – Pokupski katastar, Petra Zebić – Ženska posla.

Rijeka, kao objedinjujuća tema, koja povezuje sve radove, i na koji se svi radovi referiraju, provlači se duž cijelog prostora kao tema zajedničkih promišljanja grupe autora, no također, u evokaciji namreškane površine vode u načinu prezentacije individualnih radova. Svaka od tema koje autori prezentiraju tangira rijeku, te od nje uči, posuđuje, uzima, vraća, sukladno istraživačkom procesu. Izložba ima interaktivni karakter, u vidu postavljanja pitanja i otvaranja dijaloga s posjetiocima, omogućavajući razmjenu znanja koja je i okosnica samog kolektiva čiju energiju žele podijeliti s posjetiocima izložbe i novim entuzijastima. Posjetioci postavljaju naljepnice na mikrolokacije te odgovaraju na pitanja koje se tiču njihovog vlastitog promišljanja o identitetu mjesta, baštini, i mjestima s kojima ostvaruju posebnu povezanost, kao što i Iskra ostvaruje s Pokupskim. Na ovaj način, slika izložbe će se promijeniti od njenog otvorenja do njenog zatvaranja te osigurati dinamičnost, dijalog i razmjenu znanja. Na izložbi će se moći vidjeti i publikacija autora, objedinjena u zajedničkoj knjižici, te katalog.

 

 

Izložba Iskra kolektiv / Pozdravi iz Pokuplja
Skip to content