IZLOŽBA

“Industrijska baština Trešnjevke / GAP”

Otvorenje izložbe: 6.12.2022. u 19 sati, galerija Modulor

Trajanje izložbe: 6.12.2022. – 20.1.2023.

Koncepcija i autor: Mladen Perušić, arhitekt – konzervator

 

“Industrijska baština Trešnjevke / GAP”

građevni kompleks u ulici Florijana Andrašeca 14

Tvornica namještaja Marko Šavrić od 1948. do 1974.

GAP građevno projektno poduzeće od 1945. do 1995.

Izložba ima za cilj pokazati do sada nepoznati povijesni građevni razvoj jednog od niza kompleksa industrijske  i obrtničke baštine Trešnjevke u ulici Florijana Andrašeca 14. Na toj lokaciji je do 1948. do 1974. bilo „Drvno proizvodno poduzeće Marko Šavrić“, koje je nakon preseljenja u novoizgrađenu tvornicu na Jankomiru prodalo kompleks GAP-u građevno projektnom poduzeću, koje je djelovalo do 1995.

„Šavrić“ je 1948. preuzeo desetak stolarskih obrtničkih radionica koje su imale proizvodne hale na sjevernoj strani prostranog  dvorišta. Na južnoj strani parcele izgradio je veću jednokatnu zgradu. Ukupna površina svih građevina iznosila je 5.500 m2. Budući da je struktura prostora odgovarala djelatnostima GAP-a, godine 1974. su bile potrebne samo manje građevne adaptacije zgrada. Radionice su bile najstariji dio, građene prije rata kao hale od drvenih konstrukcija većih raspona. Obnovljene su na način da je sačuvana izvorna gradnja. U njima su smješteni proizvodni pogoni stolarije, bravarije, građevinaca i električara i razna skladišta, koje su se do tada nalazile na više mjesta na Trešnjevci. U armirano betonskoj građevini uz ulicu u prizemlju je smještena uprava i računovodstvo tvrtke, a na katu istočno oour Inženjering-građenje koji je bio u Lenjingradskoj 4, a zapadno oour Projektiranje, APA koja je imala atelje u Križanićevoj 8.  Gap je u 6 oour-a imao do 350 radnika.

Na izložbi će se izložiti sačuvana arhitektonska dokumentacija, posljednjeg uređenja tvornice namještaja Šavrić  i projekti  i radovi obnove kompleksa koje je Gap izvodio od 1974. do 1976.,nacrti i fotografije obnove prostora. Vizuelni identitet tvrtke GAP kreirao je slikar i dizajner Ivan Picelj koji je koncipirao i oslik uličnih pročelja 1976. te će se priložiti i taj dio.

U drugom dijelu izložbe prezentirati će se djelatnosti tvrtke GAP, od izrade projekata i realizacija do izvođenje svih vrsta radova na nizu objekata najvećim dijelom u Zagrebu, ali i na području  u Hrvatskoj i u gradovima tadašnje države. Sačuvani su i popisi objekata koji su projektirani i na kojima su izvođeni radovi od oba glavna dijela  poduzeća, Projektiranja (oko 130) i Građenje (oko 200). Reprezentativni primjeri izlagani su na izložbama arhitekture javne, društvene i sportske namjene. (Fakultet za fizičku kulturu, škole Vinko Bek, Malešnica, sportski centri i dvorane Martinovka, Boćarski dom, src Jarun, tvornica Jedinstvo i dr.)

GAP-u je godine 1973. dodijeljena Nagrada Grada Zagreba.

Ideja je da se ovom izložbom u prostoru Galerije „Modulor“ potakne studij i dokumentiranje manje poznate, ali vrijedne bogate industrijske baštine Trešnjevke s urbanističkog i arhitektonskog stanovišta.

Mladen Perušić, arhitekt – konzervator

Izložbu financijski podupiru: Ministarstvo kulture i medija RH, te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, a suradnik na izložbi je Arhiv grada Zagreba.

Položaj poduzeća GAP

Prednje pročelje u osliku (dizajnu) Ivana Picelja

 

Izložba “Industrijska baština Trešnjevke/GAP”
Skip to content