Festival Mater Libertatis

sakralni program u sklopu 46. susreta zagrebačkih glazbenih amatera

Subota, 7. listopada 2023. u 20 sati

 Crkva Sveta Mati Slobode, Jarun

Ulaz na koncert je besplatan!

 

U Marijanskom mjesecu, na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice te uoči Dana neovisnosti, u Crkvi sv. Mati Slobode (Ulica don Petra Šimića 1) na zagrebačkom Jarunu održat će se drugi Festival Mater Libertatis. Na koncertu u subotu, 7. listopada 2023. s početkom u 20 sati, 6 gradskih ansambala (zborova i vokalnih ansambala) udružit će svoje glasove i zapjevati isključivo pjesme posvećene Bogorodici. Organizatori Festivala su Udruga Ergo Artis i Centar za kulturu Trešnjevka. Ulaz na koncert je besplatan.

 

NASTUPAJU:
1. Zbor Župe Marije Pomoćnice – Knežija
2. KUD Žumberčani Zagreb
3. Župni mješoviti zbor Crkve Tijela Kristova Sopot
4. Mješoviti zbor Sv. Barbare Panis Angelicus
5. Zagrebački katedralni mješoviti zbor

 

PROGRAM:

1. Zbor Župe Marije Pomoćnice – Knežija

Dirigentica: Ksenija Sanjković

Orgulje: Petra Jurković Mutabžija

Božidar Širola, Velimir Deželić, Himna Majci Božjoj od Kamenitih vrata iz Zagrebačkog misterija “Majka Božja od Kamenitih vrata”

Zdravo Djevice, CO

 

2. Župni mješoviti zbor Crkve Tijela Kristova Sopot

Dirigentica: prof. Matea Petrić

Orgulje: Nikola Seljan

F. Engelhart: “Dajte mi sladak pjev”

R. Matz, D.Domjanić: “K suncu prosi”

 

3. KUD Žumberčani Zagreb

Dirigentica: Maria Bilandžić mag. mus.

“Sred te se pećine” (Francuska)

A. Canjuga, D. Domjanić: “Ljiljane bijeli”

 

4. Zagrebački katedralni mješoviti zbor

Dirigent: Matija Škvorc

Orgulje: Ronald Strabić

Anđelko Klobučar, obr. Miroslav Martinjak:”Zdravo budi, Marijo”

Dragutin Domjanić, Rudolf Matz: “Zdrava Marija”

 

5. Mješoviti zbor Sv. Barbare Panis Angelicus

Dirigent: Tomislav Čekolj

Orgulje: Antun Modrušan

R. Matz: “Romarska”

“Zdravo, budi Marijo”, prejasna zornice

 

Zbor Župe Marije Pomoćnice – Knežija osnovan je u listopada 1942. te je prvi nastup imao prilikom posvećenja temeljnog kamena za izgradnju današnje Crkve Marije Pomoćnice na Knežiji. Prvi dirigent Zbora bio je don Jerko Gržinčić koji je za tu prigodu skladao djelo “Ecce sacerdos magnus”, a koji je skladao i poznatu pjesmu „Marijo, o Marijo“. Kroz svojih 80 godina djelovanja Zbor je redovito pjevao na Misama u svojoj matičnoj Crkvi, ali i nastupao na koncertima diljem Hrvatske te u inozemstvu (u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji). Zbor je između ostalog sudjelovao u glazbeno-scenskoj izvedbi djela “Božićna priča” R. Matza. Od listopada 2016. Zbor vodi Ksenija Sanjković, a orguljašica je Petra Jurković Mutabžija. Kroz svojih 80 godina djelovanja Zbor je redovito pjevao na Misama u svojoj matičnoj Crkvi, ali i nastupao na koncertima diljem Hrvatske te u inozemstvu (u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji). Zbor je između ostalog sudjelovao u glazbeno-scenskoj izvedbi djela “Božićna priča” R. Matza 2009., Malog oratorija Posljednja večera don Ive Ljubića Horvaćanina i praizvedbi Oratorija Marija Pomoćnica Brune Vlaheka i Kristine Gavran 2018. te ponovnoj izvedbi 2019. na Festivalu kršćanskog kazališta. 2019. Zbor je pjevao svečanu Misu za otvorenje Đakovačkih vezova te održao koncert u sklopu Adventa u Zagrebu u Zagrebačkoj katedrali.U listopadu 2022. Zbor je osvojio 3. nagradu na natjecanju Zborova „Mater Libertatis“. U prosincu iste godine Zbor je koncertom u matičnoj Župi proslavio 80. obljetnicu osnutka izvođenjem, između ostalog, i cijele Misse Croatica Fortunata Pintarića uz pratnju Tamburaškog orkestra Gaj. Dirigentica: Ksenija Sanjković

Kulturno umjetničko društvo „žumberčani“ Zagreb
Dirigent: Maria Bilandžić
Osnovano je 1989., a pod današnjim nazivom registrirano je 2000. godine. Mješoviti folklorni zbor njeguje pjesme i običaje svoga kraja, ali i drugih krajeva lijepe naše. Kontinuirano je prisutan na kulturnoj sceni zagreba i šire. Broji četrdesetpet članova, a od toga tridesetpet aktivnih. Godišnje odrađuje oko dvadeset nastupa. 25 godina je umjetnički voditelj bio maestro Božidar Ugrina, a sad ga vodi Marija Bilandžić, mag. mus.

Mješoviti župni zbor iz Sopota
Dirigentica: Matea Petrić
Djeluje već 24 godine na čelu s voditeljicom profesoricom Mateom Petrić. Zbor svojom pjesmom redovito uveličava središnja misna slavlja u crkvi Tijela Kristova Sopot – Novi Zagreb, te svake godine održava nekoliko koncerata u župi (Božićni koncerti, koncerti povodom važnih blagdana). Osim nastupa u matičnoj župi zbor je imao nekoliko zapaženih nastupa diljem Hrvatske.

Mješoviti zbor “Panis Angelicus”
Dirigent: Tomislav Čekolj
Djeluje u okrilju župe Sv. Barbare u zagrebačkome naselju Vrapče. Nekolicina mladih osnovala vokalno instrumentalni sastav VIS “Barbara” kako bi upotpunili nedjeljnja misna slavlja. VIS 1996.godine mijenja naziv u aktualni Mješoviti zbor Sv. Barbare „Panis Angelicus“ te počinje djelovati u kulturno-umjetničkom amaterizmu, pa uz nedjeljna animiranja sv. mise ima širok glazbeni repertoar od klasike do suvremene i narodne glazbe.Osim što sudjeluje na misnim slavljima te ostalim svečanostima i proslavama u svojoj župi zbor sudjeluje na smotrama zborova, festivalima i natjecanjima pjevačkih zborova u Hrvatskoj i inozemstvu. Zbor je ostvatio niz priznanja i nagrada za svoj rad.

Zagrebački katedralni mješoviti zbor
Dirigent: Matija Škvorc
Osnovan je 1985. godine sa svrhom da sudjeluje u liturgijskim potrebama zagrebačke katedrale, ali i da promiče sakralnu glazbu općenito. Zbor u ovih 38. godina postojanja nastupa u i izvan katedrale u najrazličitijim prigodama, festivalima i natjecanjima zborske glazbe kako u zemlji tako i izvan nje. Prije 9. godina zbor preuzima sadašnji voditelj Matija Škvorc u želji da se ovaj zbor, sa zvukom, kvalitetom i prepoznatljivošću dovede do vrhunske razine kreativnosti i muziciranja. 2017. godine, zbor osvaja najviše srebrno na svjetskom natjecanju zborova i ansambala u Karlovcu. U ovo neobično vrijeme pandemije i potresa, zbor prelazi u komorni ansambl, sa pokušajem da se održi kvaliteta i kontinuitet, sve do ponovnog stvaranja velikog katedralnog zbora.

Festival Mater Libertatis
Skip to content