FAŠNIČKA RADIONICA

izrada rekvizita za karnevalska događanja – MAŠKARE I ZVONA- inspirirano maskama zvončara

Subota, 18.2.2023. od 10:30 do 12 sati

Centar za kulturu Trešnjevka

Sudjelovanje je besplatno!

RADIONICA JE POPUNJENA!!

 

Svake godine već tradicionalno za djecu organiziramo prigodnu fašničku radionicu. Djeca predškolske i školske dobi pozvana su da uz vodstvo likovne umjetnice i edukatorice Jelene Petric (mag.educ.art) izrade rekvizite za karnevalska događanja koji su inspirirani tradicijskim maskama zvončara. Radionica je za polaznike besplatna, broj mjesta je ograničen.

Što sve radionica obuhvaća?

  • upoznavanje sa tradicijama Halubajskih zvončara i maškarenja/poklada/karnevala u Hrvatskoj
  • izrada zvončarskog zvona
  • izrada maškare (životinjske glave s isplaženim jezikom i rogovima)
  • ritual nakon izrade maškare i zvončarskog zvona

Maškare i zvončarska zvona se rade od recikliranog materijala, možete sa sobom ponijeti (nije obavezno): tetra pak sa čepom, papirnate vrećice, staru tkaninu i ostatke papira

Tko su Halubajski zvončari?

Zvončari koji dolaze iz Halubja, zapadnog dijela Kastavštine u okolici Rijeke. Njihovo porijeklo seže u prapovijest, a danas su su turistička atrakcija i čuvari folklornih tradicija. Ogrnuti su ovčjim kožama i velikim zvonom na donjem dijelu leđa. Na glavi imaju posebno stilizirane maske – čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. U rukama imaju baltu ili bačuku – stilizirani buzdovan. Stalni su sudionici međunarodnog “Riječkog karnevala”, najvećeg u Hrvatskoj i jednog od najpoznatijih u Europi.

***izvor teksta: http://www.halubajski-zvoncari.com/pocetna.html

 

 

FAŠNIČKA RADIONICA za djecu – POPUNJENO!
Skip to content