9. Obiteljski festival u parku

25.09.2021., subota

Mjesto: Park Stara Trešnjevka i atrij Centra za kulturu Trešnjevka  

Vrijeme: od 10 do 13  i od 18 do 20 sati

 

Centar za kulturu Trešnjevka već devetu godinu organizira manifestaciju Obiteljski festival u parku koja će se ove godine održati u Parku Stara Trešnjevka i u vanjskom atriju Centra za kulturu Trešnjevka u subotu, 25. rujna 2021. s početkom u 10 sati. Ovom manifestacijom simbolično ispraćamo ljeto i pozdravljamo jesen. Na manifestaciju pozivamo obitelji te sve stanovnike Trešnjevke i šire da nam se pridruže na ovom cjelodnevnom slavlju. U jutarnjem programu pozivamo djecu, roditelje, djedove i bake da nam se pridruže na različitim kreativnim i književnim radionicama, dok ćemo u večernjim satima uživati u predstavi suvremenog plesa u okviru programa Rasplesani parkProgram je besplatan za sve građane.

 

Program:

Od 10 do 13 sati / PARK STARA TREŠNJEVKA

U sklopu 14. Festivala dječje knjige na književnom punktu (kod skulpture Kikiriki):
10 –  11 /  CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE – predstavljanje slikovnice i projekta Šarene priče, Tea Vidović /CMS/ i suradnici  / Priče iz Afganistana

Centar za mirovne studije i suradnici predstavit će proces nastanka slikovnice “Šarene priče”. Slikovnica je nastala u suradnji djece i odraslih te bi priča o njenom nastanku mogla potaknuti da se ovakvi procesi događaju češće. Priče koje se nalaze u slikovnici, priče su osoba koje su u Hrvatsku stigle iz dalekih zemalja, a pričanjem priča koje su im pričali kada su bili djeca – željeli su predstaviti svoje zemlje društvu koje je danas njihov novi dom.
Čitat ćemo priču iz Afganistana te predstaviti proces izrade ilustracija.
Preporučena dob djece je 6-12 godina

 

10-13 / Bookcrossing

Već nekoliko godina u Centru za kulturu Trešnjevka djeluje dinamična BOOKCROSSING zona sa stotinama knjiga. Saznajte kako se učlaniti u jedinstvenu svjetsku knjižnicu bez bez članarine i polica, besplatno nabaviti dobre knjige ali i svoje otputiti u svijet knjigoljubaca.

Drugi punkt – Radionice za djecu
10 -13 /  Radionica za djecu mali znanstvenici

Hokus pokus radionice za djecu sastoje se od pokusa, demonstracija, vođenih razgovora i interaktivnih kvizova. Svrha radionica je upoznavanje djece sa svijetom znanosti, znanstvenim područjima i metodama kroz njima primjerene sadržaje i način prezentacije. Radimo pokuse i trikove s kemikalijama i sitnicama iz kućanstva. Uz pomoć kemijskih reakcija i fizikalnih zakona isprobavamo hrpu stvari – od lansiranja rakete-epruvete do sviranja usne harmonike. Bonus: pušemo balone od sapunice, ali na hokus pokus način. Preporučena dob djece je 6-12 godina.

10-11:30 / Radionica za djecu Zeleni klik! i Online herbarij

Edukativna igra u sklopu koje djeca kreću u potragu za stablima u Parku Stara Trešnjevka. Potraga za stablima uključuje kreativnu igru potrage, učenje o trešnjevačkim stablima i kreativne/sportske aktivnosti s volonterima, s kojima će djeca sudjelovati u razmjeni vještina i u kampanji #budifrend. Svaki sudionik dobit će mali unikatan podsjetnik na sudjelovanje u potrazi. Preporučena dob djece je 7-14 godina, a mlađa djeca mogu sudjelovati uz pratnju roditelja.

10-13 / Festival zvijezda – tisuću želja za bolje sutra

Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! U Japanu, odakle je krenula želja, festival Tanabata se tradicionalno slavi od 755g. Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu i pomognemo sudionicima da na zabavan i kreativan način potaknu i druge na stvaranje novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo.

11:30 -13 / Izrada lutkica naprstaka od papira

U sklopu radionice od papira djeca izrađuju lutkice naprstke, za koje potom smišljaju priču i prezentiraju ju samostalno ili kao igrokaz s drugom djecom. Lutkice naprstci osim za izvođenje igrokaza služe za pričanje priča, te kao pomoć u učenju.
Preporučena dob djece je 6-12 godina.

 

 

19-20 / Dvorana CeKaTe-a
RASPLESANI PARK: predstava suvremenog plesa „Samoizolacija u 40 minuta“ autor i izvođač: Jura Ruža
Koje je idealno vrijeme za odlazak u supermarket? Koliko se u njemu treba zadržati? Kako ući u vlastiti stan bez prljanja poda? Kako skinuti odjeću sa sebe bez previše kontakta s kožom? Kako ukloniti potencijalne bakterije sa svoga tijela? Kako sortirati kupljene namirnice na svomu stolu? Kako kihnuti? Kako prati ruke? Koliko dugo? Kako živjeti u situacijama krajnjeg opreza i straha od svega što nije pod našom kontrolom? Koliko smo svjesni vlastitih postupaka? Prerastaju li tada naše ponašanje i navike u krajnost? Prelazimo li vlastite granice? Do koje mjere? Naziremo li pritom negdje, u nama ili oko nas, neku vrstu pobune naspram svega što namećemo sebi ili drugome? Prerastaju li tada tuđe ponašanje i navike u krajnost? Prelazimo li tuđe granice? Dokle? Kako živjeti kada se dvije krajnosti konačno sudare? Kako preživjeti kada obje strane odbijaju popustiti? Nadjača li potreba za kontrolom potrebu za kaosom? Ili obratno?
Odvija li se sukob u nama ili izvan nas…

 

9. OBITELJSKI FESTIVAL U PARKU
Skip to content