AUTORSKA ČESTITKA – NOVI SADRŽAJI ZA STARE OBIČAJE  / OTVORENJE IZLOŽBE /

Utorak, 15. prosinca 2020. u 19 sati

IZLOŽBA JE OTVORENA ZA JAVNOST OD 16.12.2020. DO 15.1.2021. OD 10 DO 19 SATI

Autorica: Branka Hlevnjak

 

POGLEDAJTE VIDEO OTVORENJA IZLOŽBE: 

 

Avangardna misao vodila je prema ukinuću elitizma i demokratizaciji umjetnosti. Težila je svakidašnji život oplemeniti estetskim užitkom oblikovanja čija se ljepota temelji na praktičnosti i pristupačnosti. U tom duhu demokratizacije društva i likovne umjetnosti koja mu je sastavni dio, u želji za oplemenjivanjem starih običaja čestitanja i darivanja u blagdanske dane zamišljena je akcija  AUTORSKA ČESTITKA. Ona je postala komunikacijski most između uglednih umjetnika, mladih, svježih i nepoznatih punih želja za takvim zadatkom; između slikara, grafičara i dizajnera i publike koja je tu ideju o novim sadržajima za stare običaje rado prihvatila uz vrlo povoljne cijene. Bilo je to 1983. godine. Promocije su se održavale u Galeriji Događanja, ali i knjižarama i knjižarskim klubovima poput Stvarnosti, gdje je bio Klub 42 osnovan za likovna događanja. Autorska čestitka bila je revolucionarna novost na tržištu stereotipnih čestitki. Kako je Centar za kulturu Pešćenica provodio i sociološka ispitivanja o ukrasima na zidovima u stanovima, bilo je logično da AUTORSKA ČESTITKA  preraste iz postkarte i u malu grafiku, koja će suvremena likovna djela učiniti dostupnim. Ljepota svakome, to je bila ideja vodilja.

AUTORSKA ČESTITKA imala je i svoj manifest:

Autorska čestitka nije akcija koja zabranjuje kič.

Autorska čestitka je akcija koja kreacije zagrebačkih umjetnika približava građanima kroz čestitku.

Umjetnički vrijedna i lijepo oblikovana prestaje biti samo mehanički posrednik u prenošenju želja.

Autorska čestitka postaje dar za prijatelje.

Dovoljno mala da bude čestitka

Dovoljno atraktivna da bude dar

Dovoljno lijepa da bude slika.

Autorska čestitka nuđa tri mogućnosti suradnje i izbora:

Male serigrafije pretvaraju čestitku iz potrošnog sredstva za kurtoazno čestitanje u trajnu vrijednost, dajući činu čestitanja i poklanjanja jedinstveni značaj.

Uokvirene male serigrafije prva su organizirana ponuda ove vrste u Zagrebu i konačno alternativa maloj jeftinoj slici koju su do sada uglavnom pokrivali naivni slikari. Male serigrafije uokvirene ili ne kroz akciju Autorske čestitke populariziraju suvremenu umjetnost i animiraju za umjetničko djelo.

Autorska čestitka kao mala pristupačna grafika ili kao razglednica (postkarta) može imati opći ili sasvim prigodni značaj evidentan u motivu, a svojim trajnim prisustvom doprinosi poboljšanju komunikacije i vizualne kulture uopće, oslanjajući se pritom na autentično domaće stvaralaštvo.

U studenom 1984. u novootvorenom Klubu 42 u Salonu knjiga, knjižare „Stvarnost“ na Rooseveltovom trgu 4 u Zagrebu postavljena je prodajna izložba AUTORSKE ČESTITKE čiji je popis autora impozantan: Ivan Antolčić, Belizar Bahorić, Mladen Bašić Bibi, Krešimir Bauer, Peruško Bogdanić, Vladimir Dodig Trokut, Boris Dogan, Nedeljko Dragić, Jadranka Fatur, Zvjezdana Fio, Vera Fischer, Josip Generalić, Greiner&Kropilak, Živko Haramija, Željo Hegedušić, Roland Herr, Helena Klakočar, Dragutin Dado Kovačević, Nikola Koydl, Ivan Kuduz, Ninoslav Kunc, Vjera Lalin, Ivan Lesiak, Ivan Lovrenčić, Jadranka Nikolić (Bačić), Ratko Petrić, Marija Putra-Žižić, Nikola Reiser, Sanja Simonović, Zvonimir Šepat, Hrvoje Šercar, Miroslav Šutej, Boris Švaljek, Ivan Švertasek, Žarko Tomazetić, Branka Uzur, Žarko Vijatović.

Iduće godine 1985. Klub 42 opet će ugostiti AUTORSKU ČESTITKU na prodajnoj izložbi, a među izlagačima bit će uz ostala i nova imena: Minja Bosanac, Slavko Bratić, Nataša Cetinić, Boris Demur, Tomislav Gotovac, Alfons Holtgreve, Ljerka Njerš, Nenad Opačić, Tonka Petrić, Marijan Pongrac, Oton Reisinger, Krešo Skozret, Danka Šošić i Kamilo Tompa. Posljednji ciklus Autorske čestitke  tiskan  je 1988. za novu 1989.

Godina 1989. bila je uostalom prijelomna godina; pao je Berlinski zid i kapitalizam je proširio svoje tržište na sve zemlje; pao je i socijalizam i s njim i tadašnje hrvatsko gospodarstvo. Ova je izložba naznaka i trag jedne demokratske ideje koju je osmislio 1983. Dragutin Dado Kovačević, provodila  Galerija Događanja, a podržao Centar za kulturu Pešćenica, te svi autori i umjetnici koji su u njoj učestvovali. (U prilogu je aktualna čestitka za 2021. autora Dragutina Dade Kovačevića)

Branka Hlevnjak

 

*Zbog epidemioloških mjera otvorenje izložbe će se snimati za javnost i objaviti na web stranici te društvenim medijima, a na otvorenje su pozvani samo novinari. Sve će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim propisima.*

 

Izdavač: Centar za kulturu Trešnjevka
Za izdavača: Veselko Leutar
Voditeljica galerije: Saša Martinović Kunović
Tekst: Branka Hlevnjak
Likovni postav: Branka Hlevnjak
U Zagrebu, prosinac 2020.
Financijska podrška: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba
 
Autorska čestitka – Novi sadržaji za stare običaje
Skip to content