I ove godine s ponosom najavljujemo Susrete plesnih grupa. Održavajući se već deveti put, Susreti koji okupljaju brojne plesne grupe iz čitave Hrvatske, polako prerastaju u tradiciju. Ove godine manifestacija se vraća na svoju kućnu adresu, u obnovljenu dvoranu Centra za kulturu Trešnjevka.

Susreti će se održati u sljedećim terminima:
– od 13. do 15. travnja predstavit će se urbani plesni izrazi, street dance, step i show dance
– od 20. do 22. travnja jazz dance
– od 27. do 29. travnja suvremeni i klasični plesni izrazi te karakterni plesovi
iako se u predviđenim terminima pojavljuju i ostali plesni žanrovi.

Cilj Susreta prvenstveno je ostvarivanje mogućnosti za scenski nastup mladih plesača amatera te podizanje kvalitete amaterske plesne scene uopće. Susreti svake godine postižu velik uspjeh, a priznanje im odaje i više od 70 prijavljenih plesnih grupa koje će i ove godine pokazati što znači voljeti ples.

Duh Susreta plesnih grupa koji iz godine u godinu prenose organizator i svi sudionici mogao bi se sažeti u ovogodišnjoj poruci Međunarodnog dana plesa, čiji je autor kanadski plesač i koreograf Yvon Soglo: “Ples ima rijetku i dragocijenu moć ujedinjavanja ljudi svih uzrasta, kultura i religija (…). Ples govori umu, duši i tijelu na način koji transcendira moć riječi; njegov društveni utjecaj i sposobnost da pokreće ljude trebamo slaviti. Kao umjetnička forma ples može biti impresivan, ali njegova je fundamentalna priroda ekspresija.”

Također ćemo se pridružiti i obilježiti Međunarodni dan plesa, 29. travnja, i odzvati se pozivu UNESCO-vog Međunarodnog savjeta za ples te postati dio velike međunarodne zajednice plesača. Tim povodom u Galeriji Modulor svoje fotografije posvećene plesu predstavit će Kruno Matić, u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka i Plesnog studija “Svjetlost u pokretu”. Otvorenje izložbe bit će 27. travnja u 18 sati.


9. susreti plesnih grupa
Skip to content