15. Festival dječje knjige u prosincu

 

5.12.2022. u 9:45 sati, OŠ Alojzija Stepinca, gost: Zoran Pongrašić

U sklopu 15. Festivala dječje knjige ove godine ugošćujemo i Zorana Pongrašića, dobitnika nagrade Grigor Vitez za 2021. godinu za najbolji tekst za mladež u romanu KRIVE SU SEKA I SEKA.
Družit ćemo se u Osnovnoj školi Alojzija Stepinca i učenicima osmih razreda, 5.12.2022. u 9.45 sati. Gost književnik popričat će s djecom o svom nagrađenom romanu i uputit će ih u svoje viđenje bajki i imaju li bajke baš potpuni smisao ili kriju i mnoge nelogičnosti.

Zoran Pongrašić
Književnik i dramski pisac, rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, a kao dječji pisac uvršten je u školsku lektiru (romani Mama je kriva za sve i Gumi-gumi ili djevojčica koja je preskočila nebesa), čitanke i udžbenike. Objavljeno mu je tridesetak knjiga proze. Član je Hrvatskog društva pisaca, član i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, jedan je od osnivača Umjetničke organizacija AUTORSKA KUĆA, te književne udruge KNJIGA U CENTRU. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

 

9.12.2022. u 10 sati, OŠ Matije Gupca, gost: Tomislav Zagoda

U prosincu na 15. Festivalu dječje knjige u OŠ Matije Gupca, 9.prosinca u 10.00 sati družimo se s piscem za djecu i odrasle Tomislavom Zagodom. Književnik će predstaviti, osim svog autorskog opusa i poznatog romana Balada o Buginim gaćicama za koju je dobio nagradu Grigor Vitez, dvije nove biografije hrvatskih pisaca, a to su August Šenoa i Antun Gustav Matoš.

Tomislav Zagoda rođen je 15.3.1970. u Zagrebu. Diplomirao je 1995. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Gjure Sedera, nakon čega je studirao religijsku kulturu i filozofiju. Doktorirao je 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (mentor: Zvonko Kovač) s radom HUMOR U SLOVENSKOM, BOSANSKOHERCEGOVAČKOM I HRVATSKOM ROMANU U RAZDOBLJU TRANZICIJE. Područja znanstvenog interesa: suvremena hrvatska, slovenska i bosanskohercegovačka proza, popularna kultura, semiotika, kulturni studiji, interkulturni odnosi, južnoslavenska komparatistika. Objavio je nekoliko znanstvenih radova i sudjelovao je na znanstvenim skupovima (Obdobja i Peti slavistički kongres). Dobitnik je nagrade „Grigor Vitez“ za tinejdžerski roman Balada o Buginim gaćicama (preveden na makedonski i slovenski). Objavio je zbirku priča za mlade Nek bude kaos. Priče su mu objavljene u Zborniku, Kako smo popubertetili (10 priča o odrastanju), Nove priče i pjesme dobitnika Nagrade „Grigor Vitez“. Napisao je i nekoliko romana za odrasle, kao i tekstove za mnoge dječje emisije.

12.12.2022. u 10 sati, OŠ Horvati, gost: Nina Ivanović i Silvija Šesto

15. Festival dječje knjige završavamo malo književnom poslasticom, prvijencom Nine Ivanović, Biciklistička početnica profesora Fausta. Knjigu ćemo predstaviti prvašićima OŠ Horvati, 12.12. u 10.00 sati. Knjigu će osim autorice predstaviti i izdavačica, književnica za djecu i odrasle Silvija Šesto.

Želite li naučiti voziti bicikl? Znate li kakvi sve postoje i što vam sve treba za vožnju? Kako biti siguran u prometu, saznajte uz pomoć malih lekcija profesora Fausta koji je pravi biciklistički znalac. On zna sve i o prometnim znakovima, o tome gdje se smije voziti bicikl kao i o svim dijelovima od kojih se bicikl sastoji. Zato će nam ovaj književni susret dati nova praktična znanja o vožnji biciklom, ali i o mudrosti profesora Fausta.

Nina Ivanović rođena je 1987. u Zagrebu, gdje je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te diplomirala Dizajn grafičkih proizvoda na Grafičkom fakultetu. Jedan semestar školovala se u Portugalu u Školi za umjetnost i dizajn (Escola Superior de Artes e Design), gdje se usavršavala u oblikovanju grafičkih proizvoda, ilustraciji i fotografiji. U posljednje vrijeme ilustrirala je dvije slikovnice, MUHEr Zagreba i Ježovita priča Silvije Šesto, te nekolicinu knjiga za djecu i mlade. Danas se najviše bavi dizajnom i oblikovanjem knjiga i umjetničkih kataloga te crtanjem digitalnih ilustracija. Najdraži su joj motivi životinje, biljke i bicikli. Ovo joj je prva autorska slikovnica.

15. Festival dječje knjige u prosincu
Skip to content