15. Festival dječje knjige u listopadu

 

 

Subota, 1.10.2022. u 11 sati, OŠ Vrbani

Djeco, imate li vi mobitel? Znate li da vuk iz ove priče nije običan vuk, nego ima veeelike oči od buljenja u ekran? Poznajete li neku baku koja je stalno na internetu, kao baka od naše Crvenkapice?
Što se sve može dogoditi bakici i Crvenkapici kad ih proguta strašan vuk, a one u trbuhu ostanu bez signala te ima li ova priča sretan kraj, ispričat će nam gošća, književnica Silvija Šesto.

 

Srijeda, 5.10.2022. u 10 sati, OŠ A. Šenoe

Putopisna slikovnica DJECA INDIJE – istinita je priča o djevojčici Aruši koja uzdržava svoju obitelj. Kako žive djeca Indije i koje su sličnosti i razlike u životu tamošnjih mališana i djece u Hrvatskoj, tema je književnog susreta na kojem će nastupiti autorica ove putopisne slikovnice, književnica Ana Đokić, 5.10. u 10.00 sati u OŠ Augusta Šenoe.

Ana Đokić
Ana Đokić rođena je u Beogradu 1965. Piše i romane i tekstove za djecu kao i radijske, televizijske i kazališne tekstove. Njeni radovi objavljeni su i izvan granica naše zemlje. Djela su joj objavljena i u Srbiji i Crnoj gori, Francuskoj i još nekoliko europskih zemalja. Također je dobitnica i nekoliko prestižnih nagrada poput one Mato Lovrak 2002. i Marin Držić 2006 godine. Suosnivač je Autorske kuće i nagrade “Ovca u kutiji” za najbolju slikovnicu.

 

Četvrtak, 13.10.2022. u 9,45 sati, OŠ Josipa Račića

Festival dječje knjige u goste nam dovodi Teu Knežević mag. psihologije i registriranu terapeutkinju igrom. Na književnom susretu predstavit će koautorske slikovnice koje je napisala u suradnji s Tatjanom Gjurković. Sve slikovnice obuhvaćaju problematiku dječje psihologije te nastavno na te probleme i moguća rješenja. Djeca će kroz čitanje ovih priča upoznati razne osjećaje i naučiti kako ih prepoznati i imenovati. Isto tako naučit će i da se ne trebaju osjećati posramljeno ni odbačeno u vezi bilo kojeg problema s kojim se nose. Ovaj edukativan književni susret pun životnih savjeta za mališane održat će se za prve razrede u OŠ Josipa Račića, 13.10.2022. u 9.45 sati.

 

Ponedjeljak, 17.10.2022. u 10 sati, OŠ Julija Klovića

Zbog klimatskih promjena svijet je u posljednjih nekoliko desetljeća počeo gubiti vrste i prirodna staništa zabrinjavajućom brzinom, a neke životinjske i biljne vrste su na pragu izumiranja. Među najugroženijim životinjskim vrstama na Zemlji su pande, a uzrok smanjivanju njihove populacije je i nestanak njihove omiljene hrane – bambusa. Stoga su Panda Manda i njezini prijatelji spas potražili na Mjesecu gdje su zasadili šumu bambusa koju su nazvali Bambusgaj, a o tome će vam priču ispričati autorica Gordana Lukačić, profesorica talijanskog i francuskog jezika i književnosti koja piše za djecu i odrasle te prevodi. Kao dijete željela je biti frizerka i cirkuska plesačica. Na književnom susretu 17.10. u 10.00 sati u OŠ Julija Klovića razgovarat ćemo o očuvanju prirode, čarobnim prahom posipani uživjet ćemo se u priču o Pandi Mandi i dobit ćemo karte za putovanje na Mjesec.

 

Petak, 21.10.2022. u 11 sati, OŠ Matije Gupca

 21.10. u 11. 00 sati u OŠ Matije Gupca održat će se gostovanje književnice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić u okviru 15.Festivala dječje knjige. Autorice će predstaviti svoje slikovnice i knjige za djecu u izdanju izdavačke kuće Sretno Srce, a prvašićima će posebno predstaviti slikovnicu Zahvalnost. Zajedno će pogledati edukativni film “Kako nastaje slikovnica” te proći proces nastajanja slikovnice od ideja koje nastaju u glavi pisca i ilustratora do tiskanja knjige i njene distribucije u knjižare i knjižnice. Djeca će imati priliku vidjeti originalne ilustracije koje su stvarane za slikovnice.

NINA VAĐIĆ

Ana Kadoić rođena je 1974. u Zagrebu. Diplomirala je 1999. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, smjer grafika. 2001. odlazi na poslijediplomski studij na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdam, u trajanju od dvije godine. Iste godine nominirana je za Uriot Prize na toj instituciji. Bavi se crtežom, instalacijom i multimedijskom umjetnošću, te izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 2003. finalistica je likovne nagrade Radoslav Putar, a 2005. nominirana je za Henkel Prize za crtež, program KulturKontakt, Beč. Boravi na studijskim stipendijama Cite International des Arts u Parizu, 2004, u trajanju od dva mjeseca te KulturKontakt u Beču, 2009. u trajanju od tri mjeseca. Od 2003. aktivno se bavi ilustracijom za djecu, surađuje sa mnogim izdavačima u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Ilustrirala je više od 50 slikovnica i školskih udžbenika.

 

15. Festival dječje knjige u listopadu
Skip to content