27.12.-10. 2. 2012.  izložba PIMP MY PUMP/ Železni franc

Muzej kvarta Trešnjevka 27. 12. sudjelovao je u Noći muzeja izložbom PimpMyPump

18.00 -započela je  likovna radionica za djecu Pimp MY Pump, voditelj:  Zlatan Vehabović
19.00 – 22.00 – otvorenje izložbe i radionica bilježenja starih i kreiranja novih franceka

PIMP MY PUMP, projekt Železni franc

U petak, 27.siječnja 2012. u 18:00, kao dio manifestacije Noć muzeja 2012., u galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvorila se izložba Pimp my Pump. Izložbu je organizirala Udruga Kontraakcija i muzej Kvarta Trešnjevka u suradnji s CeKaTe-om i dizajnerima Mašom Poljanec i Androm Giuniom. Pimp my Pump je guerrilla street art akcija koja se po prvi put predstavila u galerijskom prostoru.

Akcija Pimp my Pump markira nekoć bitne elemente infrastrukture kvartova poznatije kao železni franceki. Javne pumpe za vodu koje su nekoć predstavljale nezamjenjiv dio svakodnevnog gradskog i privatnog života, kao i elementarni gradski sadržaj, danas su potpuno zapušteni i zaboravljeni nositelji memorije kvarta. Cilj ove umjetničke inicijative je otrgnuti popuIarne franceke od zaborava i spriječiti njihovo uklanjane s gradskih ulica. Intervencijom one prestaju biti hrpa suhog starog željeza i postaju nositelji memorije i dio dragocjene gradske baštine, a grad postaje njihov muzej. Akcija je započela na Trešnjevci i postepeno se širi Zagrebom.

Autori akcije pumpe koje su još uvijek u funkciji bojaju u zeleno čime odaju počast njihovom originalnom izgledu, te potiču javnost na njihovo daljnje korištenje. Franceki izvan funkcije postaju instalacije u javnom prostoru, te nositelji različitih tematskih obilježja. Svaka intervencija omogućila je autorima upoznavanje s neposrednim susjedima franceka, građanima kvarta, koji su svojim sjećanjima nadopunili njihova značenja i priče.

Pimp my Pump Vas i dalje poziva na sudjelovanje! Šaljite prijedloge i lokacije pumpi koje trebaju oslikavanje na e-mail: pimpmypumpproject@gmail.com.

Izložba je trajala do 10.veljače.

 

PMP_VERZIJA_2

Medijske objave:

http://www.vecernji.hr/kultura/pimp-my-pump-noci-muzeja-galeriji-modulor-clanak-367512

http://www.zagrebancija.com/hr-kvartovi/oslikajte-svog-franceka-kao-gonza-iz-muppet-showa_315999

http://pogledaj.to/art/prica-o-ljudima-i-pumpama/

I blog nepoznati zagreb popratio je pimpere i njihovu izložbu:

http://nepoznatizagreb.blog.hr/2012/02/1629963882/font-colorcc0000kako-su-uz-pomoc-pimp-my-pump-ekipe-zelezni-franceki-osvojili-srca.html

Izložba PIMP MY PUMP/ Železni franc

Ključne riječi:

Skip to content