CROATIAN FILM FESTIVAL – WELCOME CROATIA

31.10 do 2.11.2013.
London, LOST Theatre
208 Wandsworth Road SW8 2JU, UK

U londonskom LOST Theatre Companyju, smještenom u južnom dijelu grada, u četvrti Lambeth, u četvrtak 31. Listopada, u 18 sati, započinje FESTIVAL HRVATSKOGA FILMA – DOBRODOŠLA HRVATSKA. Neposredni povod prikazivanju filmova jest odnedavno punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj Uniji. Bit će prikazano ukupno osam filmova, sedam dugometražnih igranih i jedan kratkometražni, eksperimentalni.

Riječ je o ovim filmovima: u četvrtak, 31. listopada „Pismo ćaći“ Damira Čučića te „Sonja i bik“ Vlatke Vorkapić. S tim će filmom CFFestival službeno biti otvoren. U petak  1. studenog,  na programu su  ovi filmovi: „Nije kraj“ Vinka Brešana, „Od do“ Mirande Herceg i „Neka ostane među nama“ Rajka Grlića.

U subotu 2. studenog gotovo cjelokupni program obilježit će naša mlada glumica,  s londonskom adresom Zrinka Cvitešić, dobitinica prestižne nagrade za debitanticu godine, izuzetno zapaženu po ulozi u mjuziklu „Once“ u londonskom West Endu. Uz prisustvo mlade glumačke zvijezde u usponu, Zrinke Cvitešić, prikazat će se filmovi   „Lea i Darija„ Branka Ivande, „Ljudožder vegatarijanac“ Branka Schmidta i „Na putu“ Jasmile Žbanić. Nakon projekcija Zrinka Cvitešić, po mjesnom običaju, odgovarat će na pitanja publike.

Ovo je treće izdanje festivala hrvatskih suvremenih filmova u Londonu, u engleskoj ali na stanovit način i u svjetskoj metropoli. Festival je od samog početka pratilo veliko zanimanje stručnjaka, filmskih kritičara i teoretičara, ali i redovne filmske publike. Svi filmovi su prevedeni na engleski jezik i višestruko su nagrađivani na domaćim i inozemnim festivalima  i smotrama.

Incijatori i organizatori festivala hrvatskoga filma su The British – Croatian Society, Centar za kulturu Trešnjevka i MM Centar SC. Osnovni kriterij i namjere izbora filmova organizatora CFF jest to da pruži što je moguće širi tematski i estetski presjek  naše suvremene filmske produkcije, ispitujući  pritom, kvalitetu prijema i status domaćih filmova u inozemnim sredinama. Program filmova omogućili su producenti filmova dok su izravnu, financijsku potporu pružili Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport i HAVC.

Posebno najavljujemo projekciju filma redatelja Arsena A. Ostojića, „Halimin put“ (uz prisustvo redatelja),  u kinu BAFTA (adresa je 195 Piccadily, London W1J, 9LN)   2. studenog, u 11.00 sati, na matineji. Ostojićev je film osvojio glavnu nagradu za najbolji međunarodni film, na nedavno održanom uglednom festivalu nezavisne produkcije, Raindance Film Festival, London.

Hrvatski suvremeni film u Londonu

Posljednje iz kategorije: Film i video

Skip to content