Još od 1996. godine Zagrebački glazbeni podij organizira svečani koncert pod nazivom “Pjevajte zborovi svijeta!”, u povodu Svjetskog dana zborskog pjevanja, na kojem okuplja veliki broj pjevačkih zborova Grada Zagreba.
Međunarodna federacija za zborsku glazbu (IFCM – International Federation for Choral Music) svake godine, druge nedjelje u prosincu, slavi Međunarodni dan zborskog pjevanja (World Choral Day) kao način veličanja vrijednosti mira i razumijevanja kroz zborsko pjevanje. Ova inicijativa pokrenuta je još 1991. godine, a osnivač je maestro Alberto Grau, dok ju je u Zagreb i Hrvatsku nešto kasnije prenio maestro Emil Cossetto.
Prilika je to kada se okupljaju brojni pjevači, koji snagom svojih glasova, dobrom voljom te različitim stilskim usmjerenjima prenose ugođaj zborskog pjevanja publici ali i jedni drugima.
Cilj ove manifestacije je okupljanje velikog broja zaljubljenika u zborsko pjevanje, što čine i tisuće ljudi diljem svijeta, koji pjevanjem u amaterskim ili profesionalnim zborovima nastoje obogatiti svijet glazbe. Također, ovim programom povezuju se i hrvatski glazbeni ansambali s međunarodnim asocijacijama, te prezentiraju svjetski trendovi iz područja zborskog pjevanja u Hrovatkoj ali i afirmira hrvatsko glazbeno stvaralaštvo u svijetu.

Posljednje iz kategorije: Zagrebački glazbeni podij

Skip to content